Pasak jo, tokia Vyriausybės vadovo iškelta idėja sunkiai įgyvendinama, nes sujungti siūlomos ministerijos atlieka visiškai skirtingas ir nesuderinamas funkcijas.

,,S. Skvernelis pasakė visišką nesąmonę ir pats tai žino. Tačiau jis orientuojasi į populistinius balsus prezidento rinkimuose, juk taip gražiai skamba - sumažinsime ministerijų skaičių, sutaupysime pinigų... S. Skvernelis nėra toks neišmanantis, kad nesuprastų pasakęs nesąmonę, bet jis tai sako savo rinkėjams bei toliau erzina prezidentę ir tęsia kovą su ja“, - Eltai sakė E. Gentvilas.

Pasak Seimo nario, premjeras suvokia, kad ministerijų jungimas sunkiai įmanomas. Kartu, pabrėžia jis, neskirdamas aplinkos ministro, premjeras taip pat laikosi neadekvačių ambicijų, kurios prieštarauja Konstitucijai bei Vyriausybės vadovo pareigybių funkcijoms.

,,Esminis dalykas yra Konstitucija, kuri reikalauja esamoje situacijoje skirti ministrą. Antra, yra elementarus premjero uždavinys tęsti ir vykdyti Vyriausybės darbus, o jis to atsisako daryti dėl ambicijų“, - teigė E. Gentvilas.

Pasak jo, tokia idėja sujungti Aplinkos ir Energetikos ministerijas apskritai sunkiai įgyvendinama, nes ministerijos atlieka visiškai skirtingas ir nesuderinamas funkcijas.

,,Juk negali būti jungimo tarp tų, kurie labiausiai aplinką teršia, ir tų, kurie gamtą saugo. Įsivaizduokime tokios jungtinės ministerijos ministrą. Iš vienos pusės patiria spaudimą iš energetikų mažinti visokius ribojimus didinti teršimo normas, o aplinkosaugos uždavinys - kovoti su tais teršėjais, tai čia ir yra didžioji nesąmonė“, - teigė E. Gentvilas.

Savo ruožtu Seimo narys Gediminas Kirkilas pritaria premjero pozicijai ir mano, kad ministerijų sujungimo klausimas yra svarstytinas.

,,Pasiūlymas įdomus ir įmanomas. Reikėtų šiuo atveju keisti Vyriausybės įstatymą, tai, aš manau, kad tai įmanoma padaryti“, - Eltai sakė G. Kirkilas.

Skirtingai nei E. Gentvilas, Seimo narys sako, kad ministerijos yra tikrai tarpusavyje susijusios.

,,Sritys kaip tik yra susijusios, kaip tik būtent dėl to, kaip, pavyzdžiui, namų apšildymas, statybos ir energijos taupymas ir daugelis kitų dalykų, yra labai susiję, apskritai nėra tokių sričių visiškai vienų ir tik vienai ministerijai priklausančių. Pavyzdžiui, gamtą tausojanti energetika, kam čia turi priklausyt, kaip ir atrodo, - energetikai, bet ir aplinkosauga tuo suinteresuota, tai mechaniškai čia žiūrėti, manau, negalima“, - teigė G. Kirkilas.

ELTA primena, kad, trečiadienį prezidentei D. Grybauskaitei atmetus premjero S. Skvernelio į aplinkos ministres siūlytos socialdarbietės Irmos Gudžiūnaitės kandidatūrą, premjeras pareiškė, kad daugiau kandidatų į Aplinkos ministerijos vadovo postą nebeteiks. Šį precedento neturintį sumanymą išprovokavo, pasak S. Skvernelio, tai, kad dėl I. Gudžiūnaitės kandidatūros su prezidente jau buvo anksčiau sutarta.

S. Skvernelis ketvirtadienį užsiminė, kad svarstytinas variantas yra Aplinkos ir Energetikos ministerijų sujungimas.

,,Dabar yra vienas iš gerų momentų paimti pauzę ir apsvarstyti, iš tiesų kalbant apie dvi ministerijas, Aplinkos ir Energetikos, kur daug sričių persidengia, kurios tiesiogiai yra susijusios, galbūt kalbėti apie funkcijų integravimą ir dviejų ministerijų sujungimą ir stipriai sumažinti biurokratinį aparatą“, - Lietuvos ryto TV laidai „Lietuva tiesiogiai“ ketvirtadienį sakė ministras pirmininkas.