– Jeigu reiktų apibendrintai kalbėti, ką sako jūsų savanoriai, kokie dažniausi pažeidimai?

M. Šaraitė: Būtent per pastarąsias dienas mūsų stebėtojai stebi išankstinį balsavimą specialiuose punktuose ir savivaldybėse, ir tendencija tokia, kad pažeidimai susiję su rinkimų komisijos darbu, prastu organizavimu, ar rinkėjų balsavimo slaptumo neužtikrinimu, kas tikrai yra dažna klaida.

– Ką reiškia rinkėjų balsavimo slaptumo neužtikrinimas?

M. Šaraitė: Globos įstaigose, tarkim, ligoninėse, kur balsuoja neįgalieji, senjorai, kuriems kartais reikia pagalbos, būna dažnai nesudarytos sąlygos, kur jie galėtų privačiai atlikti balsavimo veiksmus, ir dažnai būna šalia rinkėjo pastatomi žmonės: ir visa komisija, ir slaugas, ar socialinis darbuotojas, kuris padeda, visi gali matyti, kaip žmonės balsuoja. Čia yra tas grubus dalykas...

– O instruktavimas balsuojančiųjų? Gaunate tokių skundų, kad visą laiką senelių namai, slaugos namai, kai kurios ligoninės būdavo tokia vieta, net neišskiriant nė vienos partijos, kas turbūt vadovauja kokiai ligoninei, tas ten ir tvarko reikalus. Tokių dalykų turbūt yra nemažai?

M. Šaraitė: Taip, ir keli globos namai. Ką savanoriai pastebi: stebėtojas atvyksta, viskas vyksta procedūriškai teisingai, tvarkingai, bet jauti iš atmosferos, iš senjorų tarpusavio žvilgsnių, priminimų dėl numeriukų, kas antras nešasi tą pačią skrajutę, kad tik nepamirštų, tokį paruoštuką. Ir jau supranti, kad stebėtojas mūsų nieko nebegali daryti, kažkas atliko agitaciją. Ir galimai ne tik gražią agitaciją, bet šiek tiek prievartos ar kitų manipuliacijos momentų.

– Vienas iš dalykų, ponia Matjošaityte, apie ką kalba „Baltosios pirštinės“, kad rinkimų komisijos slepia nuo jų ligonių lankymo grafikus, balsavimo grafikus, ir pačios organizuojasi, kaip joms išeina, ar pasako grafiką, bet nueina kitu laiku. Kaip tai spręsti?

L. Matjošaitytė: Tai iš tikrųjų yra problema. Mes su Marija kalbėjomės ir vakar apie tai. Ir šiandien komisijos buvo informuotos, jei paskelbti grafikai, jie turėtų būti padalinti ir stebėtojams, nereikėtų slėpti tos informacijos. Jei kažkas keičiasi, reikėtų informuoti ir pačius stebėtojus. Stebėtojai yra ne dėl to, kad jiems ten patinka būti, bet dėl proceso skaidrumo, kad viskas vyktų sklandžiai. Ir kad stebėtojai pasakytų, kad viskas vyko demokratiškai, be jokių pažeidimų ir t.t.

Tai pačios komisijos čia turėtų būti suinteresuotos, kad neliktų vieni komisijos nariai su rinkėjais, nebūtų kaltinami kažkokiais nešvariais žaidimais. Ką mes girdime: nedavė stebėtojams grafikų, pakeitė balsavimo laikus, neįsileido stebėtojų, ribojo galimybes ir pan.

– Ką jūs darote tokiu atveju? Gal galima nesumokėti pinigų, jei blogai dirba?

L. Matjošaitytė: Ne, nesumokėti pinigų, matyt, ne išeitis. Ne tik rinkimų komisija čia yra kalta, čia, matyt, yra atsakomybė ir gydymo, slaugos, rūpybos įstaigų. Turi vadovybė suprasti, kad turi būti stebėtojai. Dabar matome, kad lyg metamas ant tų įstaigų šešėlis, kad ten kažkas neskaidru, neaišku, rinkėjai ne patys nusprendžia, jiems primetama valia. Galbūt prieš komisijos narių ir stebėtojų atėjimą kažkas prabėga pro palatas ir nurodo, kaip balsuoti.

Matyt, kol neprieisim iki to, kad vieną dieną fiksuosime rimtus pažeidimus, bus taikomos sankcijos kažkokios rimtos, taip ir bus. Nes labai patogu: turime savo aplinką, ją kontroliuojame. Sakome, jei norite gero gyvenimo šioje įstaigoje, palaikykite tą kandidatą, ir visi vieningai balsuoja.

