Apie tai šiandien kalbamės su Seimo nariais Mindaugu Puidoku bei Agne Širinskiene laidoje „DELFI diena“.

Ponia Širinskiene, kaip vertinate tokį frakcijos nario žingsnį?

Žingsnis nenustebino, manau, kad Puidokas link to nuosekliai ėjo, tik klausimas, kiek sąmoningai tai darė. Žinoma, mes, kaip frakcija, turėsime priimti ir tą sprendimą dėl jo buvimo frakcijoje, nes greičiausia, kad kils klausimų, ar mes galime toliau būti atsakingi už jo veiksmus, nes mes dėl kiekvieno nario jaučiame atsakomybę. Šiuo atveju dėl jo paties. Rytoj ir diskutuosime, kam reikės prisiimti atsakomybę.

Ponia Širinskiene, tai jau ne pirmas kartas, kai Puidokas kritikuoja valstiečių partiją. Neseniai ponas Karbauskis teigė, kad dėl kritikos tikrai neketina šalinti Puidoko iš savo gretų, o dabar štai dar vienas pareiškimas. Ar ir dabar laikysitės žodžio laisvės pozicijos?

Prieš porą savaičių Puidokas dar nebuvo priėmęs pareiškimo dėl rinkimų. Mes puikiai žinome partijos sprendimą dėl kito kandidato rėmimo. Kitas dalykas, mes tikrai esame gerokai sunerimę ir dėl paties pono Puidoko veiksmų ir dėl jo aplinkos vienų ar kitų žingsnių, kurie kelia daug klausimų, nes mūsų frakcijos padėjėjai yra sulaukę iš Puidoko pasiūlymų prisijungti prie jo rinkimų štabo. Stebime tokio žmogaus pareiškimus, kuris sako, kad vienas žmogus turėtų prisijungti prie rinkimų štabo. O motyvas toks, kad „aš buvau gruodžio pradžioje gavęs regėjimą, kad Mindaugas bus prezidentu“. Tas žmogus vakar paskelbė tinklalapyje, kad Puidokas kandidatuos. Tai, matyt, žmogus žino, ką jis kalba.

M. P. Su manimi tikrai nebuvo apie tai tartasi. Man labai sunku vertinti visas šias kolegės Agnės Širinskienės interpretacijas. Sprendimą apie kandidatavimą priėmiau per šį savaitgalį. Teko daug tartis tiek su padėjėjais, tiek su šeima. Bet kalbant ne apie interpretacijas, o komandos būrimą, tai yra paprasti žmonės, gydytojai, mokytojai. Kaip ir sakiau šiandien vykusioje konferencijoje, mano tikslas yra apžvelgti problemas iš kitokių kampų, nes dabar daugeliu atveju apie tas problemas nėra kalbama. (…) Realūs Vyriausybės atliekami darbai labai skiriasi nuo tų mūsų pažadų. Aš kritikuoju ne „valstiečius“, o darbus. Tai skirtingi dalykai. Aš gerbiu visų partijų rėmėjus. Bet žinome, kad daugybę aukštų pareigų užima konservatorių žmonės. Atitinkamai ir sprendimai vykdomi lygiai tokie patys. (…) Natūralu, kad tada mūsų rinkimų pažadai paskęsta kažkur stalčiuose. Nebūna įgyvendinami, o žmonės, kurie už mus balsavo, lieka apgauti.

Ar jūs dar matote žmonių, kurie galėtų jus palaikyti?

M.P. Aš iš frakcijos nesitraukiu, nes buvau tas žmogus, kuris „valstiečiams“ padėjo formuoti rinkimų nuostatas. Aš tikiu ta programa, manau, kolegos turėtų sakyti tiesą ir tai yra svarbiausia. Tikrai niekada nesileidžiu į asmeniškumus ir esu diplomatas.

Ponia Širinskiene, anksčiau valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis reiškė susirūpinimą Mindaugu Puidoku. Jis teigė, kad “tai problema, kai dvejinasi realybė su menama realybe”. Kaip jūs reaguojate į tokią lyderio kritiką frakcijos nario atžvilgiu?

Aš prisimenu Mindaugą dar prieš porą mėnesių. Prieš porą mėnesių mes jį matėme kaip labai konstruktyvų žmogų, kuris didžiavosi Vyriausybe. Galiu dabar lyginti Puidoką prieš tuos kelis mėnesius ir dabar čia sėdintį.

