Taip advokatas reagavo į prokuroro teiginius, kad koncerno „MG Baltic“ buvęs viceprezidentas R. Kurlianskis pernai gruodį pervedė 10 tūkst. eurų buvusiam liberalų lyderiui Eligijui Masiuliui. Pinigai buvo įvardyti kaip paskola.

Advokatas Simonas Slapšinskas pareiškė, kad prokuroras yra „itin piktybiškai nusistatęs prieš klientą ir sąmoningai manipuliuoja savo procesiniais įgaliojimais“.

Pasak gynėjo, J. Laucius parodė „visišką teisinį nihilizmą“.

„Gerbiamas prokuroras ką tik paviešino duomenis apie asmens privatų gyvenimą“, – teisme sakė teisininkas.

Prokuroras teismui pateikė Specialiųjų tyrimų tarnybos ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos siųstą informaciją.

Pasak S. Slapšinsko, įstatymai nurodo, kad bankai Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybai turi pateikti tik įtartintas operacijas, susijusias su pinigų plovimo arba terorizmo finansavimu.

„Tai čia Eligijus Masiulis yra teroristas, aš taip suprantu?“, – kalbėjo advokatas.

„Jokio teisėto pagrindo gauti ir reikalauti tokios informacijos nebuvo. Tai parodo, kiek valstybės institucijos, netgi nagrinėjant bylą teisme, skiria pajėgumų iš žmogiškųjų resursų gauti tokią informaciją ir akivaizdžiai dirbtinai diskredituoti asmenis“, – pridūrė jis.

E. Masiulio advokatas M. Bliuvas teisme sakė, kad J. Laucius susipainiojo savo kompetencijų ribose, nes informacija jam buvo teikta kaip Vilniaus apygardos prokuratūros vadovui, o ne „MG Baltic“ politinės korupcijos bylos tyrėjui.

„Gerbiamas teisme, aš nebesuprantu, kokioje valstybėje aš gyvenu“, – pareiškė E. Masiulis. R. Kurlianskis prokurorui palinkėjo raštingumo.

Teismas sprendimą dėl prokuroro nušalinimo turėtų paskelbti vėliau pirmadienį.

J. Laucius teigė su nušalinimu nesutinkantis. Pasak pareigūno, pateikti duomenys apie verslininko bankinį pavedimą E. Masiuliui įrodo, kad jie pažeidžia kardomąją priemonę nebendrauti.

„Duomenis pateikti teismui galiu tik per teismo posėdį. Teismo posėdžiai yra vieši, turiu teisėtą pareigą pateikiamų dokumentų turinį visiems pagarsinti“, – kalbėjo prokuroras.

Pasak jo, pateikti duomenys rodo, kad R. Kurlianskis daro poveikį E. Masiuliui.

„Vienas kaltinamasis, kuris yra finansiškai galbūt labiau nusisekęs, finansuoja kitą kaltinamąjį šioje byloje, kuris yra galbūt mažiau finansiškai nusisekęs“, – tvirtino J. Laucius.

Prokuroro duomenimis, pinigai E. Masiuliui buvo pervesti gruodžio 10 dieną.

Pasak J. Lauciaus, už šiuos pinigus E. Masiulis apmokėjo advokato paslaugas, sumokėjo užstatą į Vyriausiąją rinkimų komisiją, kad galėtų dalyvauti Klaipėdos mero rinkimuose, „tenkino kasdienius buitinius poreikius“, pavyzdžiui, lankėsi bare ar vandens parke.

Kaltinamieji neigia pažeidę kardomąją priemonę ir sako, kad paskolos sąlygos buvo derinamos per advokatus.

Politinės korupcijos byloje R. Kurlianskis yra kaltinamas davęs kyšius R. Masiuliui ir kitiems politikams už koncernui naudingų sprendimų priėmimą.

Kaltinamieji kaltės nepripažįsta ir teigia, kad tyrimas buvo vykdomas tendencingai.