Kol vieni sakė už kandidatus balsavę dėl jų nuveiktų darbų, kiti tikino politikus rinkęsi dėl „gero veido“. DELFI įspėja, kad tai nėra reprezentatyvi gyventojų apklausa.

Antakalnis: nuo žvilgsnio į šaligatvius – iki minčių globaliais klausimais

Vilniaus Antakalnio mikrorajone gausiai pavieniui, su šeimomis arba būriu su kaimynais balsuoti ėję rinkėjai vardijo pačius įvairiausius motyvus, lėmusius jų pasirinkimą.

34 metų Donatas su žmona prisipažino balsavę už Remigijų Šimašių. Jie taip pat palaikė ir jo sąrašą rinkimuose.

„Net nežinau, jis man patinka. Jis – gero veido“, – sakė Donatas.

„Toks šiuolaikiškas“, – pridūrė žmona.

Donatui atrodo, kad R. Šimašius visai neblogai pasirodė per praėjusią kadenciją.

„Dviračių keliukų padarė“, – įvertino rinkėjas.

39 m. Arnoldas irgi savo balsą atidavė R. Šimašiui ir jo sąrašui. Vyras prisipažino, kad sprendimas buvo sudėtingas, ir jis teigė iš kelių „blogių“ pasirinkęs, jo manymu, mažiausią.

45 m. Erika sakė savo balsą mero rinkimuose atidavusi už Dainių Kreivį, o partijų sąraše pažymėjo socialdemokratus. Moteris sakė, kad daug ruošėsi rinkimams, netgi skaičiais lygino, kas kiek ko padarė arba nepadarė.

„Labai žiūrėjau savo mikrorajoną – ko mes neturime? Pas mus, kur gyvename, nėra nei šaligatvių pėstiesiems, vaikai eina į autobusų stotelę labai rizikuodami, nėra gatvių apšvietimo, neturime nei kanalizacijos, nei miesto vandentiekio. Tai balsavau siaurai už tuos, kas gerins miesto infrastruktūrą ne centre, o mikrorajone“, – sakė Erika.

Erzino laiptai ir gatvės

Vilniuje, Antakalnio 107-oje rinkimų apylinkėje sekmadienio popietę vienu metu eilėje nuolat būriavosi keliasdešimt balsuoti atėjusių žmonių – daugiausiai senjorų.

Rinkėjus registruojantys komisijos nariai teigė nespėjantys aptarnauti visų norinčiųjų taip greitai, kaip norėtų – 107-osios rinkimų apylinkės atstovė pripažino, kad trūksta komisijos narių – kas susirgo, kas išvažiavo.

Balsalapius gavusieji kantriai laukė eilėje, o atvirose kabinose pernelyg neužgaišo – DELFI kalbinti pašnekovai tikino, kad bent jau dėl kandidatų į merus apsispręsti nebuvo sunku.

„Aš už Kreivį“, – teigė viena prisistatyti taip pat nepanorusi ponia, kurios vyras savo balsą atidavė už dabartinį Vilniaus merą R.Šimašių. „Ir tas, ir tas gerai“, – sutartinai pabrėžė garbaus amžiaus pora, ir linkėdami geros dienos su paruoštu pirkinių krepšiu išskubėjo pro duris.

Tiesa, mamoms su vaikais ir ypač senjorams nemenku iššūkiu tapo laiptai. Nors niekam ne paslaptis, kad Antakalnyje nemažą gyventojų dalį iki šiol sudaro būtent vyresnio amžiaus žmonės, balsuoti Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijoje kasmet tenka antrame aukšte, į kurį galima tik užlipti.

Visai kitokia padėtis pasirodė Pavilnyje, kur pagrindinėje mokykloje „Vilnis“ įrengtoje Džiaugsmo rinkimų apylinkėje (Nr. 472) įėjimai pritaikyti ir neįgaliesiems – apie tai informuojama ir atskiru ženklu šalia durų.

Tiesa, apie antrą valandą dienos čia pėsčiomis ar neprasčiausiais automobiliais plūdo daugiausiai jaunos šeimos iš šalia esančių privačių namų kvartalų. Senjorų – vos vienas kitas.

