Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisų variantas parengtas sujungus Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos bei „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio registruotus projektus.

Parlamentas antradienį balsuos dėl projektui pateiktų pasiūlymų. Vienas jų – iš įstatymo braukti Socialinių reikalų ir darbo komiteto vieno balso persvara paliktą vaiko saugumo sąvoką, apibrėžiant atvejus, kai vaikas paimamas iš šeimos.

Pagal komiteto aprobuotą versiją, vaiko teisių apsaugos specialistai nustatę būtinąjį reikalingumą dėl kylančio „realaus ir tiesioginio pavojaus vaiko saugumui, sveikatai ir gyvybei“ skubiai paima vaiką iš jam nesaugios aplinkos.

Konservatoriai Rimantas Jonas Dagys, Stasys Šedbaras ir Paulius Saudargas siūlo iš formuluotės išbraukti pavojų vaiko saugumui.

Anot jų, realus pavojus vaiko saugumui kyla tuomet, kai kyla realus pavojus vaiko sveikatai ar gyvybei, todėl „realaus pavojaus vaiko saugumui“ sąvokos vartojimas atskirai nuo realaus pavojaus vaiko sveikatai ir gyvybei sąvokų yra perteklinis“.

„Saugumo“ sąvoka daugiausiai diskusijų kėlė ir svarstant projektus pagrindiniame Socialinių reikalų ir darbo komitete. Už tai, kad saugumo sąvoka liktų projekte, balsavo penki komiteto nariai prieš keturis.

Seimo komitetas taip pat nusprendė palikti įstatyme dabartinę nuostatą, jog tėvai privalo pasirūpinti, kad vaikas iki šešerių metų be objektyvios būtinybės neliktų be vyresnių kaip 14 metų asmenų priežiūros.

R. Karbauskis siūlė nustatyti, kad priešmokyklinio amžiaus vaikas be objektyvios būtinybės neliktų vienas aplinkoje, kurioje, atsižvelgiant į jo amžių bei brandą, gali kilti realus pavojus vaiko sveikatai ar gyvybei“.

Kritikai teigė, kad tokia nuostata be priežiūros būtų leidusi vienus palikti net kūdikius, jei jie, pvz., lovytėje.

R. Karbauskio pataisomis taip pat už žinomai melagingą pranešimą apie vaiko teisių pažeidimą numatoma administracinė atsakomybė, o vaiko teisių apsaugos darbuotojams, šeimoms pagalbą teikiančių mobiliųjų komandų nariams įvedamas nepriekaištingo reputacijos reikalavimas.

Bauda už žinomai melagingą pranešimą apie vaiko teisių pažeidimą siektų nuo 30 iki 140 eurų.