– Praėjo dešimtmetis, kai pačiam teko stoti prie Seimo vairo. Dabartinis Seimo pirmininkas didžiausiu savo darbu laiko – prestižo didinimą. Kodėl niekam nepavyksta pakelti Seimo reitingų?

– Visi ateinantys pirmininkai turi tą pačią užduotį. Lygiai tą patį aš kalbėjau prieš Seimo narius, tą patį sakė ir Irena Degutienė, Loreta Graužinienė. Buvo kalbėta, kad reikia pakelti Parlamento pasitikėjimą visuomenėje, kaip institucija. Atsiverskite visų įžangines kalbas – visur bus tas pats, visur pamatysite tą patį.

Aš visada sakiau, kad nereikia pykti ant veidrodžio, jeigu veidas yra kreivas. Kokia visuomenė, toks ir Seimas.
A. Valinskas

Jeigu Seimo pirmininkas būtų vienas, kaip valdžios atstovas, arba kaip premjeras, o ten yra 141 ir didžioji dalis maždaug po vidurio kadencijos supranta, kad aukščiau Seimo nario yra tik dangus ir joks Seimo pirmininkas nepaaiškins. Ten vyksta labai daug ginčų, kurie paprasčiausiai piktina visuomenę.

Pavyzdžiui, oponentai išgirsta, kad buvo paminėta kažkieno iš jų pavardė, jis atsistoja prie mikrofono ir tada jau rėžia atgal, tada sulaukia atsako, kol galiausiai Seimo pirmininkas ar žmogus, kuris pirmininkauja posėdžiui, sustabdo tą procesą. Aš visada sakiau, kad nereikia pykti ant veidrodžio, jeigu veidas yra kreivas. Kokia visuomenė, toks ir Seimas. Mes negalime atsivežti Seimo iš Vokietijos. Mes išsirenkame jį iš savo tarpo. Kokie esame, tokius ir turime.

– Bet galbūt prie amžino reitingų dugno prisidėjo ir Jūsų paties partijos bei konservatorių naktinės reformos? Kubilius kaltas iki šiandienos.

Arūnas Valinskas

– Tai ir Landsbergis kaltas už tai, ko nepadarė, Kubilius taip pat. Aš tik trumpai pasakysiu, kodėl įvyko naktinė mokesčių reforma. Kai tu priiminėji biudžetą, kartu su juo turi eiti ir mokestiniai pakeitimai. Kitaip jie turi įsigalioti po pusės metų. Kai tu priimi pagrindinius įstatymus, yra labai daug lydinčiųjų. Vietoje to, kad mes juos bendru sutarimu priimtume, socialdemokratai visada kalbėdavo prieš. Tada, kai jie pamatė, kad mes jau nebeužsirašome kalbėti už tą įstatymą, jie praėjo užsirašinėti ir prieš, ir už. Aš esu tas, kuris ilgiausiai išsėdėjo nepakėlęs net užpakalio nuo kėdės.

– Bet gal tam padės referendumas dėl Seimo narių skaičiau mažinimo: išrinksime mažiau ir Seimas bus kokybiškesnis?

– Jokiu būdu ne. Priklauso ne nuo to, kiek yra, o kiek yra kvailių. Tai priklauso ne nuo bendro skaičiaus, o nuo tų žmonių, kurie kartais nesupranta, ko jie ten ateina ir kas vyksta politiniame gyvenime.

– Ką pakeis tas referendumas?

– Jis praktiškai garantuos „valstiečių“ pergalę kituose Seimo rinkimuose. Visi politikos apžvalgininkai šaukia, kad čia yra populistinis sprendimas, aš su tuo sutinku, bet baikime tuos juokingus argumentus. Mes turime 141, latviai turėjo 100. Taigi manau, kad tokie pasvarstymai visiškai nieko nereiškia. Jeigu jie namų darbus padarys, o gali būti, kad taip ir atsitiks, tai tikrai užsidės daugybę pliusų prie tų darbų, kuriuos jau padarė, nors nemažai jie padarė ir klaidų, o kai kuriuos darbus jie ir pamiršo. Aš tikrai nebalsuosiu už „valstiečius“ ir nieko neagituoju, bet iš šono žvelgdamas aš dažnai pagaunu save su tokia mintimi: po velnių, juk aš neturiu už ką balsuoti. Jeigu prieš dešimt metų būtų kas nors pasakę, kad liberalai suskils kaip vaikų darželis, niekas nebūtų patikėjęs, kad būsimasis premjeras Eligijus Masiulis vaikščios ne į Vyriausybę, o teismą, taip pat niekas nebūtų net patikėjęs. Nenoriu būti pranašas, bet valstiečiams nereikia surinkti tiek, kiek jie buvo surinkę.

Arūnas Valinskas

– Prieš mažiau nei savaitę, pats sakėte, kad kitus rinkimus taip pat laimės „valstiečiai“. Ką reikia daryti kitoms partijoms, kad jos sugebėtų aplenkti dabartinius valdančiuosius?

– Aš nesakau, kad jie laimės absoliučia dauguma, procentine prasme gali laimėti ir konservatoriai. (…) „Valstiečiai“ bet kokiu atveju turės didesnę laisvę.

– Bet tie patys konservatoriai. Kur jie yra? Jūs juos matote? Kur Jūs juo palikote tais 2012 metais?

– Man atrodo, kad ta kartų kaita nebuvo tokia bloga, bet dabar ji gali gilėti. Galima prognozuoti, kad išeis seni vilkai į Europos Parlamentą: Andrius Kubilius, Rasa Juknevičienė. Kiek žinau, į EP rinkimus neina Jurgis Razma, tai jis ir bus toks vienišas mohikanas.

– Jūs norite pasakyti, kad tai yra jaunų politikų problema?

– Problema yra ta, kad tie politikai, kurie yra dabar, jauni ar vyresni, jie nesugebėjo pasinaudoti „valstiečių“ padarytomis klaidomis. Aišku, valstiečiai negalėjo prarasti to reitingo, bet dabar juos skiria tik menka paklaidos riba. Šioje vietoje valstiečiai, kurie priima pagrindinius sprendimus, po visų skandalų jie jau apsiprato ir nebedarys tų klaidų. Jeigu su referendumu dar bus sumažintas ir Seimo narių skaičius, aišku biudžetas bus taip pat pagerintas prieš būsimuosius kitus rinkimus, aš tiesiog nežinau, kas gali juos aplenkti. Aplenkti gali, bet jie formuos Vyriausybę. Man tai nelabai patinka, bet aš nieko negaliu padaryti.

Jie tą klaidą padarė prieš 2016 metų rinkimus, kai jau buvo apsigyvenę tame burbule iliuzijų. Pavyzdžiui, Šimonytė man dar išeinant iš namų turėjo apie šešis tūkstančius parašų. Tuo galima didžiuotis, bet tai – tik formalumas.
A. Valinskas

– Bet iš feisbuko burbulo, atrodo, kad jie yra aukštumoje ir valdžioje. Teisūs jie?

– Ne, čia yra jų didžiausia klaida. Jie tą klaidą padarė prieš 2016 metų rinkimus, kai jau buvo apsigyvenę tame burbule iliuzijų. Pavyzdžiui, Šimonytė man dar išeinant iš namų turėjo apie šešis tūkstančius parašų. Tuo galima didžiuotis, bet tai – tik formalumas, kai tu laimi pirmą kėlinį, nors dar reikės žaisti tris. Ne pagal kėlinukus, o pagal finalinį rezultatą yra viskas skaičiuojama. (…) Kiek aš žiūrėjau, į antrą turą patekus Sauliui Skverneliui, ar su Šimonyte, ar su Nausėda, visgi jo šansai yra vidutiniškai geriausi. Aš manau, kad mes išgirsime labai įdomių dalykų. Panašu, kad tai bus kova be taisyklių. Nes norėdami parodyti, kad neva prezidentės įpėdiniai Nausėda su Šimonyte yra ne tokie geri, jie primins ir ne visai gerus prezidentės Dalios Grybauskaitės veiksmus.

– Tai gal metas Jums grįžti į valdžią, vėl sukurti partiją ir grąžinti konservatorius į valdžią?

– Ne, ten jau yra vienas Arūnas Valinskas, kuris baigęs politologiją, diplomatijos mokslus, yra šios srities profesionalas. Manau, jis pirmiausia taps Vilniaus Tarybos nariu, o po to jau jo reikalai. (…) Žmogus gyvena apie 75 metus, aš paskaičiavau, kurią savo sąmoningo gyvenimo dalį aš paaukojau, daugiau nebenoriu.

– „Baltijos tyrimų“ apklausa rodo, kad „valstiečiai“ per metus paaugo 5 proc., o konservatoriai – vos procentu. Visi kiti – levituoja tose pačiose pozicijose. Kur problema?

– Problema, kad nėra opozicijos. Jeigu konservatoriai, turėdami tokią daugumą, nesugeba prisikviesti kitų opozicinių jėgų, tai tas kitas ne valdančiojoje koalicijoje esančias jėgas lengviau valdo valdantieji.

– Bet ko trūksta konservatorių kandidatei Ingridai Šimonytei?

– Nieko netrūksta. Galiu pasakyti tik, ko per daug. Labai daugelio žmonių akyse tai, kad ją remia konservatoriai, yra minusas. To minuso reikia atsikratyti.

Visas pokalbis vaizdo įraše.