Seime surengtos spaudos konferencijos metu pirmiausia kalbėjo jį palaikanti Edita Morkūnienė, kuri perskaitė internete anksčiau paviešintą kvietimą M. Puidokui kandidatuoti į prezidentus.

„Savo kalbą pradėsiu nuo nuoširdžios padėkos. Padėkos tiems, kuriems esu reikalingas, kurie mato ir vertina mano iniciatyvas, kurie palaiko mane ir su kuriais turėjau galimybę įgyvendinti reikšmingus darbus“, – teigė LVŽS frakcijos narys M. Puidokas.

„Sulaukęs oficialaus kvietimo ir daug asmeninių raginimų iš organizacijų, visuomenės veikėjų, mokslo bendruomenės ir pavienių žmonių, turėjau persvarstyti savo ketinimus. Jau anksčiau esu sakęs, kad šio savo žingsnio anksčiau nesvarsčiau. Labai myliu savo šeimą. Žmoną ir du nuostabius, dar mažus sūnus.

Šeimai esu dėkingas už palaikymą ir mano apsisprendimą. Nenoriu nuvilti žmonių, kurie išsakė ir vis skelbia savo paramą mano idėjoms, ir kurie dabartinėje prezidento rinkimų arenoje laimėtojais mato sistemos – liberalų ir neoliberalių konservatorių lyderių projektus“, – Seime kalbėjo M. Puidokas.

Seimo narys pranešė, kad palieka LVŽS: „Šiandien noriu atsakingai paskelbti, kad stabdau savo įgaliojimus Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungoje (LVŽS), nes dalyvausiu Lietuvos Respublikos Prezidento rinkimuose“. Šis pareiškimas spaudos konferencijų salėje buvo sutiktas gausiais aplodismentais. Į spaudos konferenciją susirinko kelios dešimtys M. Puidoko rėmėjų.

Mindaugas Puidokas
Šiandien noriu atsakingai paskelbti, kad stabdau savo įgaliojimus Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungoje (LVŽS), nes dalyvausiu Lietuvos Respublikos Prezidento rinkimuose.

„Tokį sprendimą tenka priimti, nes matau, jog valdančioji dauguma tampa valdančiąja mažuma. Matau, kad pamirštamos vertybės, esminiai rinkiminiai įsipareigojimai nevykdomi, o autokratiniais sprendimais paminamas Lietuvos žmonių pasitikėjimas ir pagrindiniai demokratijos principai“, – kalbėjo M. Puidokas.

„Tikėjau, kad Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos rinkimų programa su partijos remiamu premjeru, o dabar ir iškeltu kandidatu į Prezidentus, bus vykdoma... Rinkėjai, kurie 2016 metais balsavo už esmines permainas, vis dar neturi LVŽS kandidato prezidento rinkimuose. 2016 metais dalyvaujant Seimo rinkimuose mane palaikė daug žmonių, todėl turėjau galimybę padėti įgyvendinti jų svarbiausius lūkesčius. Kaip minėjau, visuomet tikėjau, kad tai, ką žadėjo LVŽS savo rinkėjams, bus įvykdyta. Tačiau dabartinė situacija rodo visai kitą realybę. Masiniai protestai švietime, kultūroje, gamtos apsaugoje, socialinėje apsaugoje ir vaiko teisių srityje, paminti pačių jautriausių ir pažeidžiamiausių visuomenės atstovų interesai“, – teigė M. Puidokas.

M. Puidokas teigė, kad LVŽS žadėjo pokyčius, kurių jis esą nemato. „Kaip pilietis su tuo taikytis aš nenoriu! Aš laikysiuosi duoto pažado ir kaip politikas esu pasirengęs imtis visų veiksmų esamai padėčiai pakeisti. Mūsų tauta, mūsų piliečiai laukia realių pokyčių. Pokyčių, kuriems šalis subrendo. Pokyčių, kurių pirminis planas buvo 2016-ųjų LVŽS rinkiminė programa. Pokyčių, pagrįstų Konstitucijoje garantuojama piliečių laisve ir lygybe, o ne visuomenės skirstymu į „apačias“ ir „viršūnes“, kurios pavirto sustabarėjusia nomenklatūra. Lietuvos valdžia nutolo nuo tautos, nors patys yra jos dalis. Kas yra Lietuva – mokytojas, teisininkas, menininkas, ūkininkas, politikas, verslininkas, darbininkas. Pagaliau šeima... tai yra Lietuva. Mes visi esame Lietuva“.