– Taip, ypač seneliai, kuriuos kažkas viena akim stebi, kaip jie balsuoja, net nelabai turi pasirinkimo. Kiek turite savanorių šiais metais?

M. Šaraitė: Viso planuojame, kad sekmadienį turėtų būti apie 2 tūkst. savanorių, ir iš jų 400 asmenų, kurie apmokyti, su stebėtojų pažymėjimais. Ir jie jau dabar pradeda darbą išankstinio stebėjimo dienomis, kai kiekvieną dieną apie du šimtai iš jų gali stebėti.

– Pakalbėkime apie tam tikrus sisteminius pažeidimus, dėl kurių skundžiasi kurį laiką skirtingos partijos ir iš skirtingų miestų. Socialdemokratai fiksavo, kad Druskininkuose įsikūrusios Seimo narės valstietės Virginijos Vingrienės ir šios partijos kandidato į merus Donato Mizaro biure gyventojams teikiami akcijos „Išsaugokim vyrus“ sveikatos patikrinimo rezultatai. Tai vyksta prasidėjus išankstiniam balsavimui. Ir tokių pranešimų yra ir iš kitų rajonų, kur merai ragino eiti vyrus tikrintis prostatą, tą kampaniją organizuoja Ramūnas Karbauskis, „valstiečių“ lyderis. Ponia Matjošaityte, kaip tai vertinti? Čia ne pirmas kartas, ir esate nagrinėję tuos Karbauskio organizuotus tikrinimus per Lietuvą.

L. Matjošaitytė: Tai buvo ne politinės kampanijos laikotarpiu, tai buvo visai kita situacija. Dabar mes turime politinės kampanijos laikotarpį, ir kažkodėl atsiranda kandidatai prie tos akcijos, jie reklamuojasi su savo transporto priemonėmis, pažymėtomis politine reklama ir t.t. Klausimų kyla, ar čia nėra kažkas sumaišoma, ar siekiama kažko. Galbūt iš nežinojimo maišoma, bet gali susidaryti įspūdis, kad rinkėjai tai klaidinami. Gali susidaryti įspūdis, kas yra tikrasis akcijos rėmėjas, tas akcijos rėmėjas ir organizatorius galbūt yra kandidatas, galbūt jiems taip ir formuojama. Matome, gavo rinkimų komisija ne vieną skundą, buvo gautas ir dėl Alytaus, ir dėl Varėnos....

– Dėl Varėnos, pripažinta, kad tai yra įstatymo pažeidimas, kur rajono mero posto siekiantis valstietis Marijonas Čapkovskis dalyvavo toj akcijoj, ragino dalyvauti, ir tai pripažinta rinkėjų papirkinėjimu. Pats politikas teigia, kad yra akcijos savanoris ir rinkėjų neagitavo, na bet akivaizdu...

L. Matjošaitytė: Politinės kampanijos metu, ir tuomet, kai dalyvauja tie patys kandidatai, arčiausiai žmonių, susidaryti gali įspūdis, kad tai skirta rinkimams. Jei vyksta tokios akcijos, jos turėtų būti atskirtos nuo rinkimų. Kodėl čia kandidatai turi dalyvauti toje akcijoje? Partija yra didelė, turi daugybę savanorių, ir gali kiti savanoriai organizuoti.

– Kaip jūs tai vertinat, ar tai yra rinkėjų papirkinėjimas?

M. Šaraitė: Mes gavome šių skundų, bet žinoma, jau susisiekėme su VRK, jie yra pradėję tuos tyrimus. VRK sprendimas bus, bet mes matome tai kaip... Tikrai jie negali apsimetinėti, kad nežino, ar kad netyčia tai daro. Esame išreiškę poziciją, kad kandidatai, kurie niekada niekur nesavanoriavo, prie tų pačių gerumo akcijų savanoriškai nėra prisidėję, ir dabar politinės kampanijos laikotarpiu staiga tampa savanoriais, tai tikrai nėra natūralu, ir turi būti vertinama būtent kaip papirkimas.

