Už tokio referendumo surengimą ketvirtadienį balsavo 58 parlamentarai, prieš buvo 42, du susilaikė.

LRT TELEVIZIJOS laidoje „Laba diena, Lietuva“ kalbėjęs vienas Konstitucijos kūrėjų Vytautas Sinkevičius teigė, kad toks skubėjimas yra itin keista situacija, kuomet tai tampa tarsi nuolatine praktika Seimo veikloje, o tai darbui parlamente yra nepriimtina.

„Mes turime savotišką paradoksą. Seimas neturi visuomenės pasitikėjimo, o visuomenė pyksta, kad reikia išlaikyti tokį didelį Seimo narių skaičių, todėl, kad jie prastai dirba. Tada Seimas siūlo, kad reikia sumažinti parlamentarų skaičių. Jeigu Seimas kokybiškai atliktų savo darbą, į parlamentą patektų žmonės, kurie yra pasirengę tokiam darbui, tuomet visuomenei nekiltų noro mažinti Seimo narių skaičių. Nuo to Seimo veikla tikrai nepagerės“, – svarstė V. Sinkevičius.

Konstitucijos eksperto teigimu, visi siūlomi parlamentarų argumentai dėl Seimo narių mažinimo – nėra įtikinami, užmirštama, kad sumažėja galimybė būti atstovaujamiems įvairiems visuomenės sluoksniams.

„Nuomonių įvairovė bus daug mažesnė, antra, koncentruojama politinė valdžia, nes reikės daug mažiau balsų kuomet bus norima pakeisti Konstituciją. Dabar reikia 94 balsų, vėliau pakaktų 81. Bus daug lengviau paskirti Konstitucinio teism, Aukščiausiojo teismo teisėjus. Be to, užmirštama, kad sudaromos prielaidos politinei ar kitai korupcijai, nes paveikti mažesnį Seimo narių skaičių gerokai lengviau“, – sakė V. Sinkevičius.

Anot eksperto, demokratija tai nėra tik daugumos valdžia ar jos valios primetimas, turi būti tariamasi, tik tuomet ir funkcionuos Konstitucinė demokratija.

„Visi referendumai turi vykti vieną dieną, pagal universalią taisyklę. Negali nuo klausimo turinio priklausyti, keik dienų vyks referendumas“, – kalbėjo V. Sinkevičius.