Rugsėjį studijuoti į Lietuvą atvykusi Indijos pilietė sako nė nenutuokusi, kad dėl savo šalies tradicijų čia turės problemų. Gimtinėje moterims iki vedybų pavardė nebūtina, vėliau pasiima vyro. Todėl ir jos pase įrašytas tik Nitikos vardas.

Mediciną studijuojanti mergina sako, tik dabar supratusi, kodėl besibaiigiančioje galioti vizoje jos vardas įrašytas dukart.

Norėdama tęsti mokslus, ji kreipėsi dėl leidimo laikinai gyventi Lietuvoje. Ir tik tada sužinojo, kad jo negaus, kol nepristatys paso su vardu ir pavarde.

„Jei mano vyriausybė išdavė pasą be pavardės, tai nežinau, kodėl čia tai turi būti problema. Kai pildžiau vizą, pavardės laukelį palikau neužpildytą, bet kai gavau vizą, joje jau buvo įrašyta Nitika Nitika. Išduodami vizą, mane turėjo perspėti, kad dėl to kils problemų“, – LRT TELEVIZIJAI pasakoja studentė iš Indijos.

Nitika baiminasi, kad dėl biurokratinių reikalavimų, taip ir negalės baigti mokslų.

Kaip LRT TELEVIZIJAI teigia vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas, ši situacija išties labai keista.

„Keista, jeigu metams vizą gaunant užtenka tik vardo, o toliau leidimui gyventi Lietuvoje ir kartu keliauti Šengene būtinai reikia vardo ir pavardės. Na, tai tada nežinau. Tarsi saugumo kriterijus yra išsaugomas, bet žiūrima labai formaliai. Ir tarsi, formaliai žiūrint, toks asmuo negali keliauti. Tad tikrai reikėtų pasižiūrėti, ar mes galime nacionaliniuose teisės aktuose kažką pakeisti“, – kalba jis.

Visgi Migracijos departamento direktorė Evelina Gudzinskaitė patikina, kad viza nėra toks rimtas dokumentas, o norint tapti šalies gyventoju, privalu laikytis įstatymų ir reikalavimų.

„Tai nėra tas rimtasis dokumentas, kuris tau suteikia lietuvišką asmens kodą ir tave įleidžia į mūsų rezidentų sistemą. Tai yra tik toks lengvas dokumentas, leidžiantis atvykti ir būti, lankytis Lietuvoje.

Bet jeigu nori tapti gyventoju, turi prisitaikyti prie Lietuvos Respublikoje taikomų įstatymų ir reikalavimų“, – supažindina ji.

Migracijos departamento vadovė Nitiką ramina: esą ji ne pirma, kuriai dėl Indijos papročių svetur kilo nesusipratimų. Gauti naują pasą su pavarde ji gali artimiausioje Indijos ambasadoje – Varšuvoje.

„Mes už ją sugalvoti jai pavardės negalime. Mes užregistruojame asmenį, kuris mūsų visose duomenų bazėse, socialinės apsaugos sistemoje turi figūruoti su vardu ir pavarde“, – aiškina E. Gudzinskaitė.

Nitika sako, kad susitvarkius dokumentus, kaip siūlo Migracijos departamentas, baigus mokslus – ir diplome du kartus bus įrašytas jos vardas. Todėl greičiausiai teks vykti į gimtinę ir bandyti gauti naują pasą su tėvo pavarde.