Šiuo metu jau yra žinomi tokie šiandien priimti sprendimai dėl kardomųjų priemonių: Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjas Egidijus Laužikas,Apeliacinio teismo teisėjai Viktoras Kažys, Konstantinas Gurinas ir Valdimiras Bavėjanas, Vilniaus apygardos teismo teisėjas Henrichas Jaglinskis suimti 10 dienų, advokatas A. Surblys – 2 savaitėms, advokatai Giedrė Cimbolienė ir Klaipėdoje praktikuojantis Marius Navickas – 10 dienų, advokatas Drąsutis Zagreckas - mėnesiui, verslininkas Rolandas Vasiliauskas - mėnesiui.

Virgilijus Valius, kuris anksčiau buvo pagarsėjęs dėl įtarimų prekyba narkotikais, suimtas 2 mėnesiams. Kontrabandos karaliumi tituluojamas Vilius Karalius irgi suimtas 2 mėnesiams. Tokiam pačiam terminui suimtas Giedrius Valatkevičius, kuris yra žinomas viešojoje erdvėje iš Kauno apygardos teisme nagrinėtos prekybos žmonėmis bylos.

Buvęs vienas Kauno miesto socialdemokratų lyderių, savivaldybės tarybos narys, kuris Kauno apygardos teismo buvo pripažintas kaltu „Kauno vandenų“ korupcijos byloje, Valys Venslovas suimtas mėnesiui. Tokiam pačiam terminui suimtas R. Stočkūnas.

Šie sprendimai dar gali būti apskųsti aukštesnės instancijos teismui.

Tarp įtariamųjų - teisėjai ir advokatai

Teisėsauga pranešė, kad skirtingomis korupcinėmis veikomis – kyšininkavimu, prekyba poveikiu, papirkimu ir piktnaudžiavimu įtariami 3 Lietuvos apeliacinio teismo teisėjai Viktoras Kažys, Konstantinas Gurinas ir Valdimaras Bavėjanas, Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjas Egidijus Laužikas, Vilniaus apygardos teismo teisėjas Henrichas Jaglinskis, Vilniaus apygardos administracinio teismo teisėjas Arūnas Kaminskas, Regionų apygardos administracinio teismo Kauno rūmų teisėjas Gintaras Čekanauskas, Vilniaus m. apylinkės teismo teisėjas Robertas Rainys. Visi šie asmenys yra sulaikyti. Visi sulaikyti teisėjai turi 24-37 metų darbo patirtį.

Ikiteisminio tyrimo metu be teisėjų sulaikyti ir 5 praktikuojantys advokatai: Drąsutis Zagreckas, Romualdas Mikliušas, Giedrė Cimbolienė, A. Surblys, klaipėdietis Marius Navickas. Taip pat įtarimai pareikšti ir sulaikyti Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjo padėjėjas, teisininkai bei kiti asmenys.

Generalinė prokuratūra pranešė, kad sulaikytieji įtariami padarę apysunkius ir sunkius nusikaltimus bendrininkaujant ir veikiant organizuotose grupėse. Įtariama, kad už įvairius palankius teisėjų sprendimus galimai buvo žadėti ir mokėti kyšiai, kurių sumos svyruoja nuo 1000 iki 100 tūkst. Eur. Ikiteisminio tyrimo metu surinktais duomenimis, sutartų kyšių suma gali siekti 400 tūkst. Eur.

Navickas nesupranta, kodėl jis siejamas su šia byla

Tarp įtariamųjų minimas klaipėdietis advokatas M. Navickas nesupranta, kodėl jis yra minimas šiame korupcijos teismuose istorijos kontekste.

„Tik atvykęs čia, į teismo rūmus, sužinojau, kad mano asmenybė ir mano, kaip advokato, profesinė veikla yra siejama su šia garsia teismų korupcijos byla. Man nei pareikštuose įtarimuose – nei epizoduose, nei mano ikiteisminiame tyrime jokių kyšininkavimo epizodų nėra, nėra paminėta jokių kyšininkavimo epizodų, nėra paminėta nei viena teisėjo pavardė, nėra jokių teismų sprendimų. Kodėl aš siejamas su visu tuo kas vyksta?“, – prieš įeinant į teismo salę kalbėjo M. Navickas.

