Į teisiamųjų suolą sėdusio vyro istorija prasidėjo 2016-ųjų metų pabaigoje, nors nuosprendis baudžiamojoje byloje nuskambėjo tik 2018-iesiems persiritus į antrąją pusę. Iki šiol vyrui apribota laisvė. 2018-ųjų vasaros pabaigoje teisėjas paskelbė, kad vyrui dvejiems metams apribota laisvė su įpareigojimu nuo 23 val. vakaro iki 6 val. ryto būti namuose. Taip pat įpareigota išdirbti 200 valandų sveikatos priežiūros ar globos ir rūpybos įstaigose.

Mylimajai norėjo nupirkti romantišką dovaną

Į teismo suolą sėdęs vyras pasakojo, kad 2016-ųjų pabaigoje internete ieškojo dovanos savo mylimajai. Pasitaręs su giminaite nusprendė, kad nupirks druskos voniai.

Dovanos ieškojo internete ir jo žvilgsnis užkliuvo už esą ypatingo pasiūlymo, kuris buvo reklamuojamas „Facebook“ tinkle. Tiesa, pasiūlymas buvo surašytas angliškai, tad jis, neturėdamas pakankamų anglų kalbos žinių, pasiūlymą į lietuvių kalbą išsivertė internetinio vertėjo pagalba.

Vyras, radęs esą patrauklų pasiūlymą, nedvejodamas pervedė 66 eurus ir džiaugėsi radęs dovaną.

Artėjant šventei vyras vis nesulaukė dovanos. Nei pranešimo apie siuntos kelionę, nei įspėjimo atsiimti siuntinį. Tačiau pats vyras neieškojo įmonės, kuriai sumokėjo daugiau nei šešiasdešimt eurų ir nusprendęs, kad siuntos nebegaus, nupirko draugei kitą dovaną.

Norėjo padaryti staigmeną, nors pamiršo pasidomėti, kokia ji bus

Dovanos internetu ieškojęs vyras teisme pasakojo, kad tuo metu dirbo labai įtemptu grafiku, todėl vaikščioti po parduotuves nebuvo laiko.

Vyras tikino, kad pirkti internetu jam pasirodė teisingas būdas. Juolab, kad jis pasirinko siuntą atsiimti paštomate. Esą todėl, kad draugė nepamatytų siuntos ir nesugadintų siurprizo.

Asociatyvi nuotr.

Vis dėlto, vyras ir pats teigė nė nežinojęs, koks bus tas siurprizas, nes tikino nepasiaiškinęs, kokio dydžio pakuotę druskos jis užsisako internetu. Jo siuntos svoris siekė vos 5 gramus, o vyras teigė, kad „tikėjosi dydžio pagal kainą“, todėl esą ir nesigilino, kokio dydžio pakuotę perka.

Beje, teisme vyras teigė, kad 66 eurus jis sumokėjo net nematęs pakuotės. Tiesiog pasirinko vieną vienetą reklamuojamos prekės, patikėjo „ypatingu pasiūlymu“ ir sumokėjo pinigus.

Nuteistąjį apibūdino kaip romantišką ir rūpestingą

Mergina, kuriai nuteistas vyras teigė pirkęs vonios druską, savo gyvenimo draugę apibūdino kaip atsakingą, darbštų, rūpestingą, draugišką, švelnų. Merginos teigimu, jos mylimasis nuolat daro staigmenas: saldainiai, gėlės, išvykos į Lietuvos kurortus, kvepalai, papuošalai, net ir voniai skirta druska.

Mergina taip pat nurodė, kad per minimą šventę, kai ją vonios druska norėjęs nustebinti vyras savo užsakytos dovanos taip ir nesulaukė, ji gavo kur kas vertingesnę dovaną – prabangius kvepalus ir sužadėtuvių žiedą.

Merginos teigimu, jie su draugu dažnai apsipirkdavo internetu. Ypač, jei rasdavo gerų pasiūlymų.

Teigiamai apie nuteistąjį atsiliepė ir jam vonios druskos mylimajai ieškoti patarusi giminaitė. Ji teigė, kad pati liepė netaupyti – esą pigūs produktai gali sukelti odos problemų.

Nusikaltimo pėdsakai dingo

Teisme liudijęs IT specialistas teigė, kad reklamos socialiniuose tinkluose ar kituose tinklapiuose gali atsirasti dėl naršymo istorijos. Jei, pavyzdžiui, asmuo kompiuteryje ar telefone perskaito ar naršo apie sodo baldus, tai naršant vėliau jis gali pastebėti jų reklamą.

Telefonas

Vis dėlto, nusikaltimo istorija iš nuteistojo kompiuterio buvo dingusi. Jo įrenginį tyrimui paėmę pareigūnai nustatė, kad netrukus po įvykdyto pirkimo buvo atnaujinta operacinė sistema. Kai kuriuos ankstesnius veiksmus pareigūnams pavyko atkurti, tačiau ne viską. Pirkimo istorija nebuvo rasta.

Pareigūnai pažymėjo, kad yra tikimybė, jog operacinė sistema atsinaujino automatiškai, o ne nuteistojo valia.

Teismo pasiteisinimai neįtikino

Nuteistasis teigė, kad neteisingą adresą nurodė nenorėdamas sugadinti staigmenos. Esą jis galvojo, kad nurodžius neteisingą adresą jo siunta atsidurs pašte ir jis, gavęs pranešimą, ją atsiims, tačiau teisėjui ir užkliuvo būtent ši detalė.

Pasiaiškinimus, kad nė nežinojo, kokias prekes perka, teismas palaikė gynybine versija, kurią paneigia nustatytos aplinkybės. Viena iš jų – tikslios gyvenamosios vietos adreso slėpimas.

Teismas suabejojo ir nuteistojo teiginiais, kad internetu šis tikėjosi vonią druskai įsigyti pigiau. Vyras už „staigmeną mylimajai“ sumokėjo 66 eurus, tačiau nesidomėjo nei prekės kiekiu, nei kiek tokios prekės kainuoja prekybos centruose.

Iškėlė bylą pagal du Baudžiamojo kodekso straipsnius

Vyrui buvo iškelta byla pagal du Baudžiamojo kodekso straipsnius – jis buvo kaltinamas kontrabanda (nes siunta kirto Lietuvos Respublikos sieną) bei disponavimu narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis.

Teismas vyrą pripažino kaltu, tačiau neskyrė griežčiausios bausmės. Išvadoje pažymėta, kad „kaltinamojo nusikalstamus veiksmus sąlygojo ne piktybinis siekis pažeisti įstatymą, bet lengvabūdiškas požiūris į įstatymu uždraustas veikas ir tinkamas tokios veikos pasekmių neįvertinimas“.

Teismas, skirdamas bausmę, taip pat atsižvelgė į tai, kad vyras anksčiau nebuvo teistas, dirba, yra jauno amžiaus.

Vyrui dvejiems metams apribota laisvė su įpareigojimu nuo 23 val. vakaro iki 6 val. ryto būti namuose. Taip pat įpareigota išdirbti 200 valandų sveikatos priežiūros ar globos ir rūpybos įstaigose.

Įsigijo medžiagų, kurios skatina agresiją ir gali sukelti net komą

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento leidinyje apie psichoaktyvias medžiagas nurodoma, kad narkotinės medžiagos, kurių įsigijo vyras, kelia agresiją, judrumą, nemigą, haliucinacijas ir net paniką.

Perdozavus tokių stimuliantų poveikis gali būti negrįžtamas: gali prasidėti traukuliai, insultas ar širdies nepakankamumas, padažnėja pulsas, kyla kūno temperatūra, galima net koma.

Priklausomybė nuo narkotikų

Stiprią priklausomybę sukeliančią medžiagą vartojantys asmenys gali kentėti nuo psichozės, psichinio ir fizinio išsekimo, paranojos, nerimo, svorio kritimo. Gali atsirasti haliucinacijos ir ar agresijos priepuoliai.

Siaubingas pasekmes sukelianti medžiaga žargonu vadinama „magiškaisiais kristalais“.

Nori švelninti bausmę už nedidelio kiekio kontrabandą

Į teisiamųjų suolą vyras sėdo už narkotinių medžiagų įsigijimą ir gabenimą. Ir nors jų kiekis siekė vos 5 gramus, pagal dabar galiojančius įstatymus, nėra numatyta išlyga, kad už smulkaus kiekio kontrabandą būtų taikomos švelnesnės bausmės.

Už kontrabandą vyrui grėsė nuo 3 iki 10 metų kalėjimo. Už disponavimą narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis – bauda arba areštas, arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Pastaraisiais metais narkotikų kontrabandos skaičiai išaugo net 30 proc. – dauguma bylų keliama dėl smulkaus kiekio narkotinių ar psichotropinių medžiagų, kurios įsigyjamos internetu. Pirkėjai, o vėliau nuteistieji, dažniausiai labai jauno amžiaus.

Pasiremdamas šiomis įžvalgomis Seimo narys, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos narys Mykolas Majauskas siekia bausmių už smulkaus kiekio kontrabandą švelninimo.

Baudžiamasis kodeksas nediferencijuoja atsakomybės pagal kontrabandos kiekį ir visais atvejais numato realų laisvės atėmimą nuo trejų iki dešimties metų. Tokia bausmė buvo nustatyta ir skiriama už stambių kiekių narkotikų pervežimą per sieną su tikslu platinti, kai dar nebuvo nedidelio kiekio siuntimosi internetu reiškinio. Šiandien tai sukelia neadekvačias pasekmes paslydusiems jauniems žmonėms, apsunkina sunkiai sergančių žmonių gyvenimus ir apkrauna bereikalingu darbu teisėsaugos pareigūnus, kurie negali koncentruotis į sisteminius, organizuotus nusikaltimus“, – teigė TS-LKD frakcijos narys M. Majauskas.

Seimo narys M. Majauskas pažymėjo, kad kai kurios skiriamos bausmės dabar atrodo paradoksaliai.

Mykolas Majauskas

„Už beveik pusės kilogramo kanapių įsigijimą gatvėje gali būti skirta bauda, areštas arba laisvės atėmimas iki dvejų metų. Tuo tarpu už smulkaus kiekio kanapių aliejaus medicininiais tikslais ar suktinės atsisiuntimą internetu gresia nuo trejų iki dešimties metų reali laisvės atėmimo bausmė. Ši bausmė priskiriama prie sunkių nusikaltimų, kurios vykdymas net ir ypatingais atvejais negali būti atidėtas. Tai skandina kartais ir taip nelengvus žmonių gyvenimus – apriboja galimybes įgyti norimą išsilavinimą, gauti reikiamą darbą, planuoti ateitį valstybės tarnyboje ar tiesiog aplankyti į kitas šalis“, – kalbėjo Seimo narys.

Jis teigia, kad bausmė už nedidelio kiekio narkotikų įsigijimą asmeniniam vartojimui internetu turėtų būti artima bausmei, numatytai už tokio paties kiekio įsigijimą gatvėje. „Tai padėtų ne tik apsaugoti paslydusius nuo traumuojančios neadekvačios baudžiamosios atsakomybės, bet ir sutaupytų daug laiko ir pinigų visai teisėsaugos sistemai, – kalbėjo M. Majauskas. – Teismai galėtų taikyti baudžiamąjį įsakymą ir tokias bylas išnagrinėti per septynias dienas, nekviečiant proceso dalyvių. Ypatingais atvejais, tarkime sergant onkologine liga ir siunčiantis medicininiais tikslais, būtų sudaryta galimybė teismams atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą ar bausmės vykdymą atidėti.“