Jis prisiminė 2015 metų rudenį su keliais partiečiais nuvykęs pas europarlamentarą Antaną Guogą įkalbinėjo jį nekurti „Klestinčios Lietuvos“ frakcijos Liberalų sąjūdyje.

Pasak politiko, to pokalbio metu A. Guoga paklausė E. Masiulio, ar jis yra ramus dėl santykių su koncernu, kurio pavadinimas pokalbio metu nebuvo įvardytas.

E. Gentvilas teigė, kad kitą savaitę Seime perklausė E. Masiulio, koks koncernas pokalbio metu turėtas omenyje, o šis jam nurodė „MG Baltic“.

„Mūsų pokalbiai apie koncerną su E. Masiuliu tik tiek ir vyko, A. Guogos lūpose nenuskambant raidėms „MG“ ir su E. Masiuliu Seimo salėje, kai pasitikslinau, apie kokį koncerną ėjo kalba“, – kalbėjo liberalų lyderis.

„Aš esu įsitikinęs, kad per tuos mūsų pažinties metus jis niekada nėra to pasakęs, kad va bendravau su Kurlianskiu. Arba tai buvo koks nors visiškai nekaltas kontekstas“, – pridūrė jis.

E. Masiulis kaltinamas 2016 metais partijos naudai paėmęs kyšį iš „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio. Kaltinimai pateikti ir Liberalų sąjūdžiui.

E. Gentvilas šiuos kaltinimus neigia. Jis tvirtino, kad liberalai nežinojo apie R. Kurlianskio pinigus partijos lyderiui, o tais metais vykusiems Seimo rinkimais ruošėsi iš legaliai turimų lėšų ir jų turėjo užtekti.

„Mes neaptarinėjome niekada jokių kitų galimų alternatyvių, neskaidrių šaltinių. (...) Man neteko niekada dalyvauti jokiuose pokalbiuose nei su kokiu nors partijos nariu, nei su kokiais nors rėmėjais apie kokius nors siūlymus apie neteisėtus pinigus“, – kalbėjo parlamentaras.

„Liberalų sąjūdį pažįstu ir laikau šventa organizacija. (...) Manau, kad jis bus išteisintas šioje byloje“, – pridūrė jis.

Gentvilas: Guoga norėjo tapti premjeru

E. Gentvilas teisme taip pat liudijo apie A. Guogos planus kurti „Klestinčios Lietuvos“ frakciją.

Šią frakciją A. Guoga paskelbė kursiantis po Liberalų sąjūdžio pirmininko rinkimų 2015 metais, kai pralaimėjo E. Masiuliui.

Pasak E. Gentvilo, toks žingsnis galėjo suskaldyti partiją, tačiau jam šie ketinimai nepasirodė rimti.

„Man atrodo, kad A. Guoga dar turėjo vieną tokią savybę (...) – iškelti kokį nors skausmingą dalyką, kad pradėtų dėl to derėtis“, – sakė politikas.

Jis tvirtino, kad europarlamentaras žadėjo atsisakyti planų kurti frakciją, jeigu 2016 metų Seimo rinkimus laimėjus Liberalų sąjūdžiui, o už A. Guogą daugiamandatėje apygardoje balsuotų daugiau žmonių, nei už E. Masiulį, jis būtų skiriamas ministru pirmininku.

Buvęs „MG Baltic“ viceprezidentas Raimondas Kurlianskis kaltinamas daręs A. Guogai neteisėtą poveikį, kad šis tos frakcijos neįkurtų.

Bylos duomenimis, verslininkas su europarlamentaru susitiko anksčiau, negu Liberalų sąjūdžio politikai.

E. Masiulis sakė neprašęs R. Kurlianskio, kad šis įtikintų A. Guogą nekurti „Klestinčios Lietuvos“.

„Tiesiog yra vienas užfiksuotas pokalbis, kur R. Kurlianskis mane informuoja, kad jis yra susitaręs susitikti su A. Guoga ir (klausia – BNS), ką jam pasakyti. Ir mano pasakymas yra labai paprastas: pasakyk A. Guogai, jeigu turėsi tokį susitikimą, kad dirbame kartu, dirbame vieningai, išlaikykim vieningą Liberalų sąjūdį ir neskaldykime partijos“, – kalbėjo buvęs liberalų lyderis.

R. Kurlianskis teigė, kad su A. Guoga susitiko savo iniciatyva, o partijos prašė neskaldyti, nes jam „patinka liberalai ir patinka liberalios idėjos“.

Politinės korupcijos byloje R. Kurlianskis taip pat kaltinamas davęs kyšių politikams už koncernui naudingų sprendimų priėmimą.

Byloje taip pat kaltinami buvęs liberalų lyderis Eligijus Masiulis, buvęs Seimo narys Šarūnas Gustainis ir eksparlamentaras, buvęs „darbietis“ Vytautas Gapšys. Seimo narys Gintaras Steponavičius kaltinamas piktnaudžiavimu, nesant kyšininkavimo požymių.

E. Gentvilas teismui tvirtino, kad Liberalų sąjūdžio frakcijoje niekada nejuto spaudimo kaip nors balsuoti vienu ar kitu klausimu.

Vis dėlto jis teigė, kad frakcijoje buvo pasitikima parlamentarais, kurie priklausydavo atitinkamus klausimus svarsčiusiems Seimo komitetams.

Kaltinimai byloje oficialiai pateikti ir pačiam koncernui „MG Baltic“, Darbo partijai bei Liberalų sąjūdžiui. Nė vienas iš kaltinamųjų kaltės nepripažįsta, jie sako, kad teisėsaugos tyrimas vykdytas tendencingai.