R. Masiulis teigia, kad interesų konfliktas dėl A. Vaitkaus yra suvaldytas, o konservatorių lyderis tvirtina, kad nebemato galimybių A. Vaitkui toliau eiti pareigų.

Tačiau R. Masiulis po antradienį vykusio Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos posėdžio, kuriame konservatoriams atsakinėjo į klausimus dėl A. Vaikaus, nebuvo toks kategoriškas ir apie A. Vaitkaus atstatydinimą nenoriai kalbėjo.

„Kai ateis situacija po rinkimų, tada ją ir spręsime, vėl bus nauja situacija ir tada remiantis visais etiniais standartais išspręsime. Turi būti pasakyta aiškiai, kad nei uostui, nei uosto vadovui, nei visam sektoriui negali būti jokių klausimų dėl etinių standartų“, - sakė R. Masiulis.

Tuo metu R. Masiulį pasiaiškinti išsikvietusios TS-LKD pirmininkas buvo kur kas griežtesnis.

„Jeigu pripažįsta, kad yra interesų konfliktas, kad yra paimti pinigai, bus atliekamas auditas ir patikrinamos statybos uoste, akivaizdu, kad tas žmogus (A. Vaitkus. - ELTA) grįžti atgal į uostą ir vėl vadovauti uostui, kartu dirbti su tais verslininkai, iš kurių gavo pinigus, niekaip negalės. Aš manau, kad ponas Vaitkus turi suprasti, kad jo karjera, kaip uosto įmonės vadovo, yra baigta“, - po frakcijos posėdžio sakė G. Landsbergis.

Politikas teigė nelabai supratęs, ką R. Masiulis turi galvoje, sakydamas, kad interesų konfliktas suvaldytas.

„Aš neįsivaizduoju, ką reiškia suvaldyti konfliktą, kai žmogus, tiek laiko dirbęs įmonės vadovu, gauna paramą iš susijusių įmonių. Jis turėjo iš karto atsistatydinti“, - teigė jis.

Kartu konservatorius sveikino R. Masiulio iniciatyvą Klaipėdos uoste vykdyti auditą.

„To tyrimo labai reikia tam, kad visuomenė ir opozicija galėtų įvertinti, ar tikrai buvo priimami sprendimai, kurie yra naudingi konkrečiai toms įmonėms, kurių atstovai dabar yra ir „valstiečių“ sąraše bei prisideda reikšmingomis sumomis prie „valstiečių“ kampanijos. Tad šiokią tokią kalbą su ministru radome. Jis išlaiko asmeninį padorumą, tačiau, matyt, yra premjero ar Ramūno Karbauskio nurodymai tam tikrų dalykų tiesiog nekalbėti“, - apibendrino G. Landsbergis.

R. Masiulis dar prieš posėdį konservatorių frakcijoje teigė, kad, jei Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) nuspręs, kad A. Vaitkus pažeidė tarnybinę etiką, toliau jis dirbti negalės.

„Reikia suprasti, kad šitos išvados yra labai rimtos, ir net jei ypatingai gerai dirbančiam žmogui dėl tam tikrų aplinkybių susiklosto situacija, kad tarnybinė etika gali būti pažeista ir įmonės reputacijai gali grėsti pavojus, tai reikia suprasti, kad po šitų išvadų negalima dirbti. Bet reikia išvadų sulaukti“, - Eltai sakė R. Masiulis.

Pasak ministro, konfliktas iki savivaldos rinkimų pabaigos yra suvaldytas, nes A. Vaitkus yra nusišalinęs nuo sprendimų, susijusių su įmonių vadovais, su kuriais jis galėjo turėti galimai neskaidrių ryšių.

ELTA primena, kad vasario pradžioje LRT Tyrimų skyrius paskelbė publikaciją, kurioje aprašoma, kaip kartu su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) sąrašu į Klaipėdos merus kandidatuojantį valstybės įmonės Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinį direktorių Arvydą Vaitkų parėmusiems uoste veikiantiems verslininkams buvo sudaromos palankesnės sąlygos vykdyti veiklą.

Tačiau Klaipėdos valstybinis jūrų uostas sako, kad skleidžiama informacija apie tai, jog vienos kompanijos sulaukia didesnių uosto direkcijos investicijų nei kitos, yra tikrovės neatitinkanti.

Seimo TS-LKD frakcijos nariai Audronius Ažubalis, Laurynas Kasčiūnas ir Arvydas Anušauskas anksčiau pranešė, kad kreipėsi į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT) bei Viešųjų pirkimų tarnybą (VPT), prašydami atlikti tyrimą dėl galimos korupcinio pobūdžio veikos ir viešųjų pirkimų įstatymo pažeidimų Klaipėdos valstybiniame jūrų uoste.