Būtent Pavilnio gyventojai 2016 metais per rinkimus į Seimą svariai prisidėjo prieš konservatorės Monikos Navickienės pergalės prieš Algirdą Paleckį Naujosios Vilnios apygardoje. Per plauką nelaimėjęs A. Paleckis pernai buvo suimtas ir yra įtariamas šnipinėjimu Rusijai. Kalbintas vietos gyventojas Jonas Urbanavičius neslėpė, kad ir šįkart rinkosi Tėvynės sąjungą pagal sąrašą, o mero rinkimuose balsavo už R. Šimašių.

„Pasirinkimus lėmė ir asmeninės savybės, ir įpročiai. Tai, kaip dabartinė valdžia sprendžia problemas, mane tenkina, kita vertus, daug metų balsuoju už tą pačią partiją“, – argumentavo pašnekovas. Tarp kitų kalbintų Pavilnio gyventojų, traukusių balsuoti, vienas aiškiai išsiskyręs priekaištas dabartinei miesto valdžiai buvo matomas plika akimi – duobėtos, daug kur visai neasfaltuotos ir išvis netvarkytos Pavilnio gatvės.

Vilkpėdėje – palaikymas lenkams

Vilniaus miesto Vilkpėdės apylinkėje sutikti rinkėjai pasidalijo perpus. Pirmoji grupė teigė balsavusi už Lenkų rinkimų akcijos ir Rusų aljanso koalicijos „Krikščioniškų šeimų sąjunga“ atstovus. Antroji savo balsą atidavė kai kuriems kitiems kandidatams.

Apie 13 val. iš apylinkės išėjusi Ineta DELFI sakė, kad balsavo už partijos Tvarka ir teisingumas iškeltą kandidatą į sostinės merus – Remigijų Žemaitaitį.

„Praktiškai kiekvieną kartą, kai matau per televiziją, man patinka jo pozicija, jo išsakomos mintys ir panašiai“, – paaiškino mergina.

Vyresnio amžiaus Marius teigė, kad balsavo už konservatorių D. Kreivį.

„Anksčiau balsuodavau už Artūrą Zuoką. Dabar ta jo programa truputį kvailoka – siūlo padaryti nemokamą viešąjį transportą. O už ką naują transportą pirksi?“ – svarstė jis.

Vyras paaiškino, kad D. Kreivį pasirinko dėl jo pažado apie gydymą ir diagnozę per vieną dieną.

„Galbūt nereikės kaip anksčiau – pusę metų laukti pas gydytoją pakliūti, paskui pusę metų laukti jo atsakymo, o tada dar metus ar du laukti, kada gydymas prasidės“, – sakė jis.

Vilkpėdės apylinkėje, kur registruoti 1 674 rinkėjai, sutiktos Marina, Janina ir Liudmila pasakojo, kad balsavo už lenkus.

„Ne visą laiką už juos, bet į savivaldybes – taip“, – sakė Marina. Janina paaiškino, kad lenkų atstovus palaiko, nes jie padeda mokyklose. „Esu lenkė, visą laiką už juos balsuoju, bet rezultatų nėra,“ – sakė Liudmila.

Analizavo rinkimines programas

Po pietų rinkėjai žingsniavo ir į Užupio rinkimų apylinkę. Savo balsą rinkimuose atidavusi pensininkė Zofija teigė, kad jau daug metų palaiko Tėvynės sąjungą–Lietuvos krikščionis demokratus (TS-LKD), todėl apsispręsti, už ką atiduoti savo balsą, esą nebuvo sunku.

Tiesa, kuris kandidatas tinkamiausias užimti mero postą, Zofija pripažino dar pasvarsčiusi.

„Aš jums pasakysiu, Šimašius, mano galva, yra sąžiningas žmogus. Nu bet tie liberalai truputį... Nežinau. Aš rinkausi tarp Šimašiaus ir Kreivio, bet kad aš jau palaikau konservatorius, tai... O šiaip tai, man atrodo, Šimašius labai toks sąžiningas. Visi kiti man tokie... Čia pas mus visą laiką, žinot, Zuokas gi šalia gyvena. Zuokas jau tikėjosi, kad visada (bus meru – DELFI). Mes gi niekad už jį nebalsuojam, paprastai šitas Užupio rajonas balsuoja už Tėvynės sąjungą. Man taip atrodo, nes aš čia daug metų gyvenu“, – mintimis dalijosi rinkėja.

Paklausta, kokias savybes, jos manymu, turėtų turėti meras, kad gerai valdytų miestą, pensininkė svarstė, kad politikas turėtų būti „kaip Matijošaitis“.

Nu žinot, galbūt merui reikia tokių bruožų kaip Matijošaičio, – nusijuokė Zofija. – Suprantat, jis turi būti ne tik politikas, bet ir geras ūkininkas. Taip man atrodo. Jeigu jis sugeba sukurti gerą verslą, tai galbūt jis ir miestą prikels geresniam gyvenimui.“

Savivaldybių rinkimai: balsuoja kauniečiai

Į aštuntą dešimtį įžengusi Audra rinkimams teigė ruošusis, išnagrinėjo politikų rinkimines programas.

„Pagal programą rinkausi, pagal tai, koks žmogus, koks jo išsilavinimas, kaip jis kalba, kad pasitikėčiau juo“, – kriterijus, lėmusius apsisprendimą, vardijo moteris.

Rinko ir tai, „kas papuolė“

„Šį kartą pasiūlymų daug, – apie kandidatus į merus kalbėjo vilnietis Aringas, balsavęs Žvėryne. – Buvo, iš ko pasirinkti. Tiek į merus, tiek į tarybas.“

Vilnietis įvardijo, kad jo balsas tarybų ir merų rinkimuose pagal atstovaujamas partijas nesutapo: rinko merą, bet jo komandos nepalaikė. Jo teigimu, „negalima sustoti vietoje“. „Dabar buvo tik vidutiniškai, – R. Šimašiaus veiklą per pastaruosius ketverius metus įvardijo vilnietis. – Negalima politikos kurti tik iš demagogijos.“

Vyras savo balsą atidavė D. Kreiviui. „Turi būti lygsvara tarp dvasinių ir materialių dalykų. Negalima rūpintis vien grubiosios materijos plotme, bet negalima ir vien tik dvasiškai pasinerti, – D. Kreivį vertino Aringas ir pridūrė, kad taryboje norėtų matyti bendruomenių atstovus. – Balsavau už bendruomenių sąrašą, nes jie yra arčiausiai žmonių.“

Naujojoje Vilnioje savo balsą atidavęs Remigijus teigė, kad palaiko tai, kas vyksta mieste, tačiau tvirtino, kad jo balsas atiteko Artūrui Zuokui. „Prie Zuoko man labiau patiko miestas“, – teigė Remigijus, balsuoti atvykęs kartu su draugu. Šis taip pat teigė pritariantis draugo nuomonei.

Iš 17 kandidatų vieną turėjęs išsirinkti Norvydas kalbėjo, kad atiduodamas balsą per daug negalvojo, pasirinko „kas papuolė“, tačiau pridūrė, kad antrame ture rinksis atsakingiau.

Naujininkuose savo balsą savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose atidavęs Mykolas teigė, kad svarstė, kol išsirinko, jo teigimu, sąžiningiausią kandidatą – Naglį Puteikį. Vilnietis teigė, kad nuomonę apie N. Puteikį suformavo girdimi interviu televizijos laidose. „Jis toks sąžiningas žmogus“, – tvirtino vilnietis.

Balsavo ir „mažiausiai blogą“, ir už asmenybę

Rinkėjų įspūdžiai Šeškinės, Fabijoniškių, Tarandės, bei Perkūnkiemio rinkimų apylinkėse buvo įvairūs. Vieni R.Šimašių įvardijo ir kaip „mažiausiai blogą“ kandidatą, kiti sakė už jį balsuosiantys dėl jo asmenybės.

Šeškinės rinkimų apylinkėje sutikta mergina su Lietuvos trispalvės šaliku teigė, kad balsavo už R. Šimašių, nes miesto pokyčiai yra matomi.

„Šiais metai yra labai daug remontuojama gatvių, yra vietos darželiuose“, – sakė ji.

Pasak jos, ji gyvena Vilniuje daug metų ir R. Šimašius yra vienintelis meras, kuriame matosi kažkoks pokytis per jo valdymo metus.

„Sutvarkyta Neries krantinė, žaidimų aikštelės“, – taip priežastį, kodėl balsavo už R. Šimašių apibendrino Šeškinės rinkėja su Lietuvos trispalvės šaliku.

