Europos Sąjungos (ES) lėšomis finansuojamą projektą SAM vykdo samdydama kelias privačias bendroves, laimėjusias mokymų organizavimo viešuosius pirkimus.

Šią savaitę Centriniame viešųjų pirkimų portale paskelbta pakeista SAM ir bendrovės „Jostra“ sutartis, kurioje buvusią socialinės apsaugos ir darbo ministrę A. Pabedinskienę lektorių sąraše pakeitė E. Jablonskas.

Policijos pareigūnas BNS patikslino, kad sutartį pasirašys su kita projekto partnere - viešąja įstaiga „Projektų valdymo ir mokymo centras“. Ši įstaiga tuo metu yra Policijose departamento partnerė kitame ES lėšomis finansuojamame mokymų projekte.

Portalas 15min.lt pernai gruodį rašė, kad kai kurie SAM mokymuose dalyvavę medikai rezidentai viešai piktinosi buvusios „darbietės“ A. Pabedinskienės vedamais mokymais, kritikuodami dėl nekompetencijos ir švaistomų ES lėšų.

Pati A. Pabedisnkienė tąkart teigė, jog kritika nepagrįsta, ji skaičiusi paskaitas apie nepakantumą korupcijai pagal SAM suformuluotas temas ir gaudavusi apie 100 eurų už paskaitą.

Policijos Imuniteto valdybai vadovaujantis E. Jablonskas patvirtino gydymo įstaigų darbuotojams skaitysiantis paskaitas apie atsparumą korupcijai laisvu nuo darbo metu - laisvadienių ir atostogų sąskaita.

„Esu šios srities ekspertas, dėl ko esu pakviestas prisijungti prie šių mokymų. Sutartis planuojama pasirašyti kitą savaitę, nes šiuo metu esu ne Lietuvoje. Veikla, tai yra paskaitos vyks laisvu nuo tarnybos metu. Pradėjus veiklą, viskas bus deklaruota“, – teigė pareigūnas.

Jis tvirtino sutikęs dalyvauti SAM mokymų projekte daugiau iš idėjos, nes reikėjo „gelbėti situaciją“, o tai darys ne kaip vidaus reikalų sistemos pareigūnas, o privatus asmuo.

„Įvyko skandalas dėl tų mokymų kokybės vertinimo ir manęs paprašė kaip lektoriaus eksperto, nes ir pagal autorines sutartis kartais padėstau ir pagal individualią veiklą pradėsiu. Jie žino mano paskaitų kokybę, tematiką. Kiek žinau, jie konsultavosi ir su jaunaisiais medikais, jie kaip ir norėtų mane matyti. Šioje vietoje nieko nebeliko, nes valstybiškai žiūrint, reik gelbėt tą situaciją“, – sakė E. Jablonsnas.

Policijos departamento atstovas spaudai Ramūnas Matonis BNS sakė, kad vadovybė apie E. Jablonsko dalyvavimą yra informuota, ir tai vertina teigiamai.

Samdys įmonė – Policijos departamento partnerė

Iš viešai prieinamų duomenų matyti, kad Policijos departamentas šiuo metu tebevykdo taip pat ES lėšomis finansuojamą bendrą projektą su „Projektų valdymo ir mokymo centru“, pavadintą „Būk pilietiškas ir atsakingas“.

Šis 2017 – 2019 metais įgyvendinamas projektas, kaip nurodo jo vykdytojai, taip pat skirtas didinti jaunimo nepakantumą korupcijai. Jis apima Molėtų, Ignalinos, Šalčininkų, Švenčionių, Utenos, Ukmergės, Širvintų bei Visagino savivaldybes.

Vykdant pastarąjį projektą surengti ne vieni mokymai Rytų Lietuvos mokyklų moksleiviams, kuriuose policijos departamento Imunitetpo valdybos viršininkas E. Jablonskas ir Imuniteto valdybos Korupcijos prevencijos ir analizės skyriaus viršininkė Radvilė Masiulionienė skaitė paskaitas kartu su „Projektų valdymo ir mokymo centro“ lektoriais – nepriklausoma eksperte pristatoma A. Pabedinskiene ir centro vadovu Vaidotu Petroniu.

„Mes (Policijos departamentas - BNS) esame partneriai šiame projekte. Tai yra ne žmogus turi ryšių, o Policijos departamentas, paskyręs kelis asmenis generalinio komisaro įsakymu – tai E. Jablonską ir R. Masilionienę“, – aiškino Policijos departamento atstovas spaudai.

Pasirinko kaip kovos su korupcija korifėjų

„Projektų valdymo ir mokymo centro“ vadovas Vaidotas Petronis teigė, jog E. Jablonskas pasirinktas lektoriumi SAM projekte įvertinus jo kvalifikaciją ir patirtį.

„Kadangi su Policijos departamentu jau nemažai metų bendradarbiaujame įvairiuose socialiniuose projektuose, tai mes E. Jablonską pažįstame kaip kompetetingą korupcijos prevencijos srityje asmenį, gerą lektorių ir charizmatišką žmogų. (...) E. Jablonskas yra vienas iš korifėjų, kurie policijos sistemoje padarė didžiulę realią, o ne teorinę pažangą korupcijos prevencijos srityje, tai kreipėmės į jį ir jis sutiko bendradarbiauti“, – sakė viešosios įstaigos direktorius.

Pasak jo, buvusi socialinės apsaugos ir darbo ministrė A. Pabedinskienė „buvo apkaltinta nebūtais dalykais“ ir dėl to jaudinasi.

„Žmogus atsidūrė ne laiku ir ne vietoje, buvo apkaltinta nebūtais dalykais, labai blogai jaučiasi dėl to, stipriai pergyvena ir dėl psichologinių salygų, dėl asmeninių prižasčių toliau dirbti šiame projekte nebegali“, – kalbėjo V. Petronis.

Pasak jo, E. Jablonskas SAM mokymų projekte kaip lektorius turėtų startuoti jau maždaug po savaitės.