Policijos departamento generalinio komisaro pavaduotojas Edvardas Šileris vasario 20 d. policijos įstaigoms išplatino raštą, kuriame nurodoma, kad Nacionalinė kolektyvinė sutartis negali būti taikoma statutiniams valstybės tarnautojams, kol nėra priimti atitinkami Vidaus tarnybos statuto pakeitimai.

„Prieš kelias savaites Nacionalinės kolektyvinės sutarties taikymu statutiniams pareigūnams buvo suabejojusi ir Vidaus reikalų ministerija. Tačiau premjeras Saulius Skvernelis ministrams nurodė užtikrinti minėtos sutarties vykdymą. Atrodė, kad problemos nebeliko. Tačiau panašu, kad Policijos departamentas turi savo požiūrį į Vyriausybės sprendimus“, - pranešime cituojama LTPF pirmininkė L. Soščekienė.

Toks Policijos departamento vadovybės požiūris į profesines sąjungas rodo, kad policijos vadovai visomis priemonėmis siekia trukdyti profesinių sąjungų veiklai ir jas silpninti. L. Soščekienės teigimu, tokį elgesį galima vertinti kaip kerštą už nuolat išsakomą pagrįstą kritiką ir neigiamą įvykusios policijos reformos vertinimą.

„Panašu, kad Policijos departamento vadovai jaučiasi esantys aukščiau Vyriausybės. Nacionalinę kolektyvinę sutartį praėjusių metų lapkričio 5 dieną pasirašė profesinės sąjungos ir Vyriausybės įgaliotas socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis. Tuo metu premjeras savo pavedime nurodė ministrams užtikrinti šios sutarties taikymą. Tačiau Policijos departamentui į tokius nurodymus nusispjauti “, - teigė LTPF pirmininkė L. Soščekienė.

Kaip skelbiama pranešime, šiuo metu vyksta derybos dėl naujos Nacionalinės kolektyvinės sutarties dėl pareiginės algos bazinio dydžio 2020 metams. Tikimasi, kad čia bus susitarta dėl tam tikrų garantijų profesinių sąjungų nariams.

ELTA primena, kad praėjusiais metais socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis bei trijų Lietuvos profesinių sąjungų vadovai Vyriausybėje pasirašė Nacionalinę kolektyvinę sutartį, kuria įtvirtinama, kad 2019 metais pareiginės algos bazinis dydis sieks 173 eurus po mokesčių konsolidacijos.

Pareiginės algos bazinis dydis taikomas apskaičiuojant visų valstybės tarnautojų, valstybės ir savivaldybių biudžetinių įstaigų darbuotojų, valstybės pareigūnų, teisėjų, karių ir valstybės politikų darbo užmokestį. Šis dydis aktualus apie 180 tūkst. dirbančiųjų viešajame sektoriuje.