Karinis paradas Sankt Peterburge, minint tuomečio Leningrado blokados pabaigą 1944 m. – karių uniformos, tokios kaip anuomet, tik tankai jau šių laikų. Ir ne visiems Rusijoje šis paradas patiko, valdžia raginta jį atšaukti.

„Miesto apgulties atmintis yra sielvartas, pagrindinis simbolis – Piskariovo kapinės, o ne artilerijos pabūklai ar tankai“, – sakė istorikas Daniilas Kociubinskis.

Nepritariantieji paradui sako, kad Rusijos valdžia miesto tragediją išnaudojo karinei propagandai ir galios demonstravimui. Tačiau, pasak ekspertų, ne viskas yra taip, kaip skelbia Kremlius.

„Rusijos propagandos mašina labai gera. Netgi Sovietų sąjungos laikais jie galėdavo mus apkvailinti, kad turi tam tikrų raketų, ginklų. Šiandien Rusija ir pats Vladimiras Putinas sako: turime tokias raketas, turime tokius tankus, naikintuvus, kurių galimybės kartais už suvokimo ir fantazijos ribų. Ir taip pat jie sako, kad vaikų operacijoms bei gydymui trūksta pinigų“, – kalbėjo karinis ekspertas iš JAV Garys Tabachas.

Tačiau, ekspertų teigimu, pinigų netrūksta informaciniam karui. Skaičiuojama, kad Kremlius tam skiria per 2 mlrd. eurų kasmet. Tai dukart daugiau nei Lietuva skiria krašto apsaugai, informacinio karo ekspertų iš Ukrainos teigimu, kol kas vakarų priemonės kaip tai sustabdyti – neveikia. Nes esą Vakarai tik reaguoja.

„Mane labai neigiamai stebina, kai atvažiuoju į Lietuvą ir matau laisvai čia dirbančias rusiškas televizijas, nors Rusija prieš jus kariauja atvirą informacinį karą“, – stebėjosi Rusijos informacinių karų ekspertas Michailo Makarukas.

„Jei Lietuvoje yra prorusiškų televizijos kanalų, juos geriau uždaryti, nesuteikiant erdvės reikštis. Pas mus, Ukrainoje, tokie kanalai formuoja nusivylimo nuotaikas, menkiausia ar net neegzistuojanti problema labai išpučiama“, – teigė Ukrainos politologas Oleksandras Palij.

Ir pinigai esą skiriami ne tik prokremliškoms televizijoms, netikroms paskyroms socialiniuose tinkluose. Ukrainos ekspertai ir prieš pusmetį Lietuvoje pradėjusią veikti „Yandex taxi“ vadina tos propagandos dalimi.

„Jūs nejaučiate, kaip jis ateina į jūsų gyvenimą. Atsiranda „Yandex direct“. Gyventojams siūlomos Rusijos propagandai naudingos naujienos, po to atsiranda reklama, kuri dirba šioje srityje. Tada, „Yandex“ kaupia jūsų informaciją iš elektroninio pašto, po to atsiranda „Yandex“ pinigai, ir galiausiai agentūrinis tinklas pavadintas „Yandex taxi“, kuriam jūs savanoriškai perduodate informaciją, kur ir kaip važiuojate, kaip atsiskaitote, koks jūsų telefono numeris. Ir geresnio būdo kaupti asmeninius duomenis nėra“, – pasakojo Rusijos informacinių karų ekspertas M. Makarukas.

„Yandex taxi“ ne kartą neigė sąsajas su Rusijos saugumu, tačiau Lietuvos kibernetinio saugumo specialistai rekomenduoja nesinaudoti „Yandex taxi“. Ukrainoje jau 2 metus blokuojama „Yandex“ paieškos, socialinio tinklų ir elektroninio pašto sistemos.