Atpažinti tą patį žmogų iš tikrųjų yra labai sunku, nes atsirado kritika, darbai, kuriuos buvo galima daryti kartu, jie buvo daromi. Mes visą laiką, kai išgirsdavome kitų partijų pasiūlymus, ir kai matai, kad žmogus, kuris iš esmės neturėjo kritinių pastabų, staiga jis turi jų labai daug, sakydamas, kad niekas nėra padaryta. Jau nekalbu tai, kad man kelia nerimą ta aplinka, kuri vakar vakare žinojo, ką Puidokas šiandien ryte pasakys. Galbūt yra tam tikras ryšys, man kyla daug klausimų. Visada stengiausi nekomentuoti frakcijos narių pasisakymų, bet tenka pripažinti, kad esame pasimetę dėl dabartinės situacijos. Antra vertus, atpažinti žmogų tikrai yra labai svarbu.

Agnė Širinskienė

Pone Puidokai, jeigu ne visi praėję vaikų paėmimų skandalai, ar būtumėte kandidatavęs?

Visų pirma, norėčiau atsakyti į klausimą, į kurį atsakinėjo ponia Širinskienė. Aš visada buvau nuoseklus kritikas tiems sprendimams, kurie nebuvo vykdomi. Visada įvardydavau problemas dėl kultūros, prašiau, kad būtų atšaukta miškų kirtimo padidinimo norma, vyko mitingai dėl miškų. Buvau pirmas, kuris pasakė, kad sieks buvusios švietimo ministrės Petrauskienės interpeliacijos. Buvo sukurta net vidinė darbo grupė. Tarp ministerijos ir frakcijos, deja, tų visų problemų išspręsti nepavyko. Ministerija tiesiog neįvykdė visų tų dalykų, kurie buvo sutarti toje darbinėje grupėje. Tai baigėsi streikais, nes mokytojų bendruomenė buvo supriešinta, tik mažoms mokykloms pasijautė, kad situacija geresnė.

Aš siekiau konstruktyvaus dialogo tol, kol tikėjausi, kad jis toks iš viso yra galimas. Kalbant apie vaikus ir šeimas, tai buvau garsiai įvardijęs gerbiamam Ramūnui Karbauskiui, kad tai yra ta raudona linija, kurios atveju aš matau, kad privalomi būti priimti rimti sprendimai ir pataisymai. (…) Mes matome, kad tai, ko aš šiandien bijojau, jau vyksta. Aš matau tas problemas, jas kėliau ir kelsiu.

Kaip jūs vertinate politikų, kurie sako, kad reikia daugiau diplomatijos, pasisakymus?

A. Š. Kai iš politiko nuskamba žodis „raudona linija“, tai natūraliai kyla klausimas, ar tai yra diplomatija. Taip, mes visi turime tas diskusijų galimybes arba savo požiūrius. Bet politikoje kalbėti apie raudonas linijas, mano galva, tikrai yra netinkama. Reikia mokėti surasti kompromisą. Kas mane stebino, tai vaikų teisių apsaugos įstatymo atveju, ponas Puidokas nėjo į dialogą. Ką aš mačiau komitete, tai pirmą kartą istorijoje ateina frakcijos seniūnas, Ramūnas Karbauskis, ir jis darbo grupėje dirbo taisant Puidoko pataisas.

Jeigu „valstiečiai“ būtų iškėlę kitą kandidatą į prezidentus, ne Saulių Skvernelį, ar būtumėte kandidatavęs?

Tikrai būčiau palaikęs, jeigu tai būtų kita kandidatūra, jeigu būtų remiamasi kitomis vertybėmis. Žinau, kad dalis skyrių norėjo iškelti daugiau kandidatų, kurie šiai dienai yra pasiskelbę. Bet to nebuvo leista padaryti.

Mindaugas Puidokas

Ar frakcijoje vyksta nedemokratiški dalykai ir jums yra ne viskas leidžiama?

Labai gerai supratote. Pačiame partijos viduje vyksta labai daug nedemokratinių dalykų, kartais yra suspenduojama, arba skyriams yra grasinama, kad jie bus suspenduoti.

Širinskienė: aš žinau apie suspenduotus skyrius, tokia problema buvo Panevėžyje dėl galimų korupcijos atvejų. Tačiau tuo metu nebuvo kitos galimybės, nebuvo skaidrumo problema. Aš manau, kad ponas Puidokas į Prezidentus eina vien dėl to, kad turi labai daug kritikos frakcijai ir dirbamies darbams. Bet aš įsivaizduoju, kad jeigu turi kritikos, tai imi ir dirbi, rengi įstatymo projektus.

Visą pokalbį žiūrėkite įraše.