Pasak vieno iš iniciatyvos autoriaus „valstiečio“ Dainiaus Gaižausko, siūlomos pataisos leistų Seime padaryti rotaciją ir ,,atšviežinti“ parlamentą naujomis idėjomis. Pasak jo, šiuo metu Seime yra narių, kurie parlamente išdirbo daugiau nei dvidešimt metų. Dėl tokio stažo, samprotauja pirmą kadenciją Seime einantis D. Gaižauskas, politikai ,,atitrūksta nuo realybės ir nelabai suvokia, kas vyksta Lietuvoje“.

„Aš tikrai kelsiu tą klausimą dėl kadencijų skaičiaus. Yra labai svarių argumentų, kad vis dėl to žmonės turi atsinaujinti, nes yra labai daug pavyzdžių, kada žmonės sėdi po penkias, šešias kadencijas, kuomet politikai kalba tik iš pažymų ir departamentų įvairių suvestinių, nepabuvę ant žemės ir nelabai net suvokia, kas vyksta Lietuvoje. Galbūt aš ir hiperbolizuoju, bet taip yra ir atsišviežinimas Seime yra labai reikalingas“, - Eltai sakė D. Gaižauskas.

„Valstietis“ neslepia, kad sulaukė nemažai kritikos, jog įvedus kadencijų skaičių, durys bus užtrenktos patyrusių parlamentarų idėjoms, bet pasak LVŽS frakcijos nario, niekas nedraus jiems būti Seimo nario padėjėjais, patarėjais ir apskritai dalintis savomis idėjomis. Pasak „valstiečio“, gyvenimas su mažesniu atlyginimu Seimo nariui gali išeiti ir į naudą.

„Tada jie supras, kai gaus atlyginimą tokį kokį gauna patarėjai, padėjėjai. Supras, kaip žmonės gyvena su tokia alga Lietuvoje“, - sakė jis.

D. Gaižausko ir kito „valstiečio“ Kęstučio Mažeikos inicijuojamas projektas dėl Seimo nario kadencijų daugiamandatėje apygardoje ribojimo dar neįregistruotas. Pasak politiko, ši iniciatyva bus rimčiau svarstoma iš karto po to, kai baigsis referendumas dėl Seimo narių skaičiaus mažinimo.

„Pirmiausia baigsime su referendumu dėl 121 Seimo nario ir toliau vykdysime diskusijas dėl dviejų kadencijų. Ši mano iniciatyva yra teikiama kartu su K. Mažeika. Vykdėme diskusijas frakcijoje ir tikrai daug palaikančių yra. Logikos ir argumentų pakanka tik reikia diskusijų“, - sakė D. Gaižauskas.

Ketvirtadienį valdančiųjų „valstiečių“ iniciatyva Seimas nusprendė, jog gegužės 12-ąją, kartu su Prezidento rinkimais, Lietuvoje vyks ir referendumas dėl Seimo narių skaičiaus mažinimo nuo 141 iki 121.

Iniciatyvai prieštaraujančių opozicinių partijų politikai kritikuoja šią valdančiųjų iniciatyvą. Pasak jų, keldami šią idėją, „valstiečiai“ užsiima populizmu ir siekia prisidėti prie „valstiečių“ keliamo kandidato į prezidentus premjero Sauliaus Skvernelio rinkimų kampanijos sėkmės.