Kaip rašė DELFI, Lietuvoje – dar neregėtas korupcijos skandalas: net aštuoni teisėjai įtariami kyšininkavimu, prekyba poveikiu ir piktnaudžiavimu. Prezidentūra praneša, kad nusikaltimais įtariami trys Lietuvos apeliacinio teismo teisėjai Viktoras Kažys, Konstantinas Gurinas ir Valdimaras Bavėjanas, Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjas Egidijus Laužikas, Vilniaus apygardos teismo teisėjas Henrichas Jaglinskis, Vilniaus apygardos administracinio teismo teisėjas Arūnas Kaminskas, Regionų apygardos administracinio teismo Kauno rūmų teisėjas Gintaras Čekanauskas, Vilniaus m. apylinkės teismo teisėjas Robertas Rainys.

Generalinė prokuratūra pranešė, kad šiandien anksti ryte taip pat buvo sulaikyti asmenys, suinteresuoti atitinkamais teismų sprendimais bei asmenys, įtariami papirkimu, tarpininkavimu paperkant ir kitomis nusikalstamomis veikomis. Tarp jų - 5 praktikuojantys advokatai: Drąsutis Zagreckas, Romualdas Mikliušas, Giedrė Cimbolienė, Aivaras Surblys, klaipėdietis Marius Navickas, Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjo padėjėjas, teisininkai bei kiti asmenys. Iš viso šiandien sulaikyti 26 asmenys.

Už sprendimus galimai buvo žadėti ir mokėti kyšiai

Sulaikytieji įtariami padarę apysunkius ir sunkius nusikaltimus bendrininkaujant ir veikiant organizuotose grupėse. Įtariama, kad už įvairius palankius teisėjų sprendimus galimai buvo žadėti ir mokėti kyšiai, kurių sumos svyruoja nuo 1000 iki 100 tūkst. eurų. Ikiteisminio tyrimo metu surinktais duomenimis, sutartų kyšių suma gali siekti 400 tūkst. eurų.

„Šiandien nuo ankstyvo ryto STT kartu su kriminalinės policijos biuro pareigūnais, policijos pareigūnais atlieka bene didžiausią tarnybos istorijoje operaciją, kurioje dalyvauja daugiau kaip 100 pareigūnų. Atliekama daugiau kaip 100 kratų, jau sulaikyta 26 asmenys, (…) didelė asmenų, kurie buvo vienaip ar kitaip suinteresuoti bylų, sprendžiamų teismuose baigtimi“, – sakė STT vadovas Žydrūnas Bartkus.

STT vadovo teigimu, kratos vyksta įvairiuose miestuose - Klaipėdoje, Kaune, Birštone, Molėtuose, Vilniuje.

Pasak jo, kyšių sumos buvo įvairios – mažiausia 1000 eurų, didžiausia – 100 tūkst. eurų.

„Kokios bylos buvo nagrinėjamos, kuriose nustatėme korupcijos elementų? Įdomu tai, kad tai yra bylos labai įvairios – ir administracinės, ir civilinės, ir baudžiamosios bylos. Tai – ir bylos dėl rimtų, žiaurių organizuoto nusikalstamumo grupių padarytų nusikaltimų, dėl kardomųjų priemonių skyrimo, dėl paleidimo iš įkalinimo įstaigų.

Taip pat įdomu tai, kad buvo ir bylų, kuriose buvo korupciniu būdu sprendžiamas bylos likimas, kai byla pati yra dėl korupcijos. (…) Taip pat buvo bylų, kurios sukėlė didelį rezonansą visuomenėje, galiu paminėti Vijūnėlės dvaro bylą, kur lyg ir priimtas sprendimas, kad dvaras turi būti nugriautas, bet žinome, kad dvaras iki šiol stovi, ir nematomoje gyvenimo pusėje vyksta korupciniai susitarimai, kad sprendimas būtų pakeistas“, – sakė Ž. Bartkus.

Teisėsauga prašys panaikinti Druskininkų mero neliečiamybę dėl „Vijūnėlės dvaro“ bylos.

Teisėsauga prašys panaikinti Druskininkų mero Ričardo Malinausko neliečiamybę, kad jam būtų galima pateikti įtarimus dėl korupcijos, trečiadienį pranešė Specialiųjų tyrimų tarnybos vadas Žydrūnas Bartkus.

R. Malinauskas turi neliečiamybę kaip kandidatas savivaldos rinkimuose.

Kaip jau skelbta, proceso veiksmuose dalyvauja daugiau nei šimtas STT, kitų institucijų pareigūnų, prokurorų. Pasak STT vadovo, šiandien kratos atliekos visų instancijų teismuose.

Dalis bylų bus peržiūrėta

Generalinis prokuroras pažadėjo, kad dalis bylų, kurias nagrinėjo tie teisėjai bus peržiūrėtos.

STT vadovas patvirtino, kad sulaikytieji ir veikos buvo susiję.

„Todėl, kad tai nėra pavienis nusikaltimas, tai nėra viena nusikalstama veika, atskleista sistema. Tyrimo metu mes neužfiksavome nei vieno atvejo, kad būtų naujai į korupciją įtraukiamas teisėjas, tai buvo žmonės, kurie yra istoriškai tarpusavyje susiję, tai yra teisėjai, turintys didžiulį darbo stažą. Mažiausias stažas – 24 metai, o didžiausias – 32 metai“, – sakė Ž. Bartkus.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė, atsižvelgdama į generalinio prokuroro Evaldo Pašilio teikimą ir vadovaudamasi Konstitucija bei Teismų įstatymu, pasirašė dekretus, kuriais leido patraukti baudžiamojon atsakomybėn, suimti ar kitaip suvaržyti net 8 teisėjų laisvę, bei sustabdė jų įgaliojimus iki galutinių sprendimų ikiteisminiuose tyrimuose arba baudžiamosiose bylose įsiteisėjimo.

Plačiau apie tai skaitykite čia.