Antroji sutikta rinkėja taip pat teigė balsavusi už R. Šimašių, kadangi pasak jos, ji yra patenkinta jo dabartine politika.

Jauna mergina taip pat teigė, kad jos pažįstamųjų tarpe yra nemažai palaikančių kitą kandidatą į merus – Artūrą Zuoką. Ji nemano, kad pastarasis bus išrinktas, tačiau galvoja, kad tikriausiai A. Zuokas varžysis antrame ture su R. Šimašiumi.

Viena garbaus amžiaus rinkėja nepasikuklino pasidalinti nuomone, kodėl jai nepatiko Virginijus Sinkevičius, kaip kitas kandidatas į Vilniaus miesto merus.

„Nepatinka, nes du kartus turėjau pas jį patekti, bet tai nepavyko. Šeškinėje vyksta rinkėjų priėmimas. Jis turi mumis rūpintis. Bet kaip jis gali kandidatuoti jei to nedaro?“ – pyko ji.

Gyrė Šimašių ir Zuoką

Rinkėjai Žirmūnų apygardoje daugiausia įvardijo, kad apsispręsti už ką balsuoti buvo lengva, o antrajame ture turėtų susikauti R. Šimašius ir A. Zuokas.

„Nesunku buvo išsirinkti, nuo pat pradžių žinojau už ką balsuosiu. Balsavau už dabartinį merą R. Šimašių. Todėl, kad esu patenkinta, koks Vilnius dabar, kaip jis pasikeitė per keturis metus ir, manau, kad puikiai dirba ir toliau tegu dirba. Balsavau ir už jo sąrašą. (…) Manau R. Šimašius (bus antrame ture – DELFI), gal dar Zuokas vėl sugrįš“, – pasakojo 27 metų Almina.

70 metų rinkėja Jūratė pasakojo, kad šį kartą nebuvo lengva apsispręsti, nes išsiskyrė jos ir vyro nuomonės.

„Man tai buvo nelengva, su vyru priešingai balsavome. Visada vienodai, dabar priešingai išsiskyrė mūsų balsai. Manau, kad meru bus Zuokas. Nes kiek pasikalbi su aplinkiniais, tai sako, kad ir ėmė, darė biznį, bet sako, kad Vilnių patvarkė, pastatė pastatų daug. O man jis nepatinka“, – sakė Jūratė.

92 metų Birutė ir 75 metų Gediminas teigė, kad apsisprendė labai lengvai, dar prieš ateidami užtikrintai žinojo už ką balsuos ir ką reitinguos sąraše. Kaip Birutė teigė, abu balsavo už R. Šimašių, nes jis nieko pikto nepadarė.

„Nieko pikto nepadarė ir taiso Zuoko klaidas. Zuokas ir Šimašius išeis į antrą turą, tikrai balsuosime antrame ture“, – pridėjo Gediminas.

Iš balsavimo apylinkės su mama išėjusi 55 metų Oksana papasakojo, kad labai lengvai išsirinko, už ką balsuoti, nes visuomet domisi. Tačiau jai pritrūko debatų su visais dalyviais, ne tik pačiais žinomiausiais.

„Buvo įdomūs „Kitokie debatai“, bet norėtųsi su platesne sfera. Jei mamai norėčiau papasakoti, neužtektų kiek knygutėje yra, jeigu nežinai. Aš balsavau už Palucką. Jis ne tai, kad kritikuoja kitus kas padaryta, o sako, ką noriu padaryti. Mano manymu jis nurodė daugiausia ką padarytų. Partiją rinkau kitą. Lyderis nėra visa partija. Tiesiog konservatoriai kaip partija, susigulėjo tam tikros nuostatos, ką jau pradėjo daryti. Manau kad bus kova tarp Palucko ir Šimašiaus“, – svarstė Oksana.

Žodį tarė ir Klaipėda

Kas turėtų užimti mero kėdę Klaipėdoje DELFI apklaustų vietos gyventojų nuomonės labai skirtingos. Vieni tvirtino, kad ilgamečiam dvi kadencijas išbuvusiam merui laikas užleisti vietą kitiems, kiti sakė, kad ilgametė praktika kaip tik leidžia tęsti darbus, o permainos miestą išbalansuos.

Prie rinkimų apylinkių kalbinti žmonės lyderiais įvardijo nepartinį Klaipėdos uosto vadovą Arvydą Vaitkų, dvi kadencijas uostamiesčiui vadovaujantį Vytautą Grubliauską ir Agnę Bilotaitę, kurios kandidatūrą siūlė Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai. Visų pažaduose – esamų taršos ir triukšmo problemų sprendimas.

Visgi balsuoti atėję žmonės atviri – rinkiminiais pažadais nelabai domisi, mieliau renka personalijas ir balsuoja už tą, kurį asmeniškai pažįsta.

„Už tai, kad būtų viskas geriau balsavau. O keisti daug ką galima, daugiau švaros, tvarkos turi būti, žalios vejos, žalumos, gėlių daugiau, puošti reikia. Ir visokių kitokių problemų, darželių, kam kas aktualu. Nelabai tikiu, kad kažkas čia pasikeis. Yra tų kandidatuojančių, bet reikia, kad kuo mažiau korupcijos būtų, kad ir tas pats Vaitkus“, – po balsavimo sakė vyresnio amžiaus klaipėdietė.

Moteris neslėpė, kad ji sekė visą viešojoje erdvėje prieš rinkimus pasirodžiusią informaciją ir pagal tai rinkosi, už ką atiduoti balsą. Anot jos, svarbiau, kas pateks į tarybą, tačiau savo favoritų neišdavė.

O štai dar viena klaipėdietė, atlikusi pilietinę pareigą, atvirai pasakė, kad ji mero poste norėtų matyti Agnę Bilotaitę.

O štai pirmą kartą atėjęs balsuoti jaunuolis sakė, kad permainos ateina nebūtinai tik išrinkus naujus miesto vadovus.

„Permainos gerai, bet renkamės, kas jau pažįstama, bent jau girdėta. Klaipėdai svarbu viskas, kas susiję su jūra, su muzika. Nemanau, kad pakankamai programoje planų, kaip pritraukti į Klaipėdą daugiau jaunų žmonių, bet, manau, susiprotės“, – sakė jaunuolis.

„Grubliauskas buvo gerai, bet šitas bus dar geriau“, – už ką atidavė balsą nutylėjo moteris.

Išjungus kameras uostamiesčio gyventojai jau aštriau svarstė, kam turėtų atitekti mero kėdė ir kokia partija yra stipriausia. DELFI apklausoje žmonės didžiausia problema įvardijo korupciją, metai iš metų miesto valdžios artimiesiems parūpinamas darbo vietas. Kad kažkas stipriai pasikeis, tiki nedaugelis. Garbaus amžiaus vyras sako, kad jis matė, kaip Klapėda keičiasi, tačiau, anot jo, miestas akivaizdžiai miegantis ir kuo toliau, tuo labiau jauni žmonės nelinkę čia pasilikti, jei anksti nesukuria šeimų.

„Pensininkai ir šeimos čia gyvena, jauni, aktyvūs žmonės, nenori likti Klaipėdoje. Tai ne tik mūsų miesto problema, iš visos Lietuvos bėga žmonės ir to nepakeis joks politikas, jei nenustos žiūrėti tik savęs“, – dalijosi vyras ir atviravo, kad nė neįsivaizdouja, koks turi būti sprendimas, kad žmonės masiškai imtų važiuoti namo, į Lietuvą.

Kai kurios partijos uostamiestyje, anot vietos gyventojų, patikėjus miesto vairą, prarado žmonių pasitikėjimą. Dabartinio miesto mero ir kiek anksčiau A. Vaitkaus paliktas Liberalų sąjūdis prarado savo „veidą“.

„Gal per ilgai valdė, bet nieko nedarė, kad dingtų kvapai, šita bėda labai paaštrėjo šią vasarą. Metai ir metų sakėm, kad nuo „Klaipėdos vandenų“ ir „Grigeo“ sklinda bjaurūs kvapai, bet niekas nieko nedarė. Partijai ir miesto valdžiai problema nebuvo naujiena, ji tęsėsi gal dešimt metų. O koks sprendimas ? Išsidraskė ir vėl į rinkimus“, – už senbūvius nebalsvęs sakė garbaus amžiaus vyras.

Pažadais žmonės sako nelabai tikintys.

„Programos dažniausiai nebūna vykdomos. Balsavau už žmogų, kurį žinau, manau, jis galės padaryti daug, jeigu jam leis“, – sakė su moterimi prie balsadėžių sekmadienį ėjęs vyras.