Pasak jo, jam pareikšti įtarimai susiję su piktnaudžiavimas tarnyba (susiję su jo konkrečiu klientu) ir trukdymu tyrimui.

Visą dieną teismas sprendė dėl kardomųjų priemonių įtariamiesiems

Atnaujinta 14:21 val. į Vilniaus m. apylinkės teismą, kur sprendžiami klausimai dėl kardomųjų priemonių atvesdintas Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjas Egidijus Laužikas.

Atnaujinta 15:48 val. E. Laužiką prašoma suimti mėnesiui. Teisėjo advokato Mindaugo Dūdos vertinimu, toks prašymas nėra pagrįstas.

„Nepagrįsta, todėl, kad nėra įstatyme numatytų pagrindų griežčiausiai kardomajai priemonei skirti. Pirmas dalykas – medžiagoje, kuri buvo pateikta teismui ir mums susipažinti, nėra jokių duomenų apie tai, kad mano ginamasis būtų padaręs bent kokią nors nusikalstamą veiką. Antras dalykas, nėra pagrindų sakyti, kad trukdys procesui. Tokie duomenys nepateikti“, – kalbėjo M. Dūda.

Advokatas griežtai atsisakė komentuoti tai, kokie įtarimai yra pareikšti jo ginamajam.

Verslininką leido suimti mėnesiui

Atnaujinta 10:55 val. Iš teismo posėdžio išvesdintas advokatas D. Zagreckas. Į teismą atvyko įmonės „Indema“ vadovas Rolandas Vasiliauskas, kuris turėtų išgirsti nutartį dėl skiriamos kardomosios priemonės.11:19 val. išvesdinta ir veidą slepianti advokatė.

Atnaujinta 11:27 val. Įtariamojo advokato Juzefo Stankevičiaus teigimu, teismas leido suimti R. Vasiliauską mėnesiui, nors prokuroras prašė trijų mėnesių termino. Šį sprendimą ketinama skųsti aukštesnės instancijos teismui.

Apie 11:30 val. atvestas dar vienas asmuo, tačiau jis dengė veidą kapišonu, todėl jo tapatybė neaiški. Atnaujinta 12:28 val. BNS šaltiniai patvirtino, kad tai yra Apeliacinio teismo teisėjas Viktoras Kažys.

Atnaujinta 15:27 val. Prokurorai prašė V. Kažiui skirti kardomąją priemonę - suėmimą mėnesiui. Teismas patenkino prašymą iš dalies ir skyrė suėmimą 10 parų. Teisėjo advokatė Rasa Aurelija Kučinskaitė teigė, kad šis sprendimas bus skundžiamas aukštesnės instancijos teismui.

Teisėjų korupcijos bylos sulaikytas cigarečių kontrabanda kaltinamas V. Karalius

Atnaujinta 11:06. BNS žiniomis, teisėjų korupcijos byloje sulaikytas itin didelio masto cigarečių kontrabandos byloje teisiamas Vilius Karalius. Jis yra vienas iš 26 sulaikytų įtariamųjų.

Įtariamasis ketvirtadienį atvestas į teismą suimti.

Atnaujinta 11:57. Generalinės prokuratūros prokuroras Aleksandras Kazakovas patvirtino, kad V. Karalius yra susijęs su teisėjų korupcijos byla, tačiau jam pareikštų įtarimų nepatikslino.

Pasak prokuroro, yra prašoma suimti V. Karalių 3 mėnesiams. Teismas sprendimą paskelbs 16.40 val.

V. Karalius dabar teisiamas milijoninės cigarečių kontrabandos byloje Vilniaus apygardos teisme, jos nagrinėjimas artėja prie pabaigos.

BNS žiniomis, teisėjų korupcijos byloje V. Karalius įtariamas prekyba poveikiu.

