„Jūs 11 metų išbuvote Vilniaus meru iš pastarųjų 19 , kalbant apie miesto plėtros aspektą, (…) Vilnius ir jo plėtra yra realiai jūsų valdymo produktas. (…) Jeigu aš pasižiūriu į tokius rajonus, kuriame viename man pačiam teko ilgai gyventi – Perkūnkiemio gatvėje mes turėjome prastą situaciją, kai buvo išduoti statybos leidimai, pristatyta daug namų, koncentruotų už Vilniaus kažkokiame lauke, kur infrastruktūros yra nulis, užsikimšę, mokyklų nėra“, – klausimą į merus kandidatuojančiam Artūrui Zuokui per kandidatų debatus Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute (TSPMI) uždavė šiame institute dėstantis Mažvydas Jastramskis.

A. Zuokas nutempė, kad „Perkūnkiemis – ne tai, kad klaida“, bet, pasak jo, taip ten nutiko dėl nepalankiai supuolusių aplinkybių.

„Ta kompanija, kuri turėjo investuoti į infrastruktūrą (net ir turi sutartį pasirašiusi gal 2006-2007 m.) per didžiąją krizę bankrutavo, tačiau miestas dar ten iki galo nenutiesęs gatvių, nes vyksta teisminiai ginčai , (...) darželis turėjo atsirasti ir visa kita infrastruktūra – tie dalykai sprendžiami. Ar galėjo būti mažiau tankus būstas? Mano manymu – taip, bet žiūrint iš rinkos perspektyvos – ten butai visi išpirkti ir kainos nėra tokios mažos“, – kalbėjo A. Zuokas.

Iš salės mokslininkas jį patikslino, kad jam neseniai teko ten pardavinėti butą, tai kainos ten – vienos žemesnių.

Antros kadencijos siekiąs Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius teigė, kad „Perkūnkiemis yra visiškai absurdiško reguliavimo pasekmė“.

„Tai buvo vienintelis rajonas, kur nebuvo žemės plotelio skverui įrengti“, – sakė R. Šimašius.

Save kaip alternatyvą trims liberalių politinių jėgų kandidatams pateikęs Naglis Puteikis bendrai griežtai pasisakė prieš miesto „perkūnkinizaciją“ ir kaltino buvusius metus pataikaujant oligarchams.

Šimašiui su Zuoku būtų sunku bendradarbiauti

Per debatus R. Šimašius A. Zuoką ir Viktorą Uspaskichą įvardijo kaip tuos, su kuriais jam būtų sunku bendradarbiauti.

„Su A. Zuoku – sunkiau, taip pat – su V. Uspaskichu, tai yra žmonės, kurie pardavinėjo piliečių pasirinkimą. Tai persismelkė kaip nuodai visur. Į šaligatvius prasismelkė. Čia yra nuodai, ir su jais pavojinga dirbti“, – kalbėjo R. Šimašius.

A. Zuokas savo ruožtu irgi negailėjo kritikos ir prisiminė 2015 m. rinkimus, kai buvo naudojamos tokios technologijos, kai ant gatvės lentelės buvo užklijuota „vagies gatvė“, skelbiamos žinios, kad Vilnius bankrutuoja, o „blogo filmuotojas paruošė anekdotą, kuris buvo paveikus socialinėje medijoje“.

Nori įgyvendinti liberalias idėjas

Debatuose dalyvavęs Liberalų sąjūdžio kandidatas mero rinkimuose Martynas Nagevičius teigė, kad jo pagrindinis tikslas yra siekti įgyvendinti liberalaus miesto valdymo idėjas. Tarp jų jis minėjo galimybę atsisakyti savivaldos įmonių tokiose srityse, kur galima pirkti paslaugas rinkose, taip pat – vidaus sandorių, o sutaupytus pinigus panaudoti švietimui.

Pasak jo svarbus proaktyvus savivaldybės elgesys konkursuose, kad nebūtų taip, kad dalyvauja viena ar pusantros įmonės, kaip nacionalinio stadiono atveju.

Jis siūlo taikyti mokestines lengvatas talentams, kurie atvyksta dirbti į miestą, plėtoti žaliąsias idėjas bei gerinti projektų kokybę.

Puteikis visus kritikavo

Lietuvos centro partijos kandidatas Naglis Puteikis apkaltino R. Šimašių, Liberalų sąjūdį, G. Palucko socialdemokratus, Lietuvos lenkų rinkimų akciją priiminėjant sprendimus, kurie naudingi 15 oligarchų.
Jo manymu, civilizuoti viešųjų pirkimų mechanizmai mieste neveikia. Kandidatas taip pat kritikavo miesto užstatymo tankinimą. Pasak jo, jie eina į savivaldą tam, kad trukdytų tokiems dalykams – balsavimu ir visuomenės informavimu.

Šimašius atrenovuotų visas mokyklas

R. Šimašius į tas kalbas sureagavo siūlymu sugrįžti iš alternatyvios į tikrą realybę. Jo tikslas yra tęsti darbus. Jis kelia sau tikslą pritraukti jaunus mokytojus, taip pat surenovuoti visas miesto mokyklas.

Jo nuomone, viešasis transportas turi būti toks, kad atvažiuotų laikus ir būtų kokybiškas. Kandidatas taip pat akcentavo, kad reikia gerinti gyvenimo kokybę miegamuosiuose rajonuose.

Jis taip pat išskyrė stoties rajono, Naujininkų ir Rasų kvartalo atnaujiimo svarbą, kad jie taptų urbanistinės kultūros centru.

Zuokas – už nemokamą viešąjį transportą

A. Zuokas pasisako už tai, kad viešasis transportas būtų nemokamas mieste, taip pat, kad atsirastų daugiau A juostų gatvėse, o jomis galėtų naudotis ir „Citibee“ automobiliai.

Švietime jis pasisako už tai, kad mokyklos deklaruotų savo programas, taip pat už mokyklų tinklo plėtimą. Jis taip pat planuoja tęsti darbus, kuriuos buvo perdavęs R. Šimašiui, bet jie nebuvo padaryti.

Kiti kandidatai debatuose nedalyvavo.