Per praėjusius savivaldos rinkimus pirmajame ture dėl mero posto rungėsi 12 kandidatų. Į antrą turą pateko V. Grubliauskas ir A. Bilotaitė. Tiesa, antrame ture dabartinis meras pergalę pelnė didžiule balsų persvara.

Kaunas gali pateikti staigmenų: gatvėse pasitaikė aršių Matijošaičio kritikų

Prieš vidurdienį Kaune, Laisvės alėjoje esančioje Aušros rinkimų apylinkėje, DELFI kalbinti kauniečiais nebuvo visiškai vieningi dėl rinkimuose Kaune baigties. Tačiau, remiantis apklaustų gyventojų teiginiais, persvarą, didesnę tikimybę laimėti bei turėti daugiausiai vietų miesto savivaldybės taryboje Kaune turi Visuomeninis rinkimų komitetas „Vieningas Kaunas“ bei jos lyderis Visvaldas Matijošaitis.

Netgi už kitus kandidatus į merus bei partijas balsavę rinkėjai pripažino, kad nelabai tikisi, jog V. Matijošaitis bei jo komanda gali užleisti pozicijas. Vienas konservatoriams simpatijas jaučiantis vyras apgailestavo, kad jo palaikoma partija didesnį dėmesį Kaunui šį kartą neskyrė.

„Mero rinkimuose balsavau už Simoną Kairį. Dabartinį merą vertinu gerai, džiaugiuosi matydamas, kokie pokyčiai yra padaryti, bet, manau, kad šiuo metu reikia kitokių pokyčių. Infrastruktūra ir ūkis yra sutvarkyti pakankamai, toliau reikia keliauti su mokslo ir inovacijų pritraukimu į Kauną.

Dėl miesto tarybos apsispręsti buvo nelengva, kiekvienais metais balsuoju už savo partiją, tai yra už Tėvynės sąjungą – Lietuvos krikščionis demokratus. Iš tikro, buvo sunku ir gaila, ypač žiūrint į kandidatus, kad konservatoriai labiau koncentruojasi į sostinės savivaldybių rinkimus, ten daugiau daugiau ryškesnių žmonių, ypatingai mero rinkimuose. Jei renkiesi asmenybę, o ne partiją, šioje vietoje buvo sunkiau. Bandėme kažkaip rinktis“, – atviravo kaunietis Tautvydas.

Kai kurie rinkėjai nenorėjo tiksliai įvardinti savo pasirinkimo, kai kurie užuominomis atskleidė, už ką balsavo.

„Pakankamai lengva buvo apsispręsti. Palyginus su tuo, kas buvo anksčiau, mane pilnai tenkina dabartinė valdžia. Bet už ką balsavau, nesakysiu“, – kalbėjo senyvo amžiaus moteris.

„Apsispręsti tikrai nesunku, turbūt visiems kauniečiams aišku, už ką balsuoti. Esu patenkintas dabartinės valdžios darbu, matau, kas vyksta ir sunku tai ignoruoti“, – kalbėjo jaunas kaunietis.

„Balsavau už tuos, kurie gali sutvarkyti miestą realiai, o ne kalbomis. Neatskleisiu už ką balsavau, bet pasakysiu, kad ne už dabartinį merą. Absoliučiai esu nepatenkintas dabartine valdžia“, – pasipiktinimo neslėpė garbesnio amžiaus vyras.

„Aš balsavau už mokslo žmones, kadangi mes patys ir mūsų vaikai esame susiję su universitetu. Nelabai norime tuos, kurie yra beveik beraščiai, galite suprasti už ką balsavome“, – kartu kalbėjo vyresnio amžiau sutuoktinių pora.

„Nesakysiu už ką balsavau, žinojau iš anksto už ką, už gražų žmogų. Antro turo nereikės. Balsavau už gražų vyrą su akiniais“, – kalbėjo kaunietė.

Už V. Matijošaitį balsavę kauniečiai vardino jo nuopelnus pirmosios kadencijos metu bei teigė neabejojantis savo kandidato pergale. Jauna pora dabartinį merą mato labiau kaip miesto ūkvedį nei politiką, pasak pašnekovų, būtent tokio žmogaus reikia miestui.

„Esame patenkinti dabartine valdžia, manau, kaip ir aišku, už ką balsavome. Kalbant apie miesto tvarkymą, matosi, kad dabartinis meras yra mažiau politikas, jis labiau verslininkas, ūkvedys, žino, kaip tvarkytis mieste. Neabejojame jo pergale“, – kalbėjo jauni kauniečiai.

„Dėl mero apsispręsti sunku nebuvo, bet dėl tarybos kandidatų – sunkiau. Aš labai džiaugiuosi dabartiniu meru, tegul užbaigia pradėtus darbus, gal paskui kažką kitą rinksiu, bet dabar esu juo labai patenkinta. Galvoju, kad jis konkurencijos nesulauks, spėju, kad merą palaikys 80 proc. rinkėjų. Į tarybą balsavau už Židrūną Garšvą, manau, jis protingas žmogus, labai jį palaikau. Tikiu, kad jis gali miestui duoti naudos“, – kalbėjo kaunietė.

Dauguma V. Matijošaitį rinkusių kauniečių prognozavo, kad dabartinis meras laimės per pirmą turą.

„Balsavau už „Vieningą Kauną“ ir už V. Matijošaitį. Esu labai patenkinta jais ir, tikiuosi, jie vėl laimės, o merui nereikės antro turo“, – prognozavo rinkėja.

„Apsispręsti buvo labai paprasta. Balsuosiu už tuos pačius, jie yra geriausi. Nemanau, kad jiems bus sunku nugalėti, visi žino, kas rezultatyviausiai dirba dėl šio miesto. Antro turo neprireiks“, – ant rankų laikydama mažą vaiką spėjo jauna moteris.

„Visada balsuoju už nuskriaustus. Visi puola valstiečius, tai už juos. Pati esu gimusi valstiete. O kad baigtų sutvarkyti Laisvės alėją, tai už Visvaldą. Esu juo patenkinta, tik norėtųsi, kad Lampėdžių bajerį išaiškintų. Antro turo nereikės. Per daug visko padaryta, žmonės mato“, – kalbėjo su vyru atėjusi ponia.

„Manau, kad jis neturi konkurencijos. Netgi kituose miestuose žmonės kalba, kad jis turi likti. Jis yra pirmas meras po Nepriklausomybės kuris, matosi, kad dirba. Visi kiti buvo juoko vietoje“ , – antrino sutuoktinis.

Į Aušros apylinkę balsuoti atėjo ir Kauno „Žalgirio“ kapitonas Paulius Jankūnas. Krepšininkas negailėjo gerų žodžių dabartiniam miesto vadovui.

„Apsispręsti sunku nebuvo, balsavau už V. Matijošaitį. Man kaip kauniečiui labai patinka, kaip keičiasi miestas, kaip juo tvarkomasi ir rūpinamasi. Kaunas bunda po miego, matau, kokie vyksta projektai, kaip tvarkomi parkai. Man labai tas patinka. Nesu ekspertas, negaliu analizuoti, ar prireiks antro turo, matysime“, – sakė P. Jankūnas.

Verta paminėti, kad ne visiems kauniečiams imponuoja V. Matijošaičio rezultatai pirmos kadencijos metu. Balsuoti atėjusi šeima su dviem vaikais DELFI teigė, kad nepaisant kai kurių akivaizdžių teigiamų pokyčių mieste, mero komanda padarė ir abejotinų sprendimų.

„Balsuosiu už Tėvynės sąjungą, taip pat ir mero rinkimuose. Dirbu architektūros srityje ir kai kurie sprendimai šiuometinio mero man nebuvo priimtini, kalbant apie visą kadenciją, nepaisant to, kad miestas suklestėjo, bet yra šiokių tokių niuansų. Nesu iki galo patenkintas V. Matijošaičiu. Manau, kad meras liks tas pats ir gali būti, kad antro turo ir nebus“, – kalbėjo vyras.

Balsavau už Tėvynės sąjungą abiejuose rinkimuose. Tai nereiškia, kad nesu patenkinta dabartine valdžia, bet yra tam tikrų abejonių esamu meru. Manau, kad jam gali atsirasti konkurentų, yra partinių kandidatų. Meras turi būti nuovokus ir turėti patirties. Nesvarbu, kiek turų prireiks, svarbu kad išrinktų gerą kandidatą“, – kalbėjo kaunietė.