V. Karalius anksčiau jau yra figūravęs teisėjų korupcijos byloje. Teisėsaugos pareigūnų duomenimis, itin stambaus masto kontrabanda besivertęs V. Karalius 2002-aisiais kreipdavosi į savo tuometinės sugyventinės tėvą teisėją, kad šis padėtų išvengti suėmimo už kontrabandos gabenimą įkliuvusiems jo bendrams. Šioje byloje iš viso nuteisti trys teisėjai – buvęs Lazdijų rajono apylinkės teismo pirmininkas Arvydas Gudas, Biržų rajono apylinkės teismo teisėja Palmira Linkevičienė ir Panevėžio miesto apylinkės teismo pirmininkas Darius Japertas.

V. Karaliui tuomet teismas skyrė pustrečių metų laisvės atėmimo, bausmės vykdymas atidėtas dvejiems metams.

2009 metų pabaigoje V. Karalius su bendrininkais pripažintas kaltu dėl nusikalstamo susivienijimo ir kontrabandos tinklo organizavimo. Tuomet jam teismas skyrė subendrintą galutinę dvejų metų ir keturių mėnesių laisvės atėmimo bausmę, atliekant ją pataisos namuose. Neatlikęs visos bausmės jis išėjo į laisvę.

2011 metais jis buvo vėl sulaikytas dėl itin didelės kontrabandos.

Į teismą atvesdinta dar viena verslininkė

Papildyta 12:09 val. Taip pat į teismą buvo atvesdinta verslininkė Oksana Sakalauskienė.

Jos advokatas Laimontas Gasiūnas teigė negalįs komentuoti jo ginamajai pareikštų įtarimų.

Jo vertinimu, jai nėra skirti griežčiausios kardomosios priemonės, kurios prašo prokurorė – tai yra suėmimo trims mėnesiams. Sprendimą teismas paskelbs 15.50 val.

Papildyta 13:22 val. Po 13 val. į teismą atvesdinti dar du asmenys, kurie savo veidus slėpė. Jų tapatybės kol kas neaiškios.

Apie 13:30 val. į teismą atvesdintas Lietuvos apeliacinio teismo teisėjas Valdimiras Bavėjanas. Teisėjas savo veido nedengė.

Papildyta 14:50 val. Teisėjo advokatas Saulius Jazukonis teigė, kad V. Bavėjanui siūloma skirti kardomąją priemonę - suėmimą mėnesiui. Gynyba su tokiu siūlymu nesutiko.

Advokatas interpretavo, kad teisėją prašoma suimti dėl visuomenėje sukelto rezonanso.

„Neva jis sunaikins kažkokius duomenis, nors visi tie, kurie buvo reikalingi, yra paimti“, – kalbėjo S. Juzukonis.

Papildyta 15:57 val. Teismas V. Bavėjanui skyrė kardomąją priemonę - suėmimą 10 parų. Sprendimas bus skundžiamas aukštesnės instancijos teismui.

„Nutartį aš vertinu kritiškai. Mes apskųsime ją. Jeigu nėra teisės, tai jos nėra. (Teismas-BNS) parašė, kad naikins kažkokius įrodymus ir panašiai. Bet tokį amžių ir patirtį turintis teisėjas... kad taip elgtųsi ir nesuprastų savo veiksmų. Juokingai atrodo. Iš tikrųjų tai viešasis interesas, kad visuomenės žinotų, kad taip nesielkit, bet kurį gali paliesti, pokalbį ištrauksim ir taip atsidursim teisme“, – žurnalistams sakė V. Bavėjano advokatas Saulius Juzukonis.

14:21 val. į Vilniaus m. apylinkės teismą, kur sprendžiami klausimai dėl kardomųjų priemonių atvesdintas Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjas Egidijus Laužikas.

Papildyta 14.55 val. Į teismą atvestas Vilniaus apygardos teismo teisėjas Henrichas Jaglinskis.

Papildyta 15:50 val. Atvestas Lietuvos apeliacinio teismo teisėjas Konstantinas Gurinas.