„Geriausiai pasirodė socialdemokratai ir Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, jose yra daugiausia narių, turinčios seniausias organizacijas, stipriausius skyrius Lietuvoje. Kalbant apie egzaminą valdžiai, „valstiečiai“ padidino savo kraitį mandatais, gavo daugiau balsų nei prieš tai savivaldos rinkimuose, bet negali nematyti, jog jie liko trečioje vietoje tarp partijų. Imant komitetus ir jie – ketvirtoje vietoje, tas jų 12 proc. visgi iš tikrųjų rodo, jog realus partijos palaikymas mažėja ir Ramūno Karbauskio tezei, kad jie laimės visus rinkimus“ dabar kyla klausimas, ar prognozuojant į priekį jie apskritai kažką belaimės iš tų rinkimų"- Valdovų rūmuose rinkimų rezultatus pirmadienio rytą komentavo M. Jastramskis.

Visgi, pabrėžė jis, „valstiečių“ partijos tendencijos nėra labai niūrios. Jo teigimu, turint galvoje tai, kad lietuviai yra labiausiai baudžiantys valdžią visoje Vidurio rytų Europoje, vertinant „valstiečių“ pasiekimus rinkimuose, partija perspektyvų turi.

Ieva Petronytė: asmenybės tampa vis labiau dominuojama jėga

Politologės dr. Ievos Petronytės teigimu, sekmadienį vykę savivaldos rinkimai demonstruoja tendenciją, kad asmenybės rinkėjams tampa vis labiau svarbios.

„Savivaldybės kuo toliau, tuo labiau asocijuojasi su asmenybėmis ir pirmiausia su meru, kas galbūt yra išdava tiesioginių merų rinkimų“, - sakė I. Petronytė.

Pasak jos, rinkimų rezultatai taip pat rodo, kad rinkėjai stengėsi, jog būsimasis meras turėtų politinį palaikymą taryboje.

„Pažvelgus į dominuojamus partijų sąrašus, visuomeninių rinkimų komitetų sąrašus į savivaldybes, lyginant juos su pirmąsias vietas užėmusiais merais, kandidatais į merus antrajame ture, tai daugeliu atvejų sutampa partijos sąrašas su mero asmenybe. (...) Nepaisant to, kad kartais laikome balsuotojus nelabai išprususiais, bet matyti, kad žmonės galvoja, koks bus darbas savivaldybėje po rinkimų. Ir bandoma užtikrinti darbo po rinkimų efektyvumą balsuojant tiek už sąrašą, tiek už žmogų iš partijos“, - pabrėžė I. Petronytė.

Pirmadienio rytą Vyriausiajai rinkimų komisijai jau turint Savivaldos rinkimų rezultatus iš beveik visų rinkimų apylinkių, aiškėja, kad sėkmingiausi renkant Savivaldybių tarybas jie buvo Visuomeniniams rinkimų komitetams. Jie bendrai surinko 26,73 proc. rinkėjų balsų.

Iš partijų geriausiai sekėsi Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams. Juos palaikė 16,03 proc. rinkimų teisę turinčių Lietuvos piliečių. Lietuvos socialdemokratų partijai teko 13,28 proc. rinkėjų balsų, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai – 11,15 proc. Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžiui – 5,90 proc.

Pirmajame ture savivaldybės merus išsirinko: Akmenės rajonas – Vitalijus Mitrofanovas, Birštonas – Nijolė Dirginčienė, Biržų rajonas – Vytas Jareckas, Druskininkai – Ričardas Malinauskas, Jonavos rajonas – Mindaugas Sinkevičius, Joniškio rajonas – Vitalijus Gailius, Kauno miestas – Visvaldas Matijošaitis, Kauno rajonas – Valerijus Makūnas, Neringa – Darius Jasaitis, Palanga – Šarūnas Vaitkus, Pasvalio rajonas – Gintautas Gegužinskas, Rietavas – Antanas Černeckis , Šakių rajonas – Edgaras Pilypaitis , Šalčininkų rajonas -Zdzislavas Palevičius, Šiaulių miestas – Artūras Visockas, Šiaulių rajonas – Antanas Bezaras, Širvintų rajonas – Živilė Pinskuvienė, Švenčionių rajonas – Rimantas Klipčius, Vilniaus rajonas -Marija Rekst.

Sekmadienį rinkimų apylinkėse piliečiai rinko 60 savivaldybių merų bei 1442 tarybos narius. Dėl šių postų iš viso Savivaldybių tarybų rinkimuose varžėsi 13 666 kandidatai.

Lyginant su 2015 metų rinkimais, šiemetiniuose rinkimuose dalyvavo daugiau visuomeninių rinkimų komitetų. 2015-aisiais jų buvo 58, o šiemet 48-iose savivaldybėse užregistruoti 87 rinkimų komitetai. 71 komitetas išsikėlė kandidatus į merus.