Kaip BNS sakė Vyriausybės kanclerio pirmasis pavaduotojas Deividas Matulionis, esminiai klausimai dvišalio vizito darbotvarkėje bus susiję su „Brexit'o“ procesu: ketinama aiškintis Airijos pozicijas diskusijose dėl vadinamojo „backstop“ mechanizmo, numatančio, jog po „Brexito“ neatsiras fizinė siena tarp Šiaurės Airijos ir Airijos.

„Norėtumėme, kad būtų rastas susitarimas, kuris tenkintų Airiją, kad būtų išlaikytas garsusis Didžiojo penktadienio taikos susitarimas, nes jis padėjo sukurti ir išsaugoti taiką Airijoje. Tikrai negalime leisti, kad „Brexito“ kontekste vėl atsirastų sienos, tam tikri apribojimai tarp tos pačios tautos“, – sakė D. Matulionis.

Taip pat bus ketinama aptarti klausimus, susijusius su daugiamete ES finansine perspektyva, ES ateities problematika, skiriama dėmesio dvišaliams santykiams.

Abu premjerai taip pat planuoja apsilankyti vienintelėje Airijoje mokykloje, kur mokoma lietuvių kalba, S. Skvernelis planuoja susitikti su lietuvių bendruomene.

Anot jo, S. Skvernelis su bendruomene aptars svarbiausias kylančias problemas, domėsis, ar pakankamas dėmesys skiriamas lietuviškoms šeštadieninėms mokykloms, diskutuos, kas galėtų pritraukti piliečius grįžti į Lietuvą, aptars gegužę planuojamą referendumą dėl dvigubos pilietybės įteisinimo.

Pagal dabartinius planus, „Brexitas“ turėtų įvykti kovo 29 dieną. Briuselis, sulaukęs Jungtinės Karalystės prašymo, žada svarstyti, ar pakeisti šį laikotarpį dviems metams atidedant išstojimą iš bendrijos.

Airija yra antra valstybė po Didžiosios Britanijos pagal emigrantų iš Lietuvos skaičių – šalyje gyvena apie 70 tūkst. Lietuvos piliečių.