– Dar vienas socialdemokratų skundas – dėl Panevėžio muzikiniame teatre vasario 26 d. surengto nemokamo Naisių teatro pasirodymo, spektaklio panevėžiečiams. Ir tokių skundų yra iš daugybės miestų Lietuvoje, dėl nemokamų spektaklių ar pasirodymų. Suprantu, kad socialdemokratai čia atliko tam tikrą analizę, mato pagal ją, kad spalio mėn. tas teatras nieko neveikė, negastroliavo. Kuo labiau artėjo savivaldos rinkimai, tuo jo programa intensyvesnė. Vietos žiniasklaida rašo, kad žmonės spektaklyje kalbėjo, kad jiems pakvietimus davė „žaliųjų“ Panevėžio skyriuje. Gal reikėtų vieną kitą kandidatą pašalinti iš rinkimų, kad tai liautųsi?

L. Matjošaitytė: Matot, aš žiūrėčiau, kad kiekviena situacija yra skirtinga. Ta akcija, Naisių teatrai, vyksta jau daugybę metų, ir mes prieš kiekvienus rinkimus gauname skundų, ir kiekviena situacija yra individuali. Matyt, reikėtų pasižiūrėti, ar tai yra ta pati, tęstinė veikla, ar veiklos apimtys nepasikeitė, ar tų spektaklių rodymas niekaip nesusijęs su rinkimais. Galbūt finansavimas padidėjo, gal repertuaras pasikeitė, gal kviečiama auditorija pasikeitė, gal daugiau kviečiama žmonių ir t.t. Ar išeinama iš to tęstinumo ribų. Kiekvieną kartą tai vertinčiau atskirai. Bet žinoma, kuomet dieną prieš išankstinį balsavimą vyksta tokie pasirodymai, tada klausimas, ar tai niekaip nesusiję su rinkimais.

– Kad ir gruodžio mėnesį, partijos pirmininkas – „Teatro vadovas Ramūnas Karbauskis“. Koks jis teatro vadovas? Jis kultūros komiteto pirmininkas, o ne teatro vadovas.

L. Matjošaitytė: Čia, matyt, jie patys nusprendžia, kaip tuos dalykus pristatyti. VRK reikalas yra išsiaiškinti, kiekvieną tokį atvejį aptarti, ar tai susiję su rinkimais, ar siekiama propaguoti vieną ar kitą asmenį, politinę partiją, ar ta veikla niekaip nesusijusi su rinkimais.

– Ponia Šaraite, kaip vertinate šiuos nemokamus spektaklius?

M. Šaraitė: Žinoma, neigiamai. Ir turbūt čia yra tos dvi pusės, su kuriomis reikėtų dirbti. Reikia, kad tokiais atvejais būtų nubausti, kad ir kiti kandidatai, galvojantys įvairių atrakcijų prieš rinkimus, žinotų, kas jų gali laukti. Ir kita pusė, mes labai stengiamės dirbti su visuomene, kad visuomenė būtų kuo atsparesnė tokiems kvietimams, ir kad labiau tai pastebėtų, atitinkamai vertintų, ir rinkimuose pagalvotų...

– Vertina, man atrodo, atitinkamai. Šiandien kalbėjome ne tik su „Baltomis pirštinėmis“, VRK, bet ir prieš laidą skambinome į visų didžiųjų partijų rinkimų štabus, kad susidarytume vaizdą, ką jie mato. Tai sisteminai dalykai, apie kuriuos kalba visos partijos, išskyrus valstiečius – jie matė irgi pažeidimų, bet ne sisteminių per visą Lietuvą – tai yra sveikatos tikrinimas, Ramūno Karbauskio iniciatyva, ir šis teatras. Turbūt jūs galite tai patvirtinti.

L. Matjošaitytė: Na, iš principo taip, nes kiti skundai pakankamai smulkūs, dėl rinkimų agitacijos, dėl galimo rinkėjų papirkimo.

– Ir apie visas partijas kalba yra? Pvz., ligoninės, slaugos namai, kaip jau mes kalbėjome, negali sieti su viena politine jėga, čia pačių įstaigų specifika, kas jas valdo, tie bando ten kažką nuveikti.

L. Matjošaitytė: Ir yra kita pažeidimų rūšis, ypač išryškėjusi šiais metais, yra pasinaudojimas tarnybine padėtimi, administracinių resursų naudojimas. VRK šiemet, kaip niekad, gavo daug skundų dėl įvairių partijų, kandidatų. Pateikiamos įvairios ataskaitos, pvz., jei tai yra meras, pateikiama kažkokia ataskaita, kuri nebuvo teikiama ankstesniais metais, tokia forma nebuvo teikiama, ir tiražas ir t.t. Daug atvejų, ir kiekvienas jų kitoks.

– Tarsi miesto ar rajono savivaldybė parengė rinkėjams savo veiklos ataskaitą, viršelyje puikuojasi mero nuotrauka, niekur nėra raginimo už jį balsuoti, bet, kaip sakoma, ir arkliui aišku, kas turima omenyje. Tokių skundų jūs daug gaunate?

M. Šaraitė: Taip, būtent. Savivaldos rinkimuose turime daugybę savivaldybių, kur metai iš metų valdančioji dauguma nesikeičia, meras nesikeičia, ir ypatingai tose savivaldybėse pajungiama daug administracinių resursų – tiek skirtingos įstaigos, tiek savivaldybės administracija.

Ataskaitų atvejai turbūt yra vieni dažniausių. Ypatingai merai aktyviai keliauja jas pristatinėti, ko šiaip eiliniais metais nedaro. Ir dar labai svarbu komunikacija. Labai matosi komunikacijoje, bet tai labai sunku įrodyti, nes savivaldybė visada gali paviešinti ir pasidžiaugti kažkokio įstaigos vadovo ar kito administracijos darbuotojo pasiekimu ar kt. Bet panagrinėjus matosi, kad tikrai piktnaudžiauja nemažai savivaldybių.

L. Matjošaitytė: Ir kitas svarbus momentas – praėję metai buvo valstybės šimtmetis. Mes apie tai šnekėjome, ir buvo skirta kiekvienoj savivaldybėj didesnės lėšos tai nušviesti, paminėti ir t.t. Ar tai koreliuoja su rinkimais? Vėlgi klausimas. Galima sakyti, kad tos lėšos, dovanėlės buvo skirtos konkrečiai progai, bet galbūt tai buvo susiję su politine kampanija, nes kampanija prasidėjo lapkričio 7. Nuo lapkričio 7 iki gruodžio pabaigos yra daug gražaus laiko, daug įvairių renginių, švenčių, puiki galimybė susitikti su rinkėjais, padovanoti dovanėlių, ir sakyti: čia nieko bendro su rinkimais nėra.

– Jei kalbame ne apie politines organizacijas dėl tam tikrų sistemos pažeidimų, ar suklysiu sakydamas, kad daugiausiai pažeidimų, ypač turint omeny gyventojų skaičių savivaldybėje, yra Lazdijuose?

L. Matjošaitytė: Šiai dienai labai daug apie tai kalbame. Gauname labai daug pranešimų. Kol kas neturime informacijos, kad ikiteisminis tyrimas pradėtas, bet kad kažkas ten vyksta, ir vyksta neaiškaus – faktas. Nes tiek kalbų, tiek diskusijų mes matome ir socialinėje erdvėje.

– Taip, net automobilių numerius fiksuoja valstiečių atstovai, turbūt daugiau nei dešimt automobilių, kurie vežioja žmones būtent toje savivaldybėje.

L. Matjošaitytė: Vežami žmonės, patys kandidatai tarpusavyje diskutuoja, kad vienas iš kandidatų kažką veikia ir t.t. Tos kalbos iš niekur neatsiranda. Jei yra pranešimai, be jokios abejonės, ir policijos pareigūnai tai tikrina. Kas žino, kokį galutinį rezultatą turėsime, kai viskas bus išaiškinta. Gal turėsim kažkokį platesnį tyrimą.

– Kaip jūs vertinate situaciją Lazdijuose?

M. Šaraitė: Situaciją aktyviai stebi tiek vietiniai savanoriai, tiek iš Vilniaus ekipažas šiandien keliavo.

– Nujautėte, kad taip bus ir išsiuntėte, ar vakar gavote pranešimų ir šiandien nusprendėte išsiųsti?

M. Šaraitė: Mes tiesiog Vilniuje turime didžiausius resursus, nemažai mobilių ekipažų, kurie turi nacionalinius stebėtojų pažymėjimus, dauguma yra ilgamečiai stebėtojai, kurie pasiima išeigines, dirbantys asmenys, ir skiria šias dienas keliavimui į problemines savivaldybes. Viena jų yra Lazdijų. Nes ir patys savanoriai kreipėsi, matydami tuos visus veiksmus, ir kol kas tokios žinios, kokios viešojoje erdvėje. Šviežiai gavome informaciją, kad Varėnoje stebėtojai užfiksavo galimą balsų pirkimą, ir policija jau ėmėsi iškart veiksmų, pradėtas tyrimas. Taip pat Varėnos, Šalčininkų, Vilniaus rajono savivaldybė, Šilutės ir Pagėgių savivaldybės, į kurias kasdien gauname po keletą atvejų.

– O policija kuriuose rajonuose jau pradėjusi tyrimus?

M. Šaraitė: Tikrai nenoriu klaidinti, šios informacijos yra viešojoje erdvėje.

L. Matjošaitytė: Na, viešojoje erdvėje vakar matėme, buvo pranešimas, kad Trakuose kažkas vyksta, pirkimai ir t.t., ir labai keista, šiandien turėjome su institucijų atstovais susitikimą ir apie tai kalbėjome, ir joks ikiteisminis tyrimas dar nebuvo pradėtas.

M. Šaraitė: Aš pati vykau į Trakus, nes buvo iš anksto informacijos tam tikros. Bet kas matosi tikrai – policijos pareigūnai ten tikrai yra sustiprinę pajėgas, ir vien per miestą pravažiavus, ir tris automobilius pamačius, galbūt kas ir ketino tai atlikti, turbūt susilaikė, ir balsų pirkimas, tikimės, neįvyko.

– Mes kalbame ir apie pažeidimus, ir apie tai, kad kai kurių partijų pirmininkai visuomenę vis dar laiko pokvaile, galvodami, kad gali tiesiog žmones mulkinti, niekas nesupranta, kad tai yra balsų pirkimas, bet kalbant apie situaciją bendriau. Ji gerėja, jūsų nuomone? Jei nė vieno ikiteisminio tyrimo, jau galima pasakyt, kad juda reikalai į gera?

M. Šaraitė: Būtent to balsų pirkimo, ką mes įsivaizduojame kaimuose, grubiuoju būdu, sakykime, tai tikrai manome, kad mažėja. Ir pranešimų būna mažiau, ir viskas labiau gandų lygio. Svarbiausia, nėra tokio užkrato į kitas savivaldybes. Yra tam tikros savivaldybės, tai yra tradicija, jose tiek mes, tiek komisijos, tiek policija deda papildomas pastangas, ir...

– Tradicija, suprask, rinkėjai laukia rinkimų, kad galėtų parduoti savo balsą, taip?

M. Šaraitė: Taip, tai tikrai labai baisiai skamba, bet kai kurie žmonės iš kaimų paskambina ir taip sako.

– Grubaus pirkimo, akivaizdu, mažėja? Ypač po skambios Darbo partijos bylos...

L. Matjošaitytė: Taip, mažėja. Prisiminkime 2015 m. buvo trijose savivaldybėse rezultatai pripažinti negaliojančiais: Šilutėje, Trakuose ir Širvintose. Reikėjo organizuoti naujus rinkimus, ir kandidatai, ir VRK patyrė išlaidų, buvo mestas didžiulis šešėlis ant visų kandidatų. Bet kitas momentas, tobulėja ir patys kandidatai ir asmenys, bandantys nupirkti rinkėjus. Taip primityviai niekas nebesielgia. Galbūt tų žmonių, kuriuos taip primityviai nupirktų, yra mažuma.

Ką matėme iš ankstesnių visuotinių rinkimų, buvo ir įvairios nemokamos teisinės konsultacijos, koncertai, šokių vakarai, mankštos, laikraščių tiražai padidėję, kuriuose gausu politinės reklamos. Per tai bandoma, kažkokiomis kitomis priemonėmis, moderniau paveikti rinkėją. Bet ką norėčiau paminėti, šiais metais šiek tiek pasikeitė teisinis reguliavimas. Ir tiems, kurie turi ambicijų dar pirkti rinkėjus, reikėtų rimtai pagalvoti.

Asmenims, kurie organizuos tokias akcijas kaip rinkėjų papirkimas, tai gali kainuoti iki ketverių metų laisvės atėmimo. Ir anksčiau įstatymų leidėjas sakė, jog už trukdymą pasinaudoti rinkimų gali būti taikoma atsakomybė. Tas trukdymas pasireiškė, jei buvo iškreipta rinkėjo valia ir jei davė kažkiek pinigėlių, tai čia pažeidimas. Bet dabar įstatymų leidėjas sako, už siekį atsakomybė taikoma. Ir asmenims, kurie parduoda savo balsą, irgi taikoma administracinė atsakomybė, tad kartais reikėtų pasiskaičiuoti, ar čia toks pelningas sandoris.