„Facebook“ tinkle savo skaičiavimais pasidalijęs mokytojas teigė, kad „vis dar neatsigauna“, o naują etatinio apmokėjimo sistemą pavadino „durdomu“.

„Mano baigtai mokyklai bėda, prireikė pavaduojančio istorijos mokytojo, – socialiniame tinkle rašė Arnas. – Sutikau. Sudarėme terminuotą darbo sutartį iki mokytoja grįš iš nedarbingumo. Paskaičiavo 0,185 etato, kuris susidaro iš 1 ir 2 kišenės. Specialiai jokios trečios kišenės pinigų nesiderėjau, nes ateinu tik vesti pamokų ir joms pasiruošti reikia. Atrodė logiška.“

Pagal etatinio modelio sistemą (sutrumpintai ministerija naują sistemą pavadino žodžiu „Medus“ – DELFI), pirmoji kišenė skirta apmokėti už pamokas, antroji – už pasiruošimą joms. Trečiosios kišenės pinigai skirti papildomai veiklai.

Mokytojas, kuriam buvo paskaičiuota 0,185 etato, per savaitę turėjo 9 pamokas. „Pusę sausio pradirbau ir gaunu atlyginimą. Už sausio mėnesį (11 darbo dienų) – 66,85 Eur „į rankas“. Na niekaip neatsigaunu. Paklausiu buhalterės, kiek bus už visą mėnesį, atsako – 133,70 Eur „į rankas“. Tai net juokas paėmė“, – „Facebook“ rašė mokytojas.

Mokytojas Arnas
Pusę sausio pradirbau ir gaunu atlyginimą. Už sausio mėnesį (11 darbo dienų) – 66,85 Eur „į rankas“. Na niekaip neatsigaunu. Paklausiu buhalterės, kiek bus už visą mėnesį, atsako – 133,70 Eur „į rankas“. Tai net juokas paėmė.

Mokytojas neturi sukaupęs ilgametės patirties, bet šie mokslo metai jam nėra pirmi, kai jis su mokiniais dalijasi įgyta patirtimi. „Visame šitame galiu prisiminti ir papasakoti, kiek uždirbau pernai. Turėjau 2 savaitines pamokas ir 2 neformalaus švietimo pamokas (priminsiu, kad neformalaus ugdymo pamokos realiai pigesnės). Iš viso 4 savaitinės ir stabiliai gaudavau 96 Eur kas mėnesį. Tai kažkaip atrodė oriai, – įvardijo mokytojas. – Jeigu skaičiuotume, kad mėnuo turi keturias savaitės ir padalintume visą sumą iš visų vedamų pamokų per mėnesį, tai gautųsi 6 Eur už pamoką. O dabar mano atlyginimas (jei laikysime, jog mėnuo turi keturias savaites, tai per mėnesį pravedu 36 pamokas) – 133,7/36 lygu 3,7 Eur/ pamoka. Viena mano istorijos pamoka kainuoja 3,7 Eur. Po tuo: pasiruošimas, vedimas, spec. poreikiai, gabūs vaikai, kontroliniai ir panašiai.“

Arno teigimu, mažas atlyginimas – ne mokyklos kaltė: „Čia kalta ministerija. Po tuo etatiniu apmokėjimu ir sumokėjimu „už viską“ pasislepia tai, jog mokytojų pamoka, pats svarbiausias elementas šitoje sistemoje, tampa pigesnė. Ir mano pavyzdys puikiai tai iliustruoja“.

Mokytojas Arnas
Viena mano istorijos pamoka kainuoja 3,7 Eur. Po tuo: pasiruošimas, vedimas, spec. poreikiai, gabūs vaikai, kontroliniai ir panašiai.

„Aš suprantu, kad neturiu stažo, neturiu vardo, bet toks atlyginimas yra pasityčiojimas. Už savanoriavimą mokama daugiau. Garbės žodis, aš dar neatsigaunu. Internete plaukiojo toks gifas: feels like vergas (judantis paveikslėlis su prierašu „jaučiuosi kaip vergas“ – DELFI). Ir kitas dalykas: kas su tokiu atlyginimu eis dirbti į mokyklas? Kaip rajonai prisikvies jaunų specialistų, kai dabartiniai mokytojai išeis į pensiją. Kokia čia prestižinė profesija? – svarstė mokytojas. – Visą savaitgalį dėl šito keikiausi. Garsiai ir riebiai. Ir klausiau, kokio bieso aš einu į tą mokyklą.“

Įraše Arnas paminėjo ir Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją. „Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, paskaitykite tai. Bus saldžiau nuo medaus kurį dalinat visiems“, – rašė mokytojas, tačiau ministerijos reakcijos „Facebook“ tinkle nesulaukė.

Ministerija: priežasčių keistis mokytojo darbo įkainiui nebuvo

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) Ekonomikos departamento direktorė Eglė Radėnienė DELFI teigė, kad mokytojo darbo valandos įkainis nesikeitė, dėl to esą ir užmokestis neturėjo pakisti.

„Reikėtų turėti daugiau informacijos norint paskaičiuoti tikslų mokytojo atlyginimą. Iš pateiktos informacijos neaišku, ar teisingai teisingai suskaičiuota etato dalis. Nuo šių mokslo metų įvedamas etatinis nepakeitė nei koeficientų dydžių, nei principo, kad šalia pamokų skiriamas ir apmokamas laikas pasirengti joms. Mokytojo darbo valandos įkainis taip pat nesikeitė. Taigi priežasčių keistis mokytojo darbo įkainiui nebuvo“, – teigė ŠMSM atstovė E. Radėnienė.

Ji pridūrė, kad užmokesčio dydį lemia ir darbo stažas, ir turima kvalifikacija. „Mokytojo atlyginimas priklauso ne tik nuo valandų skaičiaus, bet jo dydį lemia ir darbo stažas, turima kvalifikacinė kategorija“ – tvirtino E. Radėnienė.

Mokytojas teigė, kad tiek šiuo metu jo krūvis – 36 valandos per mėnesį. ŠMSM neįvardijo, ar jis tikrai uždirba tiek, kiek ir turėtų, tačiau įvardijo, kiek pradedantis mokytojas uždirbtų už visą darbo krūvį. „Už visą darbo krūvį, kurį sudaro 36 val. per savaitę, pradedantis mokytojas uždirbtų apie 1100 Eur iki mokesčių“, – teigė E. Radėnienė.