„Tai žmonės, kurie nori atverti naują puslapį Lietuvos politikoje – atvirą, optimistinį, laisvą ir drąsiai žiūrintį į priekį“, – dar prieš susitikimą apie prisijungusius bendraminčius kalbėjo A. Armonaitė.

R. Šimašiaus teigimu, prisijungti panoro apie 2000 piliečių. „Tai tik patvirtina, koks didelis poreikis yra tvirtai liberalų politikai, ypač dabar, kai valstybėje siautėja valstietiška į varžymus, nepasitikėjimą šalies piliečiais orientuota politika“, – pranešime spaudai prieš susitikimą sakė Vilniaus meras R. Šimašius.

Jų teigimu, iniciatyvinę komandą sudaro Lietuvos piliečiai, gyvenantys ir Lietuvoje, ir užsienyje. Pirmojo susitikimo metu susirinkusiuosius sveikins ne tik politinės partijos lyderiai R. Šimašius bei A. Armonaitė, bet ir mokytojas Algis Bitautas bei verslininkė ir ekonomistė Guoda Azguridienė.

Partija dar neturi pavadinimo

„Susirinks gausios iniciatyvinės komandos žmonės tiek iš Vilniaus, tiek iš kitų Lietuvos miestų, – prieš susitikimą kalbėjo A. Armonaitė. – Duodame startą naujai liberaliai partijai, kuri atkurs laisvės politinę idėją Lietuvoje ir liberalizmo idėją.“

Aušrinės Armonaitės ir Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus inicijuojamos liberalios politinės partijos susitikimas

Susirinkime taip pat dalyvauja ir rinkiminio komiteto „Už Vilnių, kuriuo didžiuojamės“ nariai.

A. Armonaitė teigė, kad neatmena galimybės, jog ji sieks partijos pirmininkės posto, nors kuriama politinė jėga dar net neturi pavadinimo. „Turime kelis variantus, bet nenoriu jų atskleisti, nes turime nuspręsti visi kartu. Ir neskubame, nes pirmiausia reikia kalbėti apie turinį“, – teigė A. Armonaitė.

Aušrinė Armonaitė
Partijos vykdo visų karą prieš visus. Mes nenorime dalyvauti visų kare prieš visus. Norime, kad Lietuva eitų į priekį, manome, kad ji to nusipelnė.

„Iki šiol politinės partijos Lietuvoje, ypatingai paskutiniais metais, užsiima tik savo išgyvenimo klausimais. XXI amžius gali tapti galimybių amžiumi Lietuvai, – teigė politikė. – Visos politinės partijos apie tai nekalba, visos partijos vykdo visų karą prieš visus. Mes nenorime dalyvauti visų kare prieš visus. Norime, kad Lietuva eitų į priekį, manome, kad ji to nusipelnė.“

Jos teigimu, ši partija skirsis nuo visų dabar Lietuvos politinėje padangėje esamų partijų.

Į klausimą, ar sieks pirmininko posto, R. Šimašius teigė, kad „per anksti spręsti“. „Dabar koncentruojuosi į Vilnių“, – teigė R. Šimašius ir pridūrė, kad šiuo metu daugiau laiko partijai gali skirti A. Armonaitė.

Susirinkime – juokeliai apie kandidatus į Prezidento postą

Į pirmąjį susirinkimą atvyko keturi šimtai žmonių. Po Tautiškos giesmės susirinkusiuosius sveikino Aidas Puklevičius. Jis nepraleido progos priminti S. Skverneliui metamus kaltinimus, esą jis yra „per daug liberalus“. Taip pat tikino, kad liberalai dažnai kaltinami viskuo, kas vyksta.

Aušrinė Armonaitė, Remigijus Šimašius

„Esame kaltinami viskuo, o Lietuvoje net nekalbėsiu. Jei prisiminsime, kelerius metus buvome euforijoje, o dabar vėl sėdime prie suskilusios geldos ir galvojame, kaip ją suklijuoti“, – kalbėjo A. Puklevičius.

„Šiandien Lietuvoje, deja, matome, kad vyksta visų karas prieš visus, – susirinkimui prasidėjus kalbėjo A. Armonaitė. – Kuo blogiau tavo politiniam konkurentui, tuo neva tau geriau.“

Ji teigė, kad „tai neteisinga“. „Nes mūsų, mūsų vaikų, mūsų Lietuvos ateitis skęsta tose politinėse batalijose“, – kalbėjo Seimo narė.

„Mes pasiryžome ir mes padarysime tai“, – teigė A. Armonaitė, kalbėdama apie tai, kad kuriasi pati liberaliausia partija Lietuvoje ir sukėlė plojimų audrą.

Po A. Armonaitės kalbos, ant scenos vėl pasirodė A. Puklevičius.„Kai viename sakinyje pasigirsta žodžiai „liberalus“ ir „globalus“ – Arvydo Juozaičio kaktoje atsiranda nauja raukšlė, – juokavo A. Puklevičius. – Atsargiai, kad netaptų panašus į armoniką.“

Aušrinės Armonaitės ir Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus inicijuojamos liberalios politinės partijos susitikimas

Susirinkimas – už rinkiminio komiteto lėšas

Keli šimtai A. Armonaitės ir R. Šimašiaus idėją palaikančių asmenų į susirinkimą susirinko viename Vilniaus viešbutyje.

Pasidomėjus, kas už visa tai mokėjo, A. Armonaitė teigė, kad visas lėšas padengė iš rinkiminio komiteto „Už Vilnių, kuriuo didžiuojamės“ biudžeto. „Mes nesame juridinis asmuo, vyksta rinkimų kampanija, žinojome, kad čia bus žmonių, kurie kandidatuoja, todėl jį organizuojame rinkiminio komiteto pagalba. Tai bus rinkiminės išlaidos, nes kalbame ir apie rinkimus“, – teigė A. Armonaitė.

Jos teigimu, salės nuoma kainavo daugiau nei tūkstantį eurų, tačiau pridūrė, kad suma nebuvo itin didelė.

Pagrindiniai siekiai

Prieš susirinkimą A. Armonaitė paviešino konferencijos deklaraciją, kurioje nurodė pagrindinius siekius.

Deklaracijoje teigiama, kad nauja jėga sieks „sukurti aplinką, kurioje jaunas žmogus atrastų savo talentus ir lavintų gebėjimus, leisiančius jam kurti, keistis ir būti savimi“, taip pat „sieks pasitelkdami nuolat tobulėjančias naujas technologijas suteikti plačią erdvę kuriantiems bei tapti konkurencingiausia ir sparčiausiai pasaulyje augančia ekonomika“, sieks ir „apti atvira visuomene, kurioje kiekvienas gali saugiai jaustis būdamas savimi – nesvarbu, jaunas ar senjoras, neįgalusis, kitatautis, homoseksualus asmuo ar su prietarais kovojanti moteris“ bei pabrėžė, kad turi „išsaugoti laisvą Europą ir vakarietiškas liberalios demokratijos idėjas“.

„Dėl to kuriame liberalią politinę partiją, kuri taps įrankiu šiems tikslams pasiekti“, – teigiama deklaracijoje.

Iš Liberalų sąjūdžio pasitraukė kilus nesutarimams

DELFI primena, kad R. Šimašius ir A. Armonaitė iš Liberalų sąjūdžio pasitraukė praėjusių metų lapkričio pradžioje. Netrukus jie pranešė apie naujos politinės jėgos kūrimą.

Aušrinė Armonaitė

Abu liberalai partiją paliko po nesutarimų su jos vadovybe, kurie kilo po to, kai R. Šimašius savivaldos rinkimuose nusprendė dalyvauti ne su Liberalų sąjūdžiu, o su komitetu.

„Buvau Liberalų sąjūdžio nariu, prisiėmiau atsakomybę per sunkiausią partijai laikotarpį ir tapau pirmininku, kai teko jį traukti iš ypač sunkios padėties. Liberalu, panašu, būsiu ir iki gyvenimo pabaigos. Tačiau šiandien aš palieku Liberalų sąjūdį“, – palikdamas Liberalų sąjūdį kalbėjo R. Šimašius.

Palaikydama R. Šimašių iš Liberalų sąjūdžio nusprendė trauktis ir liberalų Vilniaus skyriaus vadovė A. Armonaitė. Išeidama ji teigė, kad „liberalizmas yra nuosekli ir dinamiška politinių idėjų sistema“, turinti būti atvira naujovėms, demonstruoti pagarbą įvairovėms.

Naujai kuriamos politinės partijos susirinkimas: