Kodėl darbams reikia postų? Apie tai „DELFI Dienoje“ diskutuosime su Vilniaus mero posto siekiančiu, dabar vicemero pareigas einančiu, socialdemokratų partijos pirmininku Gintautu Palucku. Taip pat kelsime klausimą ir dėl socialdemokratų kandidato artėjančiuose prezidento rinkimuose.

Įvardijo tris Šimašiaus klaidas

G. Paluckas įvardijo tris svarbiausias klaidas, kurias, jo nuomone, darė ir tebedaro dabartinis miesto meras Remigijus Šimašius.

Gintautas Paluckas

„Matyt, tas klaidas ir kiti gali įvardyti labai įvairias, bet mes, kaip socialdemokratai, galime įvardyti tris pagrindines mero Šimašiaus klaidas. Ugdymo sistemos kokybė, ugdymo kokybė mokyklose – tai pirmoji problema. Mes turime labai išbalansuotą tinklą, tarsi suformuojama, kad yra elito mokyklos ir visos kitos, nereikia užsiiminėti selekcija. Kita problema – darželių plėtros klausimas. Įvestas 100 eurų krepšelis tik iš dalies, galima sakyti, išsprendė problemą, trečioji problema – teritorijų planavimo klausimas, jis išbalansuotas vystytojų labui. Žmonės vieną dieną gali tiesiog atsikelti ir sužinoti, kad šalia jų namų išdygs kažkoks komercinis pastatas. Tai pagrindinės trys klaidos“, - laidoje sakė G. Paluckas.

Anot jo, svarbiausioji problema – švietimas.

„Kalbant apie didžiausias Vilniaus problemos, ko gero, visiems jos būtų skirtingos, bet šios trys ir yra svarbiausios. Opiausia yra švietimo tinklo kokybė ir išvystymas, nes mes visi turime vaikus, anūkus, esame suinteresuoti, kad jie gautų geriausią išsilavinimą. Nereikėtų formuoti dar didesnės atskirties.

Gintautas Paluckas

Vilnius yra sostinė, iššūkių yra nemažai, stadionas tikrai stovi ant teisingų bėgių, kamščiai – problema, su kuria kovos visos valdžios dar 20 metų į priekį. Aš noriu pasakyti, kad mes galime padaryti viešojo transporