Geležinkelio stotyje lankstančias žiurkes vaizdo įraše įamžino vilnietis Andrejus. „Facebook“ tinkle paviešintame įraše matyti, kaip graužikai laksto aikštėje, esančioje priešais geležinkelio stotį.

Vienus praeivius tokie vaizdai piktina, kiti, kaip skelbia TV3 žinios, teigia prie to jau pripratę. „Slepiasi kažkur. Taip po kojomis tai ne (nelaksto – DELFI), – pasakojo prie stoties sutikta moteris, tačiau neslėpė, kad yra tokių žmonių, kurie išsigąsta. – Ypač jaunimas.“ Jos teigimu, graužikus pamačiusios merginos dažnai pradeda šaukti.

Kita praeivė tikino, kad jokių graužikų nepastebėjo. „Koks siaubas. Kur? Aš nemačiau. Reikia jas nuodyti. Reikia kažką daryti, gal kates užveisti, kad gaudytų“, – svarstė moteris.

Dar viena praeivė tikino, kad žiurkės buriuojasi ne tik prie geležinkelio stoties, bet ir kitose miesto vietose. „Pasižiūrėkite, kas senamiestyje darosi. Irgi bardakas, – teigė moteris. – Ten daug kavinių visokių.“

„Reikia su jomis kovoti. Ir griežtai“, – teigė TV3 kalbinta vilnietė ir pridūrė, kad kovai su žiurkėmis tikrai yra įvairių priemonių.

DELFI primena, kad Vilnių žiurkės puola jau ne pirmą kartą. Prieš dešimtmetį sostinė buvo atsidūrusi kritinėje situacijoje, kai tuo metu žiurkių ir pelių naikinimui nebuvo skirta nė lito. Plintant graužikams buvo iškilusi epidemijų ir pasiutligės protrūkiui.

Tuo metu Vilniaus profilaktinės dezinfekcijos stotis teigė ilgiau nei pusmetį neatliekanti deratizacijos, nors skambučių dėl gyventojus puolančių graužikų sulaukdavo kasdien.

Padėtis buvo ypač pablogėjusi po vasarinių liūčių, kai būriai žiurkių iš užlietų kanalizacijos šachtų išlindo į paviršių, ėmė brautis į gyvenamuosius namus, rūsius.

Prieš ketverius metus žiurkės buvo užplūdusios ir Panevėžį. Mieste graužikus pradėjo vilioti ne maisto likučiai, o viešasis tualetas, o savivaldybė tuomet skėsčiojo rankomis – apleistas pastatas, kuriame ėmė burtis žiurkės, priklausė ne savivaldybei, o privačiam asmeniui.

„Baisu. Kasdien jos čia šmirinėja, žmonės pasakojo, kad matę net triušio dydžio žiurkių. Kas baisiausia, jos laksto visur, net žmonėms per kojas. Visos čia įsikūrusios parduotuvės užsidaro duris, kad į vidų nesibrautų žiurkės, bet juk čia yra ir maitinimo įstaiga. Mačiau, kaip ledus valgę vaikai klykdami susikėlė kojas ant kėdžių, kai žiurkė pralėkė pro juos“, – prieš ketverius metus žiurkių antplūdžiu Panevėžyje baisėjosi leidinio „Sekundė“ kalbinta moteris.