„Mūsų grupėje yra moterų, bet mano tokia nuostata, kad vyrai geriau tinka politikai. Tegu neužpyksta moterys, man kažkaip tai pagal aukščiausią lygį valdžių, kai moteris yra Prezidentūroje, Seime - nelabai, kažkaip nesinori moterų, geriau vyrai“, - kalbėjo A. Monkeliūnas.

Į jo pasakymą replikavo socdarbiečių kandidatas Artūras Juškauskas.

„Man moterys patinka labiau negu vyrai. Ką padarysi“, - pusiau juokais sakė A. Juškauskas.

Anot A. Juškausko, jo miręs tėtis jam kažkada sakė, kad su moterimis dirbti komandoje yra lengviau nei su vyrais.

„Pažiūrėkite į tradicines šeimas. Jos patvaresnės negu netradicinės“, - rado palyginimą jis.

Pasak socdarbiečio, vyro ir moters simbiozė duoda geresnius rezultatus negu vien vyriška kompanija. Debatų metu socdarbiečių kandidatas paklaustas, ar jis palaiko aktyvesnį moterų dalyvavimą politikoje, kaip iškilias moteris išskyrė jo partijos vadovybėje esančią Ireną Šiaulienę ir Širvintų merę Živilė Pinskuvienę.

Tuo tarpu vienintelė moteris rinkimų debatuose D. Kitavičienė garsiai galvojo, kad viena iš priežasčių mažam moterų skaičiui politikoje, tai – nedrąsumas.

„Moterų lyderystė, ypač Alytaus rajone, jinai yra vienoje vietoje, tai – pirmininkavime bendruomenėms“ – sakė ji.

Jos teigimu, moterų dažnai būna daug ten, kur reikia ką nors inicijuoti ar uždegti.
„Galbūt jos pasirenka vietą ten, kur jų labiausiai reikia, gal dar neatėjo laikas“, - tęsė ji.

Pasak D. Kitavičienės, ji pasisako už lyčių lygybę. Debatų metu ji papasakojo apie, jos manymu sėkmingą lyčių lygybės eksperimentą, kurį organizavo kartu su Visuomenės sveikatos centru.

„Mes inicijavome lyčių lygybės ir nediskriminavimo sesijas su vyresnių klasių mokiniais“, - pasakojo ji. D. Kitavičienės teigimu, ji džiaugiasi, kad paskutinėse klasėse besimokantis vaikinai ir merginos supranta, lyčių lygybę ir jos problemas.

Moterų savivaldos politikoje – mažuma

Kaip yra rašęs DELFI, tarp Lietuvos savivaldos politikų moterų yra mažuma.

„Tik daugiau negu ketvirtadalis visų savivaldybių tarybų narių atstovų yra moterys, o dar liūdnesnė statistika matoma aukštesniame sprendimų priėmimo lygmenyje – tik 10 proc. tarp visų merų yra moterys. Šiuo metu yra tik 6 moterys merės“, – sakė Vilniaus politikos analizės instituto specialistė Goda Liutkutė.