Parlamentaras klausia, kodėl Švietimo skyrius neatliko tyrimo, kai dar 2016 m. kovo mėnesį buvo paskelbtas šalies žvalgybos tarnybų grėsmių nacionaliniam saugumui vertinimas, kuriama minima ši mokytoja, kodėl nebuvo imtasi priemonių stebint, kokia istorijos versija pateikiama Vilniaus „Santaros“ gimnazijos mokiniams?

Žiniasklaidoje paskelbta, kad Vilniaus „Santaros“ gimnazijos istorijos mokytoja E.Kanaitė praėjusiais ir šiais metais feisbuko asmeninėje paskyroje dalijosi propagandinėmis publikacijomis iš šaltinių rusų kalba apie Antrąjį pasaulinį karą. Vertinant šias publikacijas, tai yra visiškas istorijos perrašymas, absoliučiai neatitinkantis istorinės tiesos ir Lietuvos vaidmens jame. Aiškiai matomas Sovietų Sąjungos aukštinimas.

Be to, ši pedagogė minėta Valstybės saugumo departamento ir Antrojo operatyvinių tarnybų departamento prie Krašto apsaugos ministerijos grėsmių 2015 m. nacionaliniam saugumui vertinime.

„Turint omenyje Rusijos bandymus daryti įtaką Lietuvos tautinių bendruomenių švietimui ir suvokiant, kad toks žmogus dirba mokykloje ir dar dėsto istoriją, kyla klausimas, kokią istorijos versiją jis pateikia mokiniams? Taip jaunoji Lietuvos rusų karta gali būti priešinama su Lietuvos valstybės idėja. Mokytojas turi laikytis Pedagogų etikos kodekso ir Lietuvos Respublikos įstatymų ne tik mokydamas mokykloje, bet ir už jos ribų“, - teigia Seimo narys L. Kasčiūnas.