Alvito Šv. Kazimiero vaikų globos namų gyventojai įkurtuves šventė prieš 4 metus. 24 vaikai gyvena 3 šeimynose. Pagal Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos naują tvarką, be tėvų globos likę vaikai turėtų gyventi butuose arba namuose ne daugiau nei po 8, juos prižiūrėtų 6 darbuotojos.

„Ta pertvarka šiek tiek yra paskubėta ir šiek tiek sulyginta, sakykim, tokie kaip mūsų katalikiški, privatūs, kur mes gyvename geromis sąlygomis, ir tie vaikų namai, kur 100 ar 200 vaikų“, – sakė Alvito Šv. Kazimiero vaikų globos namų vadovas Vytautas Kajokas.

Alvito globos namuose išlaikyti vieną vaiką atsieina 825 eurus. O vaikus iškėlus į butus ar namus, jų išlaikymo kaina esą išaugtų.

Nevyriausybinkai pritaria pertvarkai, kad vaikai augtų artimoje šeimai aplinkoje. Tačiau kodėl norima naikinti nedidelius vaikų globos namus, kur vaikai gyvena šeimynose – į šį klausimą nevyriausybininkai atsakymo iš ministerijos sako negavę.

„Mes visą laiką prieštaravome, kad negalima daryti taip skubotai, taip diktatoriškai iš viršaus, visiškai neįvertinus, kokią mes turime situaciją. Žmonės važinėja po Europą, mato, kad nėra taip, kad vaikai arba šeimose auga, arba pas globėjus – yra įvairovė. Ir bendruomeniniai vaikų globos namai tokie, kokie yra pastatyti ar renovuoti, buvo investuota labai daug lėšų“, – kalbėjo NVO konfederacijos vaikams direktorė Elena Urbonienė.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija šiemet naujiems bendruomeniniams vaikų globos namams steigti numatė apie 10 mln. eurų.

„Mes labai atidžiai visą procesą žiūrime ir labai atsakingai investuojame. Mes turime fokusuotis ne į pastatus, bet į paslaugų kokybę. Manau, kad ir dabar turi išlikti tokia pati nuostata, kad svarbiausia pati paslaugos kokybė, o ne pastatai, kurie kažkada ir patyrė kažkokias investicijas“, – teigė socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Vilma Augienė.

Pertvarka palies ir Šakių vaikų globos namus, įrengtus pagal Vokietijos modelį – 6 šeimynose gyvena 40 vaikų.

Pasak jų vadovų, reikėtų vaikus ne kilnoti iš vienos vietos į kitą, o ieškoti galimybių suteikti daugiau socialinių paslaugų šeimoms, kad į globos namus pakliūtų kuo mažiau vaikų.

„Viskas yra čia pat, mieste, vaikai kiekvieną dieną eina į mokyklą, jie sutinka savo draugus, jiems neuždrausta lankytis pas draugus, būti. Lygiai toks pats gyvenimas, kaip ir kitur, yra namų aplinka sukurta žymiai geresnė, nei būtų kitomis aplinkybėmis“, – pasakojo Šakių vaikų globos namų laikinasis direktorius Juozas Mišeikis.

Šakių rajono savivaldybei naujiems bendruomeniniams namams įrengti skirta per 150 tūkst. eurų.

„Rajone naujų bendruomeninių namų vaikų statyti tikrai didelio poreikio nėra. Mes turim puikius globos namus, kuriuose tiek, kiek mes planuojam turėti vaikų, o mes planuojam jų išvis neturėti, tikrai viena šeimyna gali įsikurti ir gyventi“, – sakė Šakių rajono administracijos direktoriaus pavaduotoja Ilona Šeflerienė.

Šalies stacionariuose globos namuose gyvena per 2 tūkst. vaikų. Pertvarka jau vyksta penktadalyje iš 70 vaikų globos namų.