Savo socialinio tinklo paskyroje G. Nausėda Lietuvos politiką pavadino „smėlio dėže“ ir pasidžiaugė, kad atsirado politikas, norintis imtis „taikytojo vaidmens“.

„Kuomet Lietuvos politinis gyvenimas pradeda vis labiau panašėti į smėlio žaidimų dėžę, kurioje neišsitenka didelės ambicijos ir dar didesnis ego, žiūrėk, atsiranda žmogus, kuris imasi taikytojo vaidmens. Tai – Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis. Jis pasisiūlė tarpininkauti sprendžiant LR Prezidentės ir Vyriausybės konfliktą nepaskyrus I. Gudžiūnaitės aplinkos ministre“, – rašo G. Nausėda.

Jis V. Pranckiečio elgesį pavadino „netipišku“. Kandidato į prezidentus nuomone, tai žingsnis link vakarietiškos politinės kultūros.

„Labai netipiškas elgesys mūsų politinėje padangėje, kur tiltai ne statomi, o griaunami. Ir tegul V. Pranckiečio tiltą jau dabar norėtų subombarduoti saviškiai, tai didelis žingsnis kelyje į vakarietišką politinę kultūrą, išminties triumfas prieš trumparegiškumą ir vaikišką aikštingumą“, – feisbuke mintimis dalinasi G. Nausėda.

DELFI primena, kad praėjusią savaitę D. Grybauskaitė atsisakė aplinkos ministre skirti „socialdarbietę“ teisingumo viceministrę Irmą Gudžiūnaitę, nes ši neturi reikiamos dalykinės patirties ir susitikime su šalies vadove nepademonstravo vadovavimui aplinkos apsaugos sektoriui reikiamų žinių bei kompetencijos.

Premjeras Saulius Skvernelis savo ruožtu pareiškė nebesitikintis su prezidente suderinti aplinkos ministro kandidatūros ir iki prezidento rinkimų neteiks naujos.

Laikinai aplinkos ministro pareigas nuo gruodžio pradžios, kai S. Skvernelis iš šių pareigų atleido Kęstutį Navicką, eina energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Pirmadienį susitikęs su D. Grybauskaite Seimo pirmininkas teigė matantis dvi išeitis iš krizės, kuri kilo nerandant aplinkos ministro kandidatūros. Viena išeitis – skirti naują ministrą, kita galimybė – diskutuoti apie tai, kad šios funkcijos būtų išdalytos.

„Aš manau, kad būtų galima ją (krizę – DELFI) spręsti dviem būdais – vienas būdas skirti ministrą ir nebetęsti tokio beministrinio žygio, o kitas būdas, tai, galbūt, galėtume kalbėti, kad ministerijos funkcijos galėtų būti išdalinamos kitoms ministerijoms. Bet tai yra nesvarstytas klausimas“, – sakė V. Pranckietis.

Pasak jo, aplinkos ministro kandidatūra yra premjero reikalas, dėl to šiuo klausimu nepasisakė. Jis išsakė dvi viena kitai prieštaraujančias žinutes dėl to, kaip, jo žiniomis, planuoja elgtis premjeras.

„Su premjeru kalbėjau ketvirtadienį pavakare, buvau pas jį nuvykęs. Su juo aptarėme, kokia buvo tuo metu situacija, jis sakė, kad kol kas kitų kandidatų jis nenumato teikti“, – sakė V. Pranckietis.

Tačiau paskui jis paminėjo, kad „premjeras yra pasisakęs, kad galbūt ieškos kitos kandidatūros“. Jis pats pasisakė už tai, kad ministras būtų rastas.

V. Pranckiečio užmojai tarpininkauti D. Grybauskaitės ir S. Skvernelio konflikte, kuris jau vadinamas Šaltuoju karu, supykdė „valstiečių“ lyderį R. Karbauskį. Jis Seimo pirmininkui atrėžė, kad premjerui tarpininkų nereikia.

„Pirmiausia, premjerui nereikia tarpininkų bendraujant su prezidente. Aš manau, kad šiuo atveju Seimo pirmininkas tiesiog ieško pozicijos, kurioj jis galėtų atrodyti svarbus ir reikalingas“, – atrėžė R. Karbauskis.

„Valstiečių“ lyderiai užsimena ir dar apie vieną išeitį – premjeras pareiškė, kad tuščia aplinkos ministro kėdė skatina galvoti apie Aplinkos ministerijos sujungimą su Energetikos ministerija.