Patikėkite ir nesistebėkite, tai tiesa! O lauko tualetu vos ne miesto širdyje naudojasi ne koks vienas kitas gyventojas, o net keli namai pagrindinėje Kėdainių gatvėje.

Pirmiau sau?

Tai, kad šiandien vos ne pačiame Kėdainių viduryje, J. Basanavičiaus gatvėje, kai kurie gyventojai vis dar neturi kanalizacijos iš tiesų skamba neįtikėtinai.

Ypač tokia žinia stebina žinant, kad maždaug prieš metus kone prioritetine tvarka sumanyta naujus vandentiekio ir kanalizacijos tinklus nutiesti į atokią ir vos du namus teturinčią Minareto gatvę. Ir sutapk tu man taip, kad nauja kanalizacija buvo nuvesta būtent į tą gatvę, kur gyvena pats Kėdainių savivaldybės administracijos direktorius Ovidijus Kačiulis.

Tiesa, tuomet šių tinklų tiesimo darbai buvo motyvuojami tuo, kad šalia minareto planuojama įrengti vaikų žaidimų aikšteles.

Pats administracijos direktorius tuomet minėjo asmeninės naudos nesiekiantis ir tikino, kad vandentiekis ir nuotekų sistema neva būtini būsimam parko suklestėjimui. Tačiau jokių planuotų žaidimų aikštelių su laipynėmis iki šiol ten taip ir neatsirado. Nematyti ir jokių realių darbų šios idėjos įgyvendinimui.

Vargsta su biotualetais

Ponas O. Kačiulis pasišovė naudotis šiuolaikiškais komunalinių nuotekų tinklais, o štai J. Basanavičiaus g. 35–43 namų gyventojai buitinėmis nuotekomis atsikrato kaip išmano.

„Aš turiu butą J. Basanavičiaus gatvės 39-ajame name ir, kiek tik atsimenu, šiame ir kaimyniniuose namuose kanalizacijos niekada nebuvo ir nėra dabar.

39-ajame name iš viso yra 4 butai, visi kiti namai, kiek žinau, priklauso vienam savininkui. Kai kurie šių namų žmonės yra įsirengę vietinę kanalizaciją, tačiau yra nemažai tokių, kurie iki šiol pamazgas ir kitas buitines nuotekas išpila į lauko tualetus.

Aš kadangi savo bute nuolat negyvenu, čia esu įkūrusi tik savo darbo vietą, turiu sau nešiojamą biotualetą, tačiau jo turinį vis vien tenka išpilti į lauko tualetą.

Tiesa, mūsų namuose vandentiekio problemų nėra, viskas tvarkoje – gali jungtis, vandenį čia turi visi. Tačiau su nuotekomis yra didelė bėda – jų nėra kur nutekinti.

Mes su kaimynais iš 41, 39, 37 ir 35 J. Basanavičiaus g. namų savivaldybei dar pernai esame parašę prašymą nutiesti iki mūsų namų kanalizacijos tinklus, tačiau kol kas jokio atsakymo nesulaukėme. Tačiau tokių prašymų tikrai esame ir anksčiau rašę, tad atsakingos institucijos tikrai privalėjo žinoti, kad beveik pačiame miesto centre yra namų be nuotekų tinklų“, – sako kėdainietė Kristina.

Komentaro dėl situacijos kreipėmės į savivaldybę bei jai priklausančią įmonę „Kėdainių vandenys“.

Pirmiausia atsakymas atskriejo iš bendrovės „Kėdainių vandenys“.

Įmonės atstovai patvirtino, kad kėdainietės minėti namai iš tiesų neturi galimybės prisijungti prie centrinių nuotekų tinklų.

„Informuojame, kad Jūsų minėti būstai yra įtraukti į „Privačių namų pasijungimas prie nuotekų surinkimo infrastruktūros Kėdainių miesto aglomeracijoje“ projekto apimtis.

Kadangi minėtą projektą vykdo Kėdainių rajono savivaldybė, dėl tikslesnės informacijos siūlytume kreiptis ten.

Situacija dėl šių namų nuotekų šalinimo problemos mums buvo žinoma, tačiau į mus iš minėtų būstų kreipėsi tik vienas iš keturių 39-ojo namo bendraturčių. Kitų namų savininkai nebuvo pareiškę noro prisijungti prie centralizuotų nuotekų tinklų.

Minėtos problemos sprendimu visų pirma turėtų pradėti rūpintis patys gyventojai“, – komentuoja UAB „Kėdainių vandenys“ atstovas Marius Čepas.

Turi prašyti patys

O štai Kėdainių rajono savivaldybės atsakymas ne tik nustebino, bet ir uždavė dar daugiau klausimų. Savivaldos atstovų komentaras ne tik buvo gana trumpas, bet ir susidarė įspūdis, kad situacija, kai kone miesto centre žmonės vis dar naudojasi lauko tualetais, valdininkų per daug nejaudina.

„Mūsų turima informacija, minėtų gyvenamųjų namų gyventojai į savivaldybę ir UAB „Kėdainių vandenys“ minėtu klausimu nėra kreipęsi.

Norint sudaryti sąlygas J. Basanavičiaus g. namų Nr. 35, 37, 39, 41 buitinių nuotekų sistemų prijungimui prie miesto magistralinių nuotekų tinklų, reikia nuo magistralinės nuotekų linijos, esančios kitoje J. Basanavičiaus gatvės pusėje, įrengti atšakas iki sklypų ribų.

Įrengus nuotekų tinklų atšakas, gyventojai savo namų nuotekų išvadus prie jų turėtų prisijungti savo lėšomis“, – sakoma savivaldybės Statybos ir turto skyriaus vedėjos Audronės Naujalienės atsakyme.

Apie tai, kad Aplinkos ministerija Kėdainių rajono savivaldybei jau skyrė 142 tūkst. eurų gyventojams prisijungti prie centralizuotų nuotekų tinklų, kad jų įvadai būtų nutiesti į gyventojų namų valdą, savivaldybė nutyli ir nepaaiškina, kodėl iš šių lėšų prie nuotekų tinklų neprijungti minėti kone pačiame miesto centre esantys namai.