„Galiu užtikrinti, be abejo, kad imasi (priemonių– BNS). Apie metodus nenorėčiau plėstis, tai yra bendri veiksmai, prevenciniai pokalbiai, instruktavimas, daugiau per įspėjimą, kur nereikėtų vykti ir kaip saugotis, kad nebūtų provokacijų“, – antradienį žurnalistams Seime sakė D. Jauniškis.

Antradienį paskelbtoje kasmetinėje žvalgybos tarnybų ataskaitoje nurodoma, kad Rusija gali imtis provokacijų prieš valdžios ir teisėsaugos institucijų pareigūnus, susijusius su Sausio 13-osios byla.

Anksčiau Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovas Vytautas Bakas patvirtino, kad Rusija Sausio 13-osios bylos pareigūnams – tyrėjams, prokurorams, teisėjams – bando sukurpti baudžiamąsias bylas. Jis teigė, kad šiems pareigūnams gali prireikti valstybės pagalbos.

Rusijos teisėsauga dar pernai liepą paskelbė iškėlusi bylas Lietuvos teisėjams ir prokurorams, nagrinėjantiems Sausio 13-osios bylą. Vilniaus apygardos teismas nuosprendį šioje byloje skelbs vasario 18 dieną.

Sausio 13-osios byloje daugiau kaip 60 asmenų kaltinami karo nusikaltimais ir nusikaltimais žmoniškumui, dauguma jų teisiami už akių.

1991 metų sausio 13-osios naktį Sovietų Sąjungos kariniams daliniams šturmuojant Vilniaus televizijos bokštą bei Radijo ir televizijos komiteto pastatą žuvo 14 žmonių.