Pasak R. Karbauskio, ministras pirmininkas Irmą Gudžiūnaitę kandidate pateikė tik po to, kai tai iš anksto suderino su šalies vadove.

„Valstiečių“ lyderio teigimu, prieš tai šalies vadovei buvo pateikta ne viena kandidatūra.

„Tai, kas įvyko, yra pasityčiojimas atviriausia forma iš premjero ir iš to susitarimo, kad niekada premjeras neįvardija asmens, kol tas asmuo nėra patvirtinamas“, – BNS sakė R. Karbauskis.

„Prezidentė pasityčiodama iš premjero, dar tai panaudojo kaip kažkokį rinkiminį žingsnį, kaip pažeminti premjerą, kad jis pateikė netinkamus kandidatus“, – pridūrė jis.

R. Karbauskis sakė manantis, kad prezidentės žingsnis gali būti susijęs su premjero kandidatavimu prezidento rinkimuose.

„Jos pavardė nebūtų nuskambėjusi, jeigu prezidentė nebūtų pasakiusi, kad ji tiks“, – teigė „valstiečių“ lyderis.

Jis antrino premjerui, kad naujas kandidatas į aplinkos ministrus siūlomas nebus.

„Viskas. Šito žaidimo mes nežaisime. Mes turime vienu ministru mažiau, bet pavaduojantis yra kitas ministras ir aš manau, kad laikotarpyje iki birželio mėnesio to turėtų pakakti. Susitvarkys Vyriausybė ir be vieno ministro. Daugiau tyčiotis iš savęs neleisime“, – sakė R. Karbauskis.

Lietuvos socialdemokratų darbo partijos (LSDDP) pirmininkas Gediminas Kirkilas apgailestauja, kad prezidentė nepaskyrė jo partijos narės Irmos Gudžiūnaitės aplinkos ministre ir remia premjero poziciją neteikti daugiau kandidatų į šias pareigas.

„Manyčiau, kad čia yra visiškai logiška. Jeigu premjeras toliau teikia kandidatūras, o jos atmetinėjamos, tai diskredituoja pačią Vyriausybę. Nemanau, kad tai reikėtų tęsti“, – trečiadienį BNS sakė G. Kirkilas.

„Juoba, kad rinkimų kampanija de facto prasidėjusi. Dabartinės valstybės vadovės nuostatas mes žinome, greičiausiai premjero pasirinkimas neteikti yra teisingas“, – pridūrė jis.

Pasak G. Kirkilo, I. Gudžiūnaitės pasirinkimas buvo geras vien dėl to, kad ji nėra susijusi su Aplinkos ministerijoje esančiais interesų klanais.

„Galvojame, kad nepatirtis aplinkosaugoje kaip tik buvo pranašumas šitos kandidatės į ministrus. Ji nebuvo susijusi su jokiais klanais, kurių yra nemažai šitoje ministerijoje. Kaip tik čia ir buvo, manau, premjero pagrindinis tikslas“, – BNS sakė LSDDP lyderis.

Anot jo, kitas I. Gudžiūnaitės privalumas buvo teisininkės išsilavinimas ir patirtis.

„Ji yra teisininkė, aplinkosaugos srityje jau dabar yra nemažai direktyvų ir ateis dar direktyvos – žiedinė ekonomika ir kitos. Čia reikės daug teisės aktų. Be to, turime nemažai ginčų su Briuseliu. Ši kandidatė dirbusi ten turėjo galimybę pasireikšti“, – sakė G. Kirkilas.

Jis pabrėžė, kad premjeras turi teisę rinktis savo komandą.

„Prezidentas dalyvauja skyrime ir neskiria tik tuo atveju, jeigu yra kokie nors labai rimti argumentai. Šiuo atveju jų nebuvo“, – sakė politikas.