Ar tikrai vasaris bus šalčiausias žiemos mėnuo? O galbūt mes jau galime užuosti atkeliaujantį pavasarį? Apie tai „DELFI Dienoje“ kalbėsimės su sinoptike Izolda Marcinoniene.

„Mes pagaliau mėgaujamės normalia žiema. Ir sniego turime – 35-37 centimetrai, daugiausia jo, ko gero, yra Žemaitijoje. Vilniuje yra 24 centimetrai. Dzūkijoje tik šiek tiek mažiau sniego. Tikrai baltas vaizdelis, žiemą turime labai gražią“, - laidoje kalbėjo sinoptikė.

Sinoptikė taip pat trumpai papasakojo, kad net ir stichiniai orai Jungtinėse Amerikos Valstijose netrukus šiek tiek keisis, o šalčio židinį galima rasti ir Europoje.

O pastarosiomis dienomis į Lietuvą šiluma atkeliauja iš pietryčių. Šįkart tą šilumą suformavo ciklonas, kuris atkeliauja iš Balkanų, nuo Juodosios jūros.
I. Marcinonienė

„Yra labai koncentruotas židinys virš Norvegijos. Aišku, kad ten ta temperatūra yra labai žema, -38 laipsniai. Vis vien keliaujant į Norvegiją reikėtų būti atidiems, nereikia ieškoti Amerikos, tikrai yra labai šaltas židinys šalia Norvegijos.

O Amerikoje žmonės kenčia labai didelį šaltį, stiprus vėjas tą šaltį tik dar labiau sustiprina, tikrai žvarbu, jutiminė temperatūra labai žema. Tik paguoda tokia, kad kitą savaitę jau Vakarai pradės šalti, šaltis judės kitur“, - tikina I. Marcinonienė.

Anot jos, Lietuvoje vasaris, tikėtina, bus labai kontrastingas.

„Vasaris dažniausiai būna šalčiausias mėnesis, dideli kontrastai, naktys šaltos, o dienos vis šiltėja. Tie kontrastai tarp dienos ir nakties daug labiau išryškėja. Dėl speigo – irgi taip. Net stichinis reiškinys 1996 metais, ir visai neseniai 2012 metais mes turėjome -30-33 laipsnius šalčio. Tai jau yra stichinis reiškinys. (…) Dabar apie tokius stichinius dalykus kalbėti negalime, bet, remiantis istorija, vasario 1-osios naktį buvo užfiksuota žemiausia temperatūra Lietuvoje – beveik -43 laipsniai. Tai buvo užfiksuota 1956 metų vasarį Utenoje. Bet yra buvę ir daug šiltesnių orų, tai tie kontrastai yra įspūdingi“, - laidoje „DELFI diena“ sakė sinoptikė.

Ji taip pat tikina, kad kelios artimiausios dienos labai patiks šilumos mėgėjams.

„O pastarosiomis dienomis į Lietuvą šiluma atkeliauja iš pietryčių. Šįkart tą šilumą suformavo ciklonas, kuris atkeliauja iš Balkanų, nuo Juodosios jūros.

Tikrai ta šiluma keliauja, šiandien didžiojoje Lietuvos dalyje teigiama temperatūra. Rytiniuose rajonuose dulksnoja ir lyja, o Vakariniuose rajonuose sninga, toliau ten daugėja sniego, bet ir ten ateis ta šiluma, atlydys. Taigi dienos šyla. Braidysime per tokį orą porą dienų. Praėjusią savaitę mylėjome šalčio mėgėjus, o štai dabar savaitgalį bus tikrai šiltesnis.

Rytoj ir sekmadienį laukiame kritulių, šlapdriba pereis į lietų, temperatūra sieks 5 laipsnius šilumos, o sekmadienį netgi dar šilčiau bus. Skirtumai nedideli, bet sniego paklotė dar šiek tiek atvėsina, jeigu ne ji, būtų dar šilčiau. O pirmadienį ciklonas keliaus į Šiaurę, atsisuks šaltis. Lietų keis šlapdriba, o dieną gal net ir sniegas. Naktys gali pragiedrėti, trečiadienis nebent bus išimtinė diena, kai vėl bus daugiau sniego, taigi didesnis šaltis atkeliaus tik kitos savaitės trečiadienį. Tiesa, bus ir saulėtų valandėlių“, - naujausia prognoze dalijasi sinoptikė.

Tiesa, šilumos periodas truks tikrai neilgai ir kitą savaitę dviženklis minusas gali grįžti.

„Panašu, kad penktadienio ar šeštadienio naktis turėtų būti šaltesnės, net iki -10 šalčio. Tas šalčio židinukas keliauja į Estiją. O paskui šeštadienį ir sekmadienį būsime mūšio lauke, iš Vakarų artės energingas jaunas ciklonas.Ypač Žemaitijoje vėl sniegą keis lietus, bus labai kontrastingi orai. Žmonėms reikės nusiteikti, kad pradžioje savaitės bus vis šalčiau, o paskui šlapdriba“, - sako I. Marcinonienė.

„Gruodis buvo gana šiltas, kritulių buvo nelabai daug. O štai sausis mus džiugino sniegu, kritulių buvo daugiau nei norma. Vilniaus kraštas turbūt, kai pasnigo prieš Kalėdas, bet visada būdavo papildymas, Žemaitijoje buvo šiek tiek kitaip, temperatūra buvo šiek tiek žemesnė nei norma. Pavasaris bus tikrai šiltesnis nei žiema.

Šiaip manau, kad dar bus visko. Kovas prognozuojamas šiltesnis už normą“, - kalbėjo sinoptikė.