„Piliečių parodytas pasitikėjimas manimi, tiek 2016 m. Seimo rinkimuose, tiek dabar, siūlant kandidatuoti į prezidento postą, mane įpareigoja ir įtikina, kad galiu įgyvendinti ne tik LVŽS programoje įvardintus įsipareigojimus, bet ir pasiekti gerokai daugiau“, – kalbėjo M. Puidokas.

Mindaugas Puidokas
Piliečių parodytas pasitikėjimas manimi, tiek 2016 m. Seimo rinkimuose, tiek dabar, siūlant kandidatuoti į prezidento postą, mane įpareigoja ir įtikina, kad galiu įgyvendinti ne tik LVŽS programoje įvardintus įsipareigojimus, bet ir pasiekti gerokai daugiau.

„Kandidatuodamas į Lietuvos Respublikos prezidento postą aš siūlau geresnės Lietuvos viziją. Moderni Lietuva turi būti demokratinė valstybė, pagrįsta dialogu ir kompromisu, santarve ir bendro gėrio samprata, suvokimu, kad šis žemės lopinėlis yra mūsų namai, kuriuose gera turi ir gali būti kiekvienam iš mūsų atskirai ir mums visiems kartu. Tokios Lietuvos viziją siūlau aš ir visus, nepriklausomai nuo politinių pažiūrų, kviečiu prisijungti prie jos įgyvendinimo, – kalbėjo M. Puidokas. – Visai neseniai minėjome mūsų Nepriklausomos valstybės jubiliejų – 100-metį. Tačiau turime pripažinti, kad patiriame didžiulius išbandymus ir susiduriame ne tik su emigracijos iššūkiais, tačiau ir skurdu, socialine atskirtimi, senstančia visuomene. Per Lietuvos nepriklausomybės atstatymo tris dešimtmečius taip ir nesugebėjome sukurti pilietinės visuomenės, bendrystės. Lygiagrečiai su pažanga didėja ir skurdas.

Šiandien jau kas penktas mūsų tautietis gyvena skurde. Net ir tapę labiausiai išsivysčiusių pasaulio valstybių klubų – Europos Sąjungos, NATO, Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos nariais, esame šių organizacijų narių sąrašų pabaigoje, tiek pagal gerovę, tiek pagal valdymo kokybę. Dėl to, atsakomybę turi pirmiausia prisiimti buvę ir esami valdantieji. Tačiau tai nėra vien asmenybių kaltė. Geriau įsižiūrėję pamatysime visą sistemą – neklystančiais pageidaujančių būti siekiais pagrįstą sprendimų priėmimo kultūrą, nenorą vystyti dialogą, įsiklausyti į ką nors daugiau nei į savo nuomonę. Atskirtis ir toliau klestės, jei nebus socialinės ir politinės partnerystės, o už uždarų durų bus priimami visuomenei svarbūs ir didelę įtaką turintys sprendimai.“

DELFI primena, kad kandidatu į prezidentus pasiskelbusiam M. Puidokui – 39-eri, tačiau rinkimų dieną jam jau bus 40-imt, tad jis gali pretenduoti į prezidento postą.

Spaudos konferencijos metu jis taip pat pristatė ir kelias pagrindines savo rinkimines tezes. „Mano programa remsis subalansuotos užsienio ir saugumo politikos, efektyvaus valstybės valdymo, socialinio teisingumo, šeimos gerovės, stabilumo ir visuomenės dialogo principais“, – teigė M. Puidokas.

Jo teigimu, jis yra „naujos kartos politikas“, todėl jis pabrėžė, kad jaučia atsakomybę telkti jaunimą.

„Užsienio politikos srityje didžiausią dėmesį skirsiu mūsų tarptautinio saugumo ir gerbūvio pagrindui – Europos Sąjungai, NATO ir geriems kaimyniniams santykiams“, – kalbėjo M. Puidokas.

