Įteikdami balsavimo biuletenius asmenys nurodo, už ką reikia balsuoti, vykdo agitaciją už Lietuvos lenkų rinkimų akciją - Krikščioniškų šeimų sąjungą (LLRA), įtaria Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) atstovai.

VRK apskųsta biuletenių išnešiotoja yra deleguota Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS). Socialdemokratų teigimu, ji vaikšto po namus turėdama tikslą ne vien įteikti balsavimo biuletenį, bet ir paveikti rinkėjus: nurodo, kad šie balsuotų už tam tikrą partiją.

„Galima tik stebėtis, kad vienos partijos deleguota balsavimo biuletenių išnešiotoja agituoja balsuoti už kitą partiją. Tačiau Šalčininkų krašte galima stebėtis daug kuo, čia veikia „šešėliniai“ rinkimų agitavimo būdai ir tradicijos. Taip paminamas esminis demokratijos principas - žmogaus teisė į laisvus rinkimus“, - sako LSDP kandidatė į Šalčininkų rajono meres Jolanta Butkevičienė.

Socialdemokratų skunde nurodoma, kad Česlava Voitechovič, išnešiodama gyventojams rinkėjo korteles, kartu su jomis pateikė balsavimo biuletenių pavyzdžius, juose galimai nurodė, kaip reikia balsuoti.

Pasak socialdemokratų, pavyzdžiui, daugiamandatės apygardos rinkimų biuletenyje nurodoma pažymėti sąrašą Nr.17 - tai LLRA ir Rusų aljanso koalicija „Krikščioniškų šeimų sąjunga“, taip pat buvo pažymėti kandidatų numeriai iš šio sąrašo.

Skunde rašoma, kad „valstiečių“ atstovė ragino balsuoti už pirmuoju sąraše įrašytą LLRA -KŠS kandidatą į merus, taip pat už rinkimų sąraše esantį savo sūnų. Socialdemokratų duomenimis, balsavimo lapelių išnešiotoja rinkėjams nurodė žymėti ir kai kuriuos kitus sąrašo gale atsidūrusius kandidatus.

„Rinkėjai, kuriuos aplankė „biuletenius nešiojanti agitatorė“, skelbti savo pavardes ir kalbėti viešai bijo, nes nenori sulaukti keršto bei vietinės valdžios nemalonės, prarasti darbo, nes tai - pagal nuo seno galiojančius nerašytus įstatymus - rajono mero bei jo komandos rankose. Tai yra dar vienas rinkimų Šalčininkų rajone ypatumas. Jeigu tokių agitatorių tinkamai neįvertins Vyriausioji rinkimų komisija ir nepašalins iš apylinkės rinkimų komisijos, ketinama kreiptis ir į Generalinę prokuratūrą“, - teigia J. Butkevičienė.