Dviem kartu kuriantiems etninės kultūros atstovams premija įteikta už sukauptus lietuvių etninės kultūros šaltinius ir jų sklaidą, tradicinės gamtojautos raišką kūryboje, Dainavos krašto savimonės ugdymą.

Premijos įteikimo ceremonijoje kalbėjęs premjeras Saulius Skvernelis pabrėžė etninės kultūros ir jos puoselėjimo svarbą Lietuvai bei dėkojo laureatams už svarbų darbą.

„Mes esame įdomūs, svarbūs, stiprūs tuo, kad turime per šimtmečius susiklosčiusį savo lietuvišką gyvenimo būdą, pasaulėžiūrą, papročius, mokymo sistemą, vertybes ir daug daug sričių, kur mes esame unikalūs. Jei mes būtume kaip visi, turbūt nelabai būtume įdomūs. Šiandien keista girdėti kalbas, kad turime pradėti gėdytis savo lietuvių kalbos, savo kultūros, kad galime šaipytis iš tautinių rūbų, mūsų simbolių. Tai tampa kaip ir tokio gero „europietiško“ tono ženklas. Jūsų dėka vyksta, manau, visiškai kitoks procesas. Vis daugiau ir daugiau žmonių atsigręžia į mūsų šaknis, semiasi iš jų stiprybės“, - sakė S. Skvernelis.

Etninę kultūrą puoselėjantys asmenys neseniai reiškė nepasitenkinimą, kad J. Basanavičiaus premija teikiama ne kartu su kitomis Nacionalinėmis kultūros ir meno premijomis vasario 16-ąją, bet atskirai vasario 13-ąją.

Premijos įteikimo ceremonijoje S. Skvernelis žadėjo, kad šiemet yra paskutinis kartas, kai premijos teikiamos atskirai, kitais metais J. Basanavičiaus premija esą bus teikiama Prezidentūroje ar kitoje iškilmingoje vietoje kartu su kitomis Nacionalinėmis kultūros ir meno premijomis.

„Kitais metais ši premija bus teikiama ten, kur yra jai derama vieta - Lietuvos Respublikos Prezidentūroje“, - sakė S. Skvernelis.

Nacionalinės kultūros ir meno premijos šiemet bus teikiamos vasario 16-ąją Operos ir baleto teatre.

Etninės kultūros globos tarybos pirmininkė Dalia Urbanavičienė yra sakiusi, kad J. Basanavičiaus premija įstatymais yra įtvirtinta kaip nacionalinė premija, savo svoriu ji yra tokios pačios vertės kaip visos nacionalinės kultūros ir meno premijos, todėl nominuotieji šiai premijai turi būti pagerbti taip pat, kaip ir kitų nacionalinių premijų laureatai.

Nacionalinės J.Basanavičiaus premijos paskirtis - įvertinti pavienių asmenų arba bendrą veiklą vykdžiusių asmenų grupių išskirtinius nuopelnus etninės kultūros srityje, reikšmingą kūrybinę, mokslinę veiklą ir kitus darbus, susijusius su lietuvių etninės kultūros tradicijų plėtojimu, tautinės savimonės puoselėjimu ir etnokultūriniu ugdymu.

Premiją skiria kultūros ministro sudaryta komisija kasmet, ne vėliau kaip lapkričio 23 dieną (J. Basanavičiaus gimimo dieną). Vyriausybės patvirtintus premijos nuostatus Premijos laureato diplomas ir ženklas turėtų būti įteikiami Lietuvos valstybės atkūrimo dienos (Vasario 16-osios) proga kartu su Nacionalinėmis kultūros ir meno premijomis, o po to Etninės kultūros globos taryba turėtų rengti laureato pagerbimo šventę, skirtą visuomenės supažindinimui su laureato darbais.

2016 metais Seime buvo priimti Etninės kultūros valstybinės globos pagrindų įstatymo pakeitimai, kuriais J. Basanavičiaus premija buvo įtvirtinta kaip nacionalinė premija.