Lietuvos apeliacinio teismo atstovė spaudai Vilma Budėnienė DELFI patvirtino, kad teismas posėdį nusprendė atidėti. „Lietuvos apeliacinis teismas 2019 m. vasario 19 d. ketino pradėti nagrinėti tarptautinio įvaikinimo bylą. Iki teismo posėdžio pradžios paaiškėjus procesinėms kliūtims (teismui pateikto procesinio dokumento ir bylos nagrinėjimui būtinų duomenų trūkumams), teismas ėmėsi priemonių šių kliūčių pašalinimui. Nepašalinus procesinių kliūčių bylos nagrinėjimas teismo posėdyje negalimas“, – DELFI teigė V. Budėnienė.

Jos teigimu, bylą planuojama pradėti nagrinėti kovo pradžioje.

DELFI primena, kad devynmetės iš Kauno tarptautinio įvaikinimo byla skandalu virto praėjusių metų pabaigoje. Sausį teismas nusprendė neleisti porai iš Naujosios Zelandijos įvaikinti mergaitės.

Kauno vaikų globos namai šį sprendimą apskundė. Byla pasiekė Lietuvos apeliacinį teismą.

Siekia įvaikinti šeima iš Naujosios Zelandijos

Į Naująją Zelandiją įvaikinamos mergaitės istorija į viešumą iškilo gruodžio pabaigoje. Po savaitės prabilo du jos broliai. Abu teigė, kad neprieštarauja tarptautiniam sesers įvaikinimui, tačiau pridūrė nenorintys, kad sesuo būtų išvežta taip toli, į Naująją Zelandiją.

Buvo pasklidusi informacija, kad galimiems įtėviams – po šešiasdešimt metų, tačiau vėliau ši informacija buvo paneigta. Jiems nėra nė po penkiasdešimt.

Naujojoje Zelandijoje gyvenanti pora prieš trejus metus įsivaikino dar du vaikus – berniukus. Dabar broliams devyneri ir trylika. Berniukai, anot poros iš Naujosios Zelandijos, greitai prisitaikė prie aplinkos ir naujos kalbos.

Dukrą prarado, nes „užgėrė“

Kilus skandalui su DELFI bendravęs, o vėliau sesers globos siekęs, brolis pasakojo, kad visi vaikai daugiau ar mažiau augo globos namuose. Paskutinė į juos prieš penkerius metus pateko mažiausia devynmetė sesuo.

Brolis įvardijo, kad pirmiausia iš šeimos buvo paimti trys vaikai. Tuo metu motina su jauniausia dukra gyveno Anglijoje. Kai grįžo į Lietuvą, į globos namus pateko ir jauniausia dukra. „Mama visada buvo rizikos grupėje, nuo 1992 metų. Tiesiog to užteko, kad kaimynai pasiskųstų. Pirmiausia paėmė tris vaikus, tada mama grįžo, jai reikėjo kreiptis į vaikų teises, bet ji „užgėrė“, nesikreipė, todėl atvažiavo ir paėmė (jauniausią seserį – DELFI)“, – pasakojo devynmetės brolis.