Nelaikytų prezidento konstituciniu garantu

Kandidatas mano, kad svarbus ir valstybės vaidmuo laviruojant tarp dviejų skirtingų organizacijų: profsąjungų ir darbdavių. Valstybė, anot jo, turėtų būti kaip dirigentas, kuris ieško balanso. Kandidatas taip pat teigia, kad Lietuvoje trūksta „socialinės santarvės“.

G. Nausėda taip pat teigė, kad prezidentas neturi didelės įtakos atlyginimams ir pensijoms, tačiau, G. Nausėdos įsitikimu, šalies vadovas turėtų siekti įvairių nacionalinių susitarimų. „Prezidento institucija, nelįsdama į tuos dalykus tiesiogiai, galėtų tam tikrą socialinę viziją formuoti. Nes prezidentas yra visuomenės atstovas, kadangi yra renkamas visos tautos balsavimu“, – teigė G. Nausėda.

„Nelaikyčiau prezidento Konstitucijos garantu, nes jis toks, pagal definiciją, nėra. Konstitucijos garantu jis negali būti jau vien dėl to, kad praeityje esame turėję įvairių ekscesų, kai pats prezidentas elgėsi ne pagal Konstituciją arba jos dvasią, arba prezidentas patvirtino įstatymus, kurie vėliau pripažinti prieštaraujantys Konstitucijai. Bet prezidentas visa savo povyza turi stengtis garantuoti įstatymų viršenybę ir pagarbą teisinei sistemai“, – pasakojo G. Nausėda.

Kandidatas toliau dėstė, kad pripažindamas, jog Konstitucinis Teismas yra galutinis šiuo atveju verdikto teikėjas, išsakytojas, prezidentas šioje sistemoje atlieka labai svarbų pagarbos Konstitucijai ir kitiems teisės aktams vaidmenį. Anot jo, prezidentas neturi būti tobulas, bet turėtų užduoti tam tikrą toną politikams ir kitiems žmonėms.

Donaldas Trumpas pakeitė kandidato poziciją

Lietuva, teigė G. Nausėda, turi būti ir toliau integruojama į vakarietišką geopolitiką. „Ypač į saugumo erdvę, pabrėžiu, į saugumo erdvę“, – akcentavo nepriklausomas kandidatas.

NATO ir Jungtines Amerikos Valstijas jis atskyrė kaip atskirus du kūnus. NATO ir JAV turėtų būti bendras kūnas, bet pridūrė, kad svarbūs ir dvišaliai santykiai su JAV.

„NATO, be jokios konkurencijos, man yra svarbiausias saugumo garantas, Jokių kitų patikimų saugumo garantų nėra, o manyti kitaip – pavojinga mūsų saugumui ir nepriklausomybei“, – kalbėjo G. Nausėda.

Tačiau greit kandidatas aiškiau nubrėžė savo poziciją JAV klausimu. G. Nausėda pripažino, kad jo pozicija „daugiau Europos ir daugiau Amerikos“ yra komfortiška ir ne vienas įvykis metė į ją kritikos. Jis įvardijo Donaldo Trumpo sprendimą Jeruzalę pripažinti Izraelio sostine, jo Irano nusiginklavimo denonsavimą, JAV pasitraukimą iš vidutinio nuotolio raketų sutarties, bei D. Trumpo išreikštą kritiką NATO finansavimo klausimais.

G. Nausėda šiais klausimais neslėpė savo pozicijos ir atskleidė, kad Jeruzalės klausimu jis palaikė ES išreikštą poziciją, dėl mažo NATO finansavimo jis palaikė D. Trumpą, tačiau Irano klausimu jis vėl buvo ES pusėje. Anot jo, Lietuvai svarbu atsakyti į klausimą, kokios yra šios vertybės šiais klausimas ir turėti aiškią poziciją.

G. Nausėda pabrėžė ir tai, kad plėtotų santykius su Lenkija. Bendradarbiavimas, teigė kandidatas, nėra tik ekonominis, bet ir saugumo srityje.

Dėl Rusijos neturi iliuzijų

Lenkija būtų pirmoji, kurią jis aplankytų, jei taptų prezidentu. „Stengsiuosi nevėluoti į susitikimus (...) Ar tai būtų Latvijos ar Lenkijos metiniai jubiliejai. Manau, kad tai tam tikros mūsų laikysenos demonstravimas kaimynų atžvilgiu“, – sakė G. Nausėda, nepraleisdamas progos įgelti dabartinei Prezidentei Daliai Grybauskaitei.

„Dėl Rusijos aš neturiu iliuzijų, kad galima imti ir pasodinti draugystės medį“, – kalbėjo G. Nausėda. Medis, anot kandidato, augtų ant asfalto, nes Rusija nėra pajėgi megzti santykius – ji demonstruoja ekspansinę savo poziciją, ypač Ukrainoje.

„Ukrainos veiksnys yra pagrindinis veiksnys, kodėl nepavyktų užmegzti santykių su Rusija aukščiausiu politiniu lygmeniu“, – pabrėžė G. Nausėda.

Kandidatas aptarė ir santykius su Baltarusija. „Baltarusija de facto negali būti laikoma nepriklausoma valstybe“, – sakė kandidatas. Tačiau jis norėtų kurti santykius su Baltarusija. Vienas iš būdų galėtų būti prekyba per Klaipėdos uostą. Anot kandidato, Latvija itin stengiasi išnaudoti savo uostą bendradarbiaudama su Baltarusija.

Programą komentavo VU TSPMI ekspertai doc. dr. Margarita Šešelgytė, prof. Tomas Janeliūnas ir doc. dr. Nerija Putinaitė.

Kandidatas pirmą kartą savo programą aptarė dar lapkritį. Tada G. Nausėda sakė, kad jo prezindentinė kampanija yra pagrįsta trimis pagrindiniais principais: pagarba, saugumu ir gerove.