Ketvirtadienį ketinama pasirašyti šio tyrimo išvadas. Tai padarys ne V.Grigaravičius, o vienas iš pavaduotojų, pavaldžių policijos generaliniam komisarui. Pastarasis, nusišalindamas nuo išvadų pasirašymo, šitaip siekia išvengti interesų konflikto.

Tačiau teisininkai tokią situaciją vadina subtilia ir teigia, kad jeigu yra išeitis, reikėtų ja ir pasinaudoti, t.y. tokį tyrimą šiuo atveju patikėti ministerijai.

Tarnybinis patikrinimas buvo pradėtas po alytiškio Karolio Česyno skundo Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkei Zitai Žvikienei. Vyras skundėsi Alytaus miesto ir rajono policijos komisariato Organizuotų nusikaltimų tyrimo poskyrio pareigūnais, kurie galimai pažeidė jo teises.

Alytiškiui buvo taikomas Organizuoto nusikalstamumo užkardymo įstatymas, kuriuo vadovaujantis jam buvo išsiųstas įspėjimas nepažeidinėti įstatymų. Tačiau K.Česynas savo skunde teigia, kad pareigūnai, grasindami prievarta, reikalavo vykti į policijos komisariatą, nes jie neva turi duomenų, kad alytiškis palaiko ryšius su organizuotais nusikaltėliais.

Parlamentarė rugsėjo 27 dieną gautą K.Česyno skundą persiuntė Vidaus reikalų ministerijai. O jos sekretorius Stanislovas Liutkevičius pagal jį nurodė Policijos departamentui atlikti tarnybinį patikrinimą.

Tačiau jį pradėjus paaiškėjo, kad vienas iš apskųstųjų yra generalinio komisaro V.Grigaravičiaus sūnus – E.Grigaravičius, dirbantis vyresniuoju tyrėju Alytaus miesto ir rajono policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo skyriuje.

Prireikus šio pareigūno apklausos, buvo pradėta svarstyti galimybė tyrimą perduoti ministerijos Generalinio inspektoriaus skyriui, tačiau V.Grigaravičius teigė, kad jis pasitiki savo pavaldiniais.

Vidaus reikalų ministerijos sekretorius S.Liutkevičius, kuruojantis policiją, DELFI paklaustas, kaip vertina tokią situaciją, sakė: „Tėvas neturėtų vertinti savo sūnaus, nors ir tarnybinis patikrinimas gali būti atliktas objektyviai, tačiau vertinimas gali būti neobjektyvus“.

„Per dieną gaunu iki dešimt skundų, todėl šio, apie kurį kalbate, negalėjau išskirti. Jame nebuvo kalbos apie generalinio komisaro giminaičius, todėl jį perdaviau tirti Policijos departamentui, o ne generaliniam inspektoriui, kuris paprastai vertina jau atliktus tarnybinius patikrinimus“, - sakė S.Liutkevičius.

Jis prisiminė, kad dėl pagal K.Česyno skundą pradėto tyrimo kalbėjosi su Policijos departamento Vidaus tyrimų valdybos vadovu Aleksandru Katinu, kuris apie galimybę perduoti tyrimą šnekėjo su V.Grigaravičiumi.

Anot S.Liutkevičiaus, pagal įstatymus, jei įstaigos vadovas mato, kad situacijoje gali būti konfliktas, tai pats vadovas ir turi informuoti instituciją, pavedusią atlikti tyrimą, apie galimą interesų konfliktą.

Vidaus reikalų ministras Gintaras Furmanavičius nebuvo labai kalbus. Jis taip mano, kad „tėvas neturėtų vertinti sūnaus“.

„Tačiau pastaruoju metu kiekvienas mano komentaras įvardinamas kaip politiko kišimasis į policijos veiklą“, - savo poziciją paaiškino ministras.

DELFI žiniomis, tarnybinis patikrinimas jau baigtas ir belieka vienam iš Policijos departamento vadovų pasirašyti jo išvadas, kurios yra palankios E.Grigaravičiui.