D. Grybauskaitė savo prezidentavimo metu susilaukė nemažai kritikos dėl tarp kaimyninių valstybių vadovų tvyrojusio šaltuko. Tačiau pastaraisiais metais atmosferai tarp valstybių vadovų pasikeitus, paskutinis šalies vadovės valstybinis vizitas tarsi simboliškai suplanuotas būtent Lenkijoje.

Prezidentės patarėjas užsienio politikai Nerijus Aleksiejūnas tvirtina, kad ketvirtadienį prasidėsiančio vizito metu bus apibendrintas Lietuvos ir Lenkijos bendradarbiavimas pastarąjį dešimtmetį. Pasak jo, santykiai abiejų prezidentės kadencijų metu buvo labai intensyvūs ir konstruktyvūs. Tačiau, kartu pabrėžia jis, sprendimai, kurie bus priimti vizito metu, šalių bendradarbiavimą turėtų perkelti į dar aukštesnį lygmenį.

D. Grybauskaitės patarėjas viliasi, kad inercija, kuri stumia Lietuvą ir Lenkiją į glaudesnį bendradarbiavimą sprendžiant opiausius saugumo klausimus, nedings ir ateityje - Lietuvos prezidento postą užėmus kitam lyderiui.

Prezidentės vizito Lenkijoje metu pagrindinis dėmesys bus skiriamas saugumo klausimams. Pasak N. Aleksiejūno, vienu svarbiausių vizito akcentų taps dviejų prezidentų deklaracija. Deklaracijoje atsispindės poreikis dar labiau gilinti valstybių bendradarbiavimą saugumo klausimais ir konkrečiai - stiprinti Suvalkų koridoriaus saugumą.

Šiam siekiniui užtikrinti inicijuojama Lietuvos geležinio vilko ir Lenkijos 15-osios brigados afiliacija. Jos pagrindinis tikslas, pasak N. Aleksiejūno, - stiprinti Lenkijos ir Lietuvos bendradarbiavimą ginant vieną iš jautriausių NATO aljanso pasienių vietų - Suvalkų koridorių.

„Afiliacija reiškia, kad būtų bendras darbas ir bendros papildomos pratybos, taip pat aiškus vadovavimas. Taigi būtų sukurta ganėtinai aiški procedūra, kas, ką ir kada turėtų daryti. Tai įneša papildomo aiškumo ir papildomų garantijų, kaip būtų elgiamas,i jei iškiltų grėsmė Suvalkų koridoriui“, - Eltai kalbėjo N. Aleksiejūnas.

Dar vienas susitarimas, kurį ketina pasirašyti krašto apsaugos ministrai, susijęs su informacijos keitimusi dėl oro stebėjimo radarų.

„Tai bus atskiras krašto apsaugos ministrų susitarimas, kuris numatys teisinę bazę ir infrastruktūrą, kuri leistų, kad informacija tarp radarų judėtų laisvai ir mes matytume, ką Lenkija mato, ir Lenkija matytų, ką mes matome. Kartu tai taptų užuomazga dar glaudesniam regioniniam bendradarbiavimui“, - kalbėjo N. Aleksiejūnas.

Vienu iš vyksiančio vizito svarbiausių pasiekimų - siekis institucionalizuoti ir politiniu lygmeniu dar labiau gilinti bendradarbiavimą saugumo klausimais. Dėl to Lietuvos ir Lenkijos deklaracijoje inicijuojamas gynybos ministrų tarybos, stiprinančios valstybių bendradarbiavimą, steigimas.

„Pagrindinis tarybos tikslas - užtikrinti tai, kad pagrindiniai saugumo klausimai būtų sprendžiami operatyviai, kad nekiltų papildomų kliūčių, todėl Taryba bent kartą per metus turėtų rinktis gynybos ministrų lygiu, ir manau, kad tai institucionalizuos mūsų bendrus siekius saugumo srityje“, - teigė patarėjas.

D. Grybauskaitė vasario 21-22 dienomis vyks valstybinio vizito į Lenkiją, kur susitiks su aukščiausiais Lenkijos vadovais - prezidentu Andrzejumi Duda, Seimo pirmininku Mareku Kuchcinskiu, Senato pirmininku Stanislawu Karczewskiu, ministru pirmininku Mateuszu Morawieckiu.

Vizito metu taip pat planuojama pasirašyti keletą dvišalių susitarimų saugumo ir gynybos srityje.

Prezidentė taip pat vyks į Liubliną, kur kartu su Lenkijos ir Ukrainos vadovais aplankys ten įsikūrusį bendros trijų valstybių LDK didžiojo etmono Konstantino Ostrogiškio karinės brigados LITPOLUKRBRIG štabą.

Liubline taip pat įvyks trišalis Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos prezidentų susitikimas, kuriame bus aptarta regiono saugumo situacija, paramos Ukrainai klausimai, bendri projektai palaikant šios valstybės euroatlantinės raidos kryptį.