Praėję savivaldos rinkimai Trakų rajone žmones prie balsadėžių gynė ne sykį. Dėl bandymų pirkti rinkėjų balsus bei kitų pažeidimų balsuoti gyventojams reikėjo pakartotinai, nes rezultatų nepatvirtino Vyriausioji rinkimų komisija.

Pasak informacinių technologijų specialisto, Trakų rajone gyvenančio Mariaus Pareščiaus, jis turi surinkęs įrodymų, kad balsus pirko kone visos partijos. Turimą medžiagą perdavė ir policijai. Ženklų, kad rinkimus Trakuose vėl apraizgys korupcija M. Pareščius jau mato ir dabar.

„Jeigu šnekėtume apie praėjusius rinkimus, kurie buvo į savivaldą, kurie buvo į Seimą, praktiškai aš negaliu įvardinti nė vienos partijos, kuri balotiravosi mūsų rajone, kuri nepapirkinėjo rinkėjų. Pas vienus kiekiai buvo didesni, pas kitus mažesni. Mūsų rajone ir toliau vyksta rinkiminė agitacija su rinkiminiais papirkimais. Mes manome, kad vis dėl to reikia sureaguoti“, – pasakojo informacinių technologijų ekspertas.

Kokie tai yra įtartini atvejai, M. Pareščius kol kas neatskleidžia.

Įsibėgėjant rinkimų kampanijai, Vyriausioji rinkimų komisija tikrina informaciją bei skundus dėl paslėptos reklamos, balsų pirkimo. Šįmet per rinkimus politikams uždrausta agituoti gyventojus dovanėlėmis.

„Įvairios arbatos, įvairios sėklos, mes rasdavome ir pašto dėžutėse panašaus pobūdžio dovanėlių nuo kandidatų su gražiomis nuotraukomis, besišypsančius. Per šiuos rinkimus to daryti negalima. Jeigu jau bus dalijama rinkėjams tokios dovanos, ar tai vienokio, ar kitokio dydžio, jau gali būti prilyginta rinkėjų papirkimui“, – sakė Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkė Laura Matjošaitytė.

Specialiųjų tyrimų tarnyba prognozuoja, kad šįmet per rinkimus nebus išvengta klasikinės korupcijos formų – balsų pirkimo, nepotizmo (saviškių protegavimo). STT jau atidžiau vertina išmaniąsias technologijas ir politines kampanijas internete, prašo ir visuomenės pagalbos.

„Didžiausia pagalba turbūt yra visuomenės palaikymas ir informacija, kuri gali būti suteikta ir į ją reaguojama vienareikšmiškai visais atvejais. Svarbiausia, kad visuomenė praneštų – tiek STT, tiek kitoms teisėsaugos institucijoms – apie įtariamą, galbūt matomą ar žinomą nusikalstamą veiką“, – kalbėjo STT Antikorupcinio švietimo skyriaus viršininkė Jurgita Razmytė.

Nacionalinis kibernetinio saugumo centras nustatė, kad 15 didžiausių partijų tinklalapiai yra pažeidžiami, todėl jos prieš kelias savaites įspėtos lopyti kibernetines spragas, kad būtų galima išvengti įsilaužimų ir melagingos informacijos skelbimo. Kartu su Vyriausiąja rinkimų komisija centras ėmėsi papildomų saugumo priemonių, kad rinkimų nesutrikdytų kibernetiniai išpuoliai.

Pasak Nacionalinio kibernetinio saugumo centro vadovo Ryčio Rainio, rinkimų laikotarpiu žmonės turėtų atidžiau vertinti informaciją, nes didės netikrų naujienų tikimybė.