„Formuosiu aktyvią ir įtraukiančią diasporos politiką. Užsienyje gyvenantys mūsų tautiečiai, jų žinios, noras palaikyti ryšius su gimtine yra didžiulis potencialias, kurį turime išnaudoti geresnės mūsų šalies ateities kūrimui, – Spaudos konferencijoje kalbėjo M. Puidokas. – Dviguba pilietybė ar lietuvio pasas – tai mūsų, kaip mažos tautos galimi žingsniai į telkimąsi, vienijimą ir tapimą stipriais.“

M. Puidokas taip pat teigė, kad būtina palaikyti ryšį su tais, kurie išvyko, bet „myli Lietuvą“.

Seimo narys žada, kad taip pat didelį dėmesį skirs teisminio proceso supaprastinimui.

„Tvirtai tikiu, kad Lietuva gali pasekti jų sėkmės keliu“, – apie Islandiją kalbėjo M. Puidokas.

Pasidomėjus, kodėl jis nusprendė kandidatuoti pats, o ne palaikyti savo „bendražygį“ N. Puteikį, M. Puidokas teigė, kad „Manau, kad skirtingos nuomonės, galėjimas sakyti tiesą, apie esamas problemas, skirtingos mūsų kompetencijos, papildo rinkimų į prezidentus vaizdą“, – kalbėjo M. Puidokas.

M. Puidokas kiek anksčiau sulaukė kritikos iš R. Karbauskio, į klausimą, kaip jis taip vertina, atsakė dar viena kritika valstiečiams. „Vertinu rūpestį dėl mano šeimos ir mano sveikatos, bet galiu pasakyti, kad ilgai laukiau, vyliausi, bet premjeras Skvernelis per trejus metus taip ir netapo pažadus rinkėjams vykdančiu lyderiu“, – teigė M. Puidokas.

Mindaugas Puidokas
Premjeras Skvernelis per trejus metus taip ir netapo pažadus rinkėjams vykdančiu lyderiu.

Tiesa, jis teigia, kad tikisi surinkti daugiau nei dvidešimt tūkstančių parašų.

M. Puidokas teigė, kad stabdo narystę partijoje, tačiau apie pasitraukimą iš frakcijos esą dar nesvarstė.

Seimo narys taip pat įvardijo, kas bus jo rinkiminio štabo vadovas – tai Robertas Stanionis, M. Puidoko padėjėjas Kaune.

„Visą gyvenimą buvau kovotojas ir maksimalistas“, – į klausimą, ar rinkimuose dalyvauja norėdamas nugalėti, ar tik norėdamas pasimatuoti politinę jėgą, atsakė M. Puidokas. Jo teigimu, jis neina tik tam kad dalyvautų.

M. Puidokas teigia, kad nuo pirmos dienos Seime ėmėsi darbų, tačiau neneigia, kad Kauno mergaitės atvejis prisidėjo prie jo vardo žinomumo. „Dirbau nuo pat pirmos dienos išrinkimo į Seimą, bet skirtingos temos skirtingai pritraukia visuomenės dėmesį, – kalbėjo M. Puidokas. – Šie klausimai sulaukia dėmesio ir šioje vietoje reikėtų „padėkoti“ ministrui Kukuraičiui ir jo komandai už didžiulę nekompetenciją.“

Konferencijoje dalyvavęs Seimo narys Robertas Šarknickas uždavė klausimą, kaip jis jaučiasi, kai dėl jo paties veiksmų mergaitė iš Kauno globos namų neteko galimybės būti įvaikinta į Naująją Zelandiją. M. Puidokui pradėjus kalbėti apie tai, kad jam skaudu girdėti brolio ašaras, kad jis negali matyti sesers ir negali tapti teisminio proceso dalyviu, R. Šarknickas atsistojo ir pasakęs „melagis“ paliko konferencijų salę nė neišklausęs atsakymo.

„Esu tas žmogus, kuris tiki, kad tiesa anksčiau ar vėliau paaiškės, – teigė M. Puidokas. – Mano sąžinė yra rami.“