Tarp šių žmonių yra nemažai tokių, kurie iki šiol ne kartą buvo laimėję rinkimus ir jau žino miesto politiko darbo specifiką, - buvo iniciatyvūs, siūlė kauniečiams (ne vien sau) naudingus sprendimus. Yra ir tokių, kurie tik ramiai, „neišsišokdami“, sėdėjo politikų kėdėse bei paklusniai balsavo (kai kurie - ir dabar balsuoja) taip, kaip jiems savi politiniai vadovai ar frakcijų seniūnai diktavo. Yra nemažai ir pakeitusių partijas ar kurį laiką nuo politikos besilaikiusių nuošalyje, o dabar vėl pajutusių pašaukimą „tarnauti Kauno žmonėms“ asmenybių.

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ sąraše pirmasis - buvęs socialdemokratas Antanas Navakauskas, prieš keletą metų vadovavęs Kauno miesto savivaldybės administracijai. Bet tame sąraše nėra aktyvios politikės, prieš keletą metų pretendavusios tapti mere, advokatės Aušros Ručienės.

ELTA skelbė apie tai, kad, pristatant Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos Kauno kandidatus, vieną pirmųjų vietų jų dešimtuke buvo užėmusi dailininkė tekstilininkė, miesto kalėdinių eglių kūrėja Jolanta Šmidtienė. Pasirodo, kad Kaune deklaruotas jos gyvenamosios vietos terminas - per trumpas, ir iš kandidatų sąrašo dailininkė Vyriausiosios rinkimų komisijos sprendimu buvo išbraukta.

Pirmasis šiame sąraše - kaip liberalų atstovas ne vieną kadenciją miesto taryboje anksčiau jau dirbęs bei sėkmingai vadovavęs Savivaldybės tarybos Antikorupcijos komisijai skulptorius, prof. Stasys Žirgulis. 'Valstiečių“ kandidatų sąraše yra ir daugiau buvusių kitų partijų politikų: „Jaunosios Lietuvos“ - Vytautas Mikėnas, socialdemokratų - Antanina Medvedevienė, yra ir nepartinės organizacijos „Vieningas Kaunas“ atstovų.

„Vieningo Kauno“ visuomeninio rinkimų komiteto kandidatų sąraše rinkėjai aptiks tris Matijošaičius. Būti išrinktais į miesto tarybą tikisi ne tik dabartinis Kauno meras Visvaldas Matijošaitis, bet ir abu jo sūnūs - Dainius bei Šarūnas, kurių pirmasis ir šią, besibaigiančią, kadenciją yra miesto Tarybos narys. Su „vieningaisiais“ šį kartą kandidatuoja ir teisininkas, visuomeninis miesto mero V. Matijošaičio patarėjas Konstantinas Pesenka, prieš keliolika metų jau dirbęs Savivaldybės taryboje (išrinktas kaip Artūro Paulausko vadovaujamos „Naujosios sąjungos“ atstovas).

Lietuvos socialdemokratų partijos kandidatų sąraše kauniečiai rinkėjai ras pirmąja įrašytą pavardę politikos naujoko - advokato Gintaro Černiausko, pretenduojančio užimti ir tiesiogiai išrinkto Kauno miesto mero kėdę. Yra sąraše ir ne vieną partiją pakeitęs dabartinis Tarybos narys Židrūnas Garšva, ir šiuo metu Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoju dirbantis Romaldas Rabačius bei prieš keletą metų vicemeru buvęs Steponas Vaičikauskas, ir buvęs Savivaldybės įmonės „Kauno vandenys“ vadovas Linas Baltrėnas.

Kaip Eltai dar iki kandidatų registracijos Vyriausiojoje rinkimų komisijoje teigė buvęs Kauno miesto meras, dabar - Tarybos narys Arvydas Garbaravičius, jis sąmoningai partijos galimų atstovų rinkimų sąraše iš anksto „užsiangažavo“ paskutiniąją vietą. Mat, anot jo, pastarųjų ketverių metų patirtis rodo, jog tiesiogiai išrinktus merą ir jai pavaldžią daugumą iš mero komandos, kitų partijų atstovų dalyvavimas Tarybos veikloje tarsi netenka jokios prasmės.

„Viską nusprendžia meras, Tarybos nariai, net nebūdami opozicijoje, sprendimams lemiamos įtakos neturi, tai akivaizdu, kad Tarybos nario mandatas praranda savo prasmę. Nors ir kaip norėtum kuo geriau atstovauti tave išrinkusiems miesto žmonėms, tavo balsas Taryboje lieka neišgirstas“, - sakė Eltai A. Garbaravičius.

Liberalų sąjūdžio sąraše iš pretendentų į Kauno tarybą pirmasis - dabartinis Kauno miesto mero pavaduotojas Simonas Kairys. Kovo 3-iąją jis varžysis ir dėl mero posto. Dar yra sąraše du savivaldybės Administracijos direktoriaus pavaduotojai - Nijolė Putrienė (dabartinė) bei Sigitas Šliažas (buvęs). Yra ir šios kadencijos Tarybos narių, tarp kurių rinkėjams bene žinomiausias - buvęs Kauno miesto meras Rimantas Mikaitis.

Konservatorių sąrašo vedlė (kaip ir pas socialdemokratus) - taip pat politikos naujokė - buvusi laikinoji Kauno technologijos universiteto rektorė doc. Jurgita Šiugždinienė. Ji irgi dalyvauja tiesioginiuose Kauno mero rinkimuose.

Iš šios kadencijos politikų į tos pačios partijos kandidatų sąrašą pateko Kauno krašto pramonininkų ir darbdavių asociacijos prezidentas Jonas Guzavičius bei šios organizacijos vykdomoji direktorė Edita Gudišauskienė, vadovaujanti Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų frakcijai. Taip pat - verslininkai Jonas Koryzna, Remigijus Skilandis bei dar keli dabartinės kadencijos Tarybos nariai. Į Kauno politikos lauką vėl ketina sugrįžti buvęs Kauno miesto tarybos, paskui - Seimo narys Rytas Kupčinskas.

Darbo partijos atstovams praėję rinkimai į Kauno miesto savivaldybės Tarybą nebuvo sėkmingi, tačiau šį kartą (kovo 3-iąją) tikimasi rinkėjų palankumo šios partijos atstovams. Tarp „darbiečių“ kandidatų dabar yra buvęs žemės ūkio ministras Vigilijus Jukna.

Lietuvos centro partijos kandidatų sąrašo vedlė - mokytoja Rūta Andriuškevičienė - dalyvaus ir tiesioginiuose Kauno mero rinkimuose. Vieni iš žinomesnių žmonių, kandidatuojančių savivaldos tarybos rinkimuose šios partijos sąraše, yra profesinių sąjungų lyderis Kęstutis Juknis, taip pat anksčiau protesto akcijų dalyvė, buvusi uoli konservatorių gerbėja Rūta Zabielienė, save dabar pristatanti kaip padėjėja dviejų Seimo narių iš Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos.

Kaip šį pirmadienį Eltai patvirtino Kauno miesto savivaldybės Rinkimų komisijos pirmininkė Elena Skirmantienė, norinčiųjų Kaune dalyvauti savivaldos rinkimuose iš pradžių buvo daugiau nei 300, bet Vyriausioji rinkimų komisija iš jai pateiktų sąrašų (prieš juos patvirtindama) išbraukė 15 kandidatų rinkimams į Kauno miesto tarybą. Du trečdalius jų iš rinkimų sąrašų komisija pašalino dėl to, kad anksčiau buvo teisti, tačiau kandidatuodami nenurodė savo teistumo. Dar penkis kandidatus išbraukė dėl gyvenamosios vietos deklaravimo pažeidimo arba nenurodžius turimos kitos valstybės pilietybės greta Lietuvos Respublikos piliečio.