2 vaikus auginantis Pranas Mockus iš Panevėžio rajono ne vienerius metus parsinešdavo kelis krepšelius su 7 ar ir daugiau produktų iš europinės paramos. Tad sako esąs nusivylęs, kad kovą gaus tik mėsos konservų dėžutę ir pakelį sausų pusryčių.

„Aišku, jaučiasi, kai būna aliejus, miltai, jaučiasi, kažką prisidedi. O jei be darbo sėdėčiau, kaip gyventi tada ant tų sausų pusryčių, neįsivaizduoju“, – kalbėjo P. Mockus.

Tarp laukiančiųjų sriubos lėkštės Vilniaus labdaros valgykloje, yra ir gaunančių paramą maistu iš europinių lėšų. Iš viso Vilniuje tokių žmonių – daugiau nei 7 tūkst.

Antrus metus produktų skurstantiesiems pirkimu užsiima Europos socialinio fondo agentūra. Pasak jos atstovės, parama maistu vėluoja, nes buvo nutrauktas viešasis pirkimas.

„Tai yra netinkamai pateikti tiekėjų pasiūlymai, dėl ko jie buvo atmesti ir pradėtos naujos viešojo pirkimo procedūros. Balandžio mėnesį planuojame gausesnį paramos krepšelį. Paramos gavėjus per metus pasieks visi produktai“, – žadėjo Europos socialinio fondo (ESPA) agentūros projekto vadovė Gintarė Zizienė.

Seimo narys Tomas Tomilinas pastebi, kad dėl griežtų viešųjų pirkimų reikalavimų jau kelintą kartą kenčia labiausiai pažeidžiami žmonės – neseniai buvo sutrikęs pensijų pristatymas, o dabar vargstantieji laiku negaus maisto.

„Čia reikėtų atskirti politikos vykdymą nuo griežto viešųjų pirkimų taisyklių laikymosi, kas priklauso ESPA ir Finansų ministerijai. Tai šioje vietoje yra tokia platesnė diskusija, kiek mes turime fanatiškai visur taikyti viešuosius pirkimus. Aš esu šalininkas šiek tiek laisvesnio požiūrio“, – sakė T. Tomilinas.

Už Europos Sąjungos pagalbos fondo lėšas įsigyti produktai dalijami 6 kartus per metus. Pernai gruodį paramą gavo beveik 200 tūkst. gyventojų, kovo mėnesį jų laukia 156 tūkst.

„Gali kreiptis šitos paramos, jeigu vienam šeimos nariui tenka mažiau pajamų, nei 183 eurai, jei jų neviršija per mėnesį. Gali kreiptis visus metus“, – pasakojo Vilniaus socialinės paramos centro vyr. specialistė Laima Zabulėnaitė.

Šiais ir ateinančiais metais produktams Lietuvos nepasitaurintiesiems pirkti skirti 25 mln. eurų. Už juos turėtų būti įsigyta bei išdalyta 19 rūšių produktų.

„Eurostat“ duomenimis, ties skurdo riba gyvena apie trečdalį Lietuvos žmonių ir tai yra vienas prasčiausių rodiklių Europoje.