„Aš labai skatinu ir prašau (...), kad visi projektai, kurie dabar yra „poilsio“ stadijoje komitetuose, kad jie būtų pakelti. Komitetų pirmininkų prašysime paaiškinimų apie kiekvieną projektą, kodėl jis guli ir kodėl yra nesvarstomas. Norėtume grįžti prie Seimo narių teisių, pareigų ir veiklos garantijų įstatymo projekto, kuris taip pat guli, kadangi vyksta pagrindinis ginčas dėl atostogų, o mes su Rima Baškiene esame tie, kurie siūlome įrašyti pataisą dėl to, kad parlamentarams būtų suteiktos atostogos. Tai yra įrašyta Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos rinkimų programoje. Tai manau, kad tą įstatymą taip pat „prikelsime“ šioje sesijoje“, - šią savaitę žurnalistams Seime sakė V. Pranckietis.

Jeigu nebus sutarimo dėl Seimo narių atostogų įteisinimo, tai, pasak Seimo vadovo, reikėtų priimti įstatymą, kad atsirastų pareiga lankyti posėdžius, kad atsirastų baudos už jų nelankymą.

2017 metų vasarą Seimas po pateikimo pritarė darbo grupės parengtam Seimo narių teisių, pareigų ir veiklos garantijų įstatymo projektui.

Kol kas aiškėja, kad parlamentarai nelinkę įteisinti oficialių atostogų. Pagal pateiktą projektą, Seimo veikla yra nepertraukiama, Seimo nariai savo įgaliojimus vykdo visos kadencijos metu, Seimo narys laiką tarp Seimo, Seimo struktūrinių padalinių ir darbo grupių, kurių narys jis yra, posėdžių planuoja savarankiškai.

Tačiau darbo grupės vadovas Seimo vicepirmininkas Arvydas Nekrošius yra sakęs, kad parlamentarų atostogos vis dėlto gali būti įteisintos, nes Seimo nariai turi atskiras iniciatyvas šiuo klausimu.

Šiuo metu Seimo nario veiklą reglamentuoja Seimo statutas, Vyriausybės įstatymas.

Seimo narių teisių, pareigų ir veiklos garantijų įstatymo projektu siekiama įgyvendinti Konstitucinio Teismo 2004 m. liepos 1 d. nutarimą ir atskiru įstatymu nustatyti Seimo narių pareigas, teises ir garantijas.