Aukščiausiasis Teismas antradienį paskelbė, kad atmeta Generalinės prokuratūros kasacinį skundą.

Šis teismo verdiktas yra galutinis ir neskundžiamas.

Prokuratūra teismuose siekė, kad Radviliškio rajono vadovas būtų pripažintas kaltu dėl piktnaudžiavimo ir dokumentų klastojimo, jam būtų skirta daugiau nei 22 tūkst. eurų bauda.

Meras kaltės nepripažino. Politiką prokuratūra kaltino, kad jis piktnaudžiavo tarnyba bei sukurstė kitus asmenis piktnaudžiauti tarnyba, klastoti dokumentus, susijusius su kai kurių pastatų rekonstrukcija. Įtarimai jam buvo pateikti dar 2011 metų gruodį.

Byloje kaltinimai iš viso buvo pateikti devyniems fiziniams ir vienam juridiniam asmeniui.

Bylos duomenimis, vieną iš Radviliškio miesto kultūros centro pastatų rekonstrukcijos bei Radviliškio rajono Šaukoto Švč. Trejybės bažnyčios restauravimo darbų konkursus laimėjo finansinių problemų turėjusi bendrovė. Jos akcininkai buvo ir Radviliškio rajono savivaldybės tarybos nariai, turėję kontroliuoti šį juridinį asmenį.

Prokurorai siekė įrodyti, kad minėtų objektų rekonstrukcijos bei restauravimo dokumentuose kaip įvykdyti buvo nurodyti darbai už bendrą 340 tūkst. litų (apie 100 tūkst. eurų) sumą, ji dalimis pervesta į bendrovės sąskaitą remiantis šiais dokumentais, tačiau tuo metu iš tiesų darbai nebuvo atlikti, nes bendrovė neturėjo apyvartinių lėšų jiems vykdyti.

Aukščiausiasis Teismas pažymėjo, kad teismų nuosprendžiu kiti asmenys buvo atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės už tų pačių šešiolikos atliktų darbų aktų suklastojimą ir panaudojimą dėl nusikaltimo mažareikšmiškumo, todėl darytina išvada, kad meras taip pat padarė mažareikšmę veiką.

„Kasacinis teismas atkreipė dėmesį, kad vykstant tyrimui meras ilgiau nei penkerius metus buvo laikinai nušalintas nuo pareigų. Taigi meras ikiteisminio tyrimo ir bylos nagrinėjimo metu patyrė suvaržymus, savo pobūdžiu prilygstančius baudžiamojo poveikio priemonei, taikomai kartu su bausme ar atleidus nuo baudžiamosios atsakomybės“, – rašoma teismo pranešime.

Ši baudžiamoji byla teismui perduota 2014 metų balandį, o pradėta nagrinėti kitų metų birželį. Prieš tai ji kelis kartus atidėta dėl advokatų užimtumo ar kaltinamųjų ligos.

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

59 metų A. Čepononis dalyvauja ir šiuose rinkimuose į savivaldybės tarybą, mero postą, jis yra Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų sąraše.