„Kaip norėčiau žinot, už ką balsuot. Pasakykit man, už ką? Labai margas kontingentas pas mus...“, – BNS sakė miesto Rotušės aikštėje sutikta 64-erių alytiškė Onutė.

Dzūkijos sostinė nusėta rinkimų plakatais ne tik pastatų languose ir stenduose, bet ir senuose „moskvičiuose“, rinkimų dalyviai aktyvūs socialiniuose tinkluose.

Pagal kandidatų į merus gausą Alytų lenkia tik trys Lietuvos savivaldybės.

Praėjusiuose tiesioginiuose merų rinkimuose V. Grigaravičius triumfavo jau per pirmąjį turą, tačiau dabar daugelis mano, kad prireiks antrojo turo, sunkiai nuspėjama ir tarybos sudėtis.

Sąrašuose – ir buvę krepšininkai

Mero posto siekia buvęs miesto meras Česlovas Daugėla, tarybos nariai „darbietis“ Kęstutis Ąžuolas, Liberalų sąjūdžio kandidatė Nijolė Makštutienė, komiteto „Alytaus piliečiai“ atstovė Vilija Ramanauskienė, socialdemokratas Nerijus Cesiulis, taip pat „valstiečių“ keliamas verslininkas Saulius Bitinas, konservatorius Šarūnas Klėgeris, komiteto „Už Alytų“ atstovas Gediminas Daukšys, Seimo nario Naglio Puteikio padėjėja Laura Radzevičiūtė ir parlamentaro Gedimino Kirkilo padėjėjas Alvydas Sakavičius.

Į mandatus pretenduoja trys rinkimų komitetai ir septynios politinės partijos.

Tarp kandidatų į tarybą yra ir žinomų asmenybių. Praeityje garsus krepšininkas Valdemaras Chomičius, dirbantis treneriu Alytaus „Dzūkijos“ krepšinio klube, antruoju numeriu įrašytas Lietuvos centro partijos sąraše.

Su komitetu „Už Alytų“ mandato siekia dabartinis tarybos narys, buvęs krepšininkas Tomas Pačėsas, įsteigęs „Dzūkijos“ krepšinio klubą. Jo žmonai priklauso vienintelė regiono televizija „Dzūkijos TV“, kur žurnaliste dirba Lietuvos centro partijos kandidatė į miesto merus L. Radzevičiūtė.

„Labai panašu, kad bus taryba marga, bus sunku koaliciją sudaryti, dar sudėtingiau bus tą koaliciją išlaikyti ir priiminėti sprendimus. Bet viltis miršta paskutinė...“, – BNS sakė kadenciją baigiantis V. Grigaravičius.

Anot jo, naujos valdžios laukia tęstinių darbų sąrašas: gatvių ir šaligatvių tvarkymas, Ulonų ir Santaikos gatvių rekonstrukcija, rūpestis pramonės parku, investicijų pritraukimas. Tarp savo neįgyvendintų planų kadenciją baigiantis meras įvardija nepakankamą infrastruktūrą užtikrinti laisvalaikio praleidimą su šeimomis.

Komitetas iškėlė buvusią žurnalistę

V. Grigaravičiui žadant atsitraukti nuo aktyvios politikos, per praėjusius rinkimus jį iškėlęs komitetas „Alytaus piliečiai“ šiemet kandidate pasirinko buvusią žurnalistę, tarybos narę V. Ramanauskienę.

Ji žada pradėtų tęstinumą. Tarp valdžios nuopelnų V. Ramanauskienė įvardija skolos sumažinimą 5 mln. eurų, šilumos kainos sumažinimą trečdaliu, viešojo transporto sistemos sutvarkymą, pradėtą įgyvendinti projektą „Alytiškių iniciatyvos“, kai 200 tūkst. eurų paskirstomi pagal Alytaus gyventojų siūlomus projektus.

„Remiamės tuo, kas jau pradėta daryti ir ką mes norime padaryti“, – BNS sakė „Alytaus piliečių“ kandidatė į miesto mero postą.

Jeigu palankiai susiklostytų rinkimai, kandidatė žada toliau tęsti derybas dėl geležinkelio vėžės, vedančios į Alytų, taip pat stengtis mieste įkurti laisvąją ekonominę zoną naujoms darbo vietoms sukurti, toliau kurti miesto identitetą sukurtu ženklu „Alytus – Myliu“.

Greičiausiai prireiks antro turo

BNS kalbinti alytiškiai vieno favorito neišskiria, tačiau ilgiau pagalvoję ima vardyti buvusį miesto vadovą Č. Daugėlą, komiteto „Už Alytų“ kandidatą G. Daukšį, socialdemokratų kandidatą N. Cesiulį ir konservatorių iškeltą Š. Klėgerį.

Londone gyvenantis ir šiuo metu trumpam į gimtąjį Alytų sugrįžęs Justas svarsto, kad mero rinkimuose prireiks antro turo. Pasak jo, bent jau reklamomis mieste išsiskiria du kandidatai.

„Manau, kad realiausi kandidatai laimėti rinkimus yra Č. Daugėla ir G. Daukšys. Atrodo, kad jie populiariausi, jų reklamos daugiausia mieste“, – BNS sakė 24-erių Justas.

Č. Daugėla Alytaus meru buvo 2007–2010 metais. 2015 metais jis nuteistas daugiau kaip 3300 eurų bauda už piktnaudžiavimą ir dokumentų klastojimą miesto stadiono byloje.

„Galiu pasakyti tiesiai šviesiai – žmonės nuspręs, pakenks ar nepakenks. Bus taip, kaip bus. Jeigu aš reikalingas, o aš jaučiu, kad esu reikalingas, tai bus vienaip. Jeigu nesu reikalingas, tai bus kitaip“, – apie bylą BNS sakė Č. Daugėla.

Anot jo, Alytuje trūksta naujų didelių projektų, traukos centrų.

„Alytaus viziją turiu, mintyse turiu projektus, turiu strategiją, į ką reikia atkreipti dėmesį Alytuje. Šiandien situacija Alytuje yra tragiška, ar paimsim namų renovaciją, ar kažkada mano pradėtus projektus. Nedaromi traukos centrai kaip kažkada planavau Dainų slėnyje, prie piliakalnio, prieplauką mobilią arba funikulierių prie pėsčiųjų tilto iš piliakalnio pusės“, – vardijo Č. Daugėla.

Verslininkas ir bendrovės „Vėtrija“ direktorius G. Daukšys tikina turintis planą, kaip Alytuje padidinti dirbančiųjų algas ir darbo vietų skaičių.

„Turime konkrečius skaičius: 1200 naujų darbo vietų, tikslas sulyginti vidutinį lietuvio atlyginimą su alytiškio atlyginimo ir bent pasiekti 52 tūkst. gyventojų skaičių per kadenciją (...) mes planuojam 900 darbo vietų pramonėje, reikės 100 papildomų socialinių darbuotojų ir startuoliams numatome skirti po 5 tūkst. eurų konkrečioms investicijoms“, – BNS sakė kandidatas į merus.

Anot jo, siekiant investicijų reikia pagerinti miesto įvaizdį, sukurti naujų poilsio, rekreacijos centrų.

„Mes matom kelias spragas – šalia baseino nėra SPA, kuriame šeimos poilsis būtų, tai visai nesunku padaryt. Prie SPA turėtų atsirasti ledo arena, taip pat ir futbolo maniežas, nes dabar vaikai sportuoja tam nepritaikytose salėse“, – teigė G. Daukšys.

Žada universiteto padalinį, svarsto jungti savivaldybes

Socialdemokratų kandidatas N. Cesiulis savivaldybės tarybos nariu dirba nuo 2011 metų. Nuo 2006-ųjų jis yra Alytaus kolegijos lektorius.

Jis teigia, kad vienas pagrindinių tikslų – išlaikyti jaunimą mieste, todėl jeigu taptų meru, stengtųsi pritraukti universitetų padalinius bei stiprinti kolegijas ir profesinį mokymą.

„Sveikatos srity mes stengsimės pritraukt specialistų iš Vilniaus ir Kauno, suteiksime jiems nemokamus būstus, mokėsime konkurencingą atlyginimą (...) Mes turim galvoti apie aukštąjį mokslą, turime minčių prisitraukti arba vieną užsienio universiteto padalinį, arba Lietuvos universiteto padalinį“, – BNS sakė N. Cesiulis.

Anot jo, Alytuje labiausiai gerai apmokamų darbo vietų, būtina užtikrinti jaunimo užimtumą, skatinti sportuoti, įtraukti į savanoriškas, į jaunimo organizacijų veiklas.

Konservatorius Š. Klėgeris iš visų kandidatų išsiskiria tuo, kad politinės arenos duris atidaro pirmą kartą. Verslininkas, kaip pats sako, dažniau būdavo šalia politikos – nuolat dalyvaudavo visuomeninėje veikloje.

„Aš nesu suprofiliuotas, suniveliuotas esamos politikos, negalima sakyt, kad aš nebuvau politikoje, aš visada buvau šalia politikos – esu sporto, švietimo, regioninės plėtros tarybų narys, dirbu šalia politikos jau ne vieneri metai gan aktyviai“, – BNS teigė R. Klėgeris

Jis sako sieksiantis užtikrinti glaudų bendradarbiavimą su rajono savivaldybe, ilgainiui – abi savivaldybes apjungti.

„Alytus, kaip miestas, turi ateitį tik tada, kai atsiras arba labai glaudus bendradarbiavimas su rajono savivaldybe arba rajonas ir miestas susijungs“, – sakė R. Klėgeris.

Jis įsitikinęs, kad toks sprendimas leistų praplėsti ir būsimąją Alytaus LEZ, taip pat kartu vykdyti didesnius kitus projektus.

Susitikti su visais kandidatais, susipažinti su jais, užduoti jiems klausimus ir gauti atsakymus bus galima iniciatyvos „Žinau, ką renku“ debatuose, jie organizuojami šeštadienį.

Savivaldybių tarybų ir tiesioginiai merų rinkimai vyks kovo 3 dieną.