S. Jakeliūnas tikisi, kad atlikto tyrimo išvadas Seimui spės pateikti iki balandžio mėnesio vidurio.

„Manau, kad per vasario mėnesį ar kovo mėnesio pradžioje išvadų projektas turėtų būti parengtas ir pateiktas, pirmiausia, Biudžeto ir finansų komitetui, ten apsvarstytas ir, jeigu tam bus pritarta, tada iki balandžio 15 d. bandysime pateikti Seimui“, - Eltai sakė S. Jakeliūnas.

BFK pirmininkas neatmetė galimybės, kad artėjantys rinkimai Lietuvoje atlikto tyrimo išvadų tvirtinimą Seime gali rimtai apsunkinti.

„Kadangi yra rinkiminis ciklas, tai gali būti siūlymų atidėti klausimą po rinkimų, bet iš mano ar komiteto pusės tokių siūlymų ar prašymo, tikiuosi, nebus“, - teigė S. Jakeliūnas. Jo nuomone, kol kas sunku prognozuoti, kaip į atliktą tyrimą Seime reaguos valdantieji kolegos iš „socialdarbiečių“ partijos bei politikai iš opozicijos.

„Sieksime, kad išvados būtų kiek įmanoma labiau objektyvios, nešališkos ir pagrįstos šaltiniais bei informacija, kurią mes surinkome ir kurią aptarėme komitete“, - apibendrino S. Jakeliūnas.

S. Jakeliūnas teigė, kad pateikė naudingus, tačiau kiek lakoniškus atsakymus. Taip pat, tvirtino jis, susidaro įspūdis, kad prezidentė, atsakydama į kai kuriuos klausimus, per dešimtmetį savo požiūrio nepakeitė.

„Susidaro įspūdis, kad tas požiūris, koks buvo 2009-2010 metais, išlieka ir dabar, bent jau sprendžiant iš pateiktų atsakymų , - kalbėjo politikas.

S. Jakeliūno teigimu, atsakymuose išdėstyta gana griežta pozicija dėl skolinimosi iš Tarptautinio valiutos fondo.

ELTA primena, kad ekonominę krizę tiriantis BFK išsiuntė 8 klausimus prezidentei.

S. Jakeliūno teigimu, prezidentės atsakymai taps svarbiais papildomais vertinimais šalia jau turimos informacijos, kuriuos tyrimą atlikdamas BFK surinko iš įvairių šaltinių ir komitete organizuotų liudytojų apklausų.

BFK atlieka tyrimą, kuriuo siekiama ištirti, kokią įtaką Lietuvos viešųjų finansų būklei 2009-2010 metais ir vėliau turėjo 2005-2008 metais vykdyta prociklinė biudžeto politika. Parlamentinio tyrimo metu aiškintasi, ar krizės metu Vyriausybė turėjo galimybių skolintis iš tarptautinių institucijų pigiau, negu tai darė 2009-2012 metais. BFK taip pat tirta, kokią įtaką 2009-2010 metų krizei Lietuvoje turėjo Lietuvoje veikiančių stambiųjų komercinių bankų skolinimo politika ir sprendimai.

Komisijos nariams į klausimus atsakinėjo buvęs SEB banko prezidento patarėjas ekonomistas Gitanas Nausėda, „Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis, buvęs ministras primininkas Andrius Kubilius bei buvusi finansų ministrė Ingrida Šimonytė.

Opozicija priekaištauja, kad S. Jakeliūno vadovaujamo tyrimo pirminis tikslas yra menkinti į prezidento postą nusitaikiusius ekonomistą G. Nausėdą bei Seimo narę I. Šimonytę.

BFK atliekamą tyrimą ketinama baigti iki 2019 metų balandžio vidurio.