Premjero patarėjas Tomas Beržinskas BNS patvirtino, kad kancleris šią savaitę pasirašė įsakymą, kuriuo nurodyta nesivadovauti 2017-aisiais tuometinės kanclerės Mildos Dargužaitės pateiktomis rekomendacijomis.

„Yra kanclerio pasirašytas įsakymas, kuriuo perkančiosioms organizacijoms rekomenduojama vadovautis pačių organizacijų nustatyta viešųjų tvarka ir kad vadovautis kanclerės rekomendacija nėra privaloma. Jokio privalomumo nebuvo ir anksčiau, kanclerės rašte buvo nurodyta „siūlome“. Tačiau kancleris naują įsakymą išplatino aiškumo dėlei“, – sakė T. Beržinskas.

Anot jo, ankstesnis kanclerės įsakymas buvo skirtas ministerijoms ir pavaldžioms įstaigoms tik vykdant viešinimo pirkimus.

Diskusijos šiuo klausimu kilo portalui 15min.lt paskelbus, kad T. Beržinskas buvo Nacionalinės mokėjimų agentūros (NMA) bei kelių kitų įstaigų viešųjų pirkimų ekspertu. Kelis NMA pirkimus laimėjo verslininko, viešųjų ryšių konsultanto Dariaus Gudelio įmonė „VIP Viešosios informacijos partneriai“. Žiniasklaidoje iškelti klausimai, ar tai gali būti susiję su D. Gudelio ir premjero Sauliaus Skvernelio dažnais viešai neskelbtais susitikimais.

Premjeras tuomet tvirtino, kad politinio pasitikėjimo tarnautojo dalyvavimas viešuosiuose pirkimuose užtikrina vykdomo pirkimo skaidrumą.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė žada siūlyti įstatymų pataisas, uždrausiančias politinio pasitikėjimo pareigūnams dalyvauti viešųjų pirkimų komisijų veikloje.

T. Beržinskas BNS patvirtino, kad reaguodamas į prezidentės inicijuotas pataisas susilaikys „nuo ekspertinio vertinimo bent jau iki tol, kol savo verdiktą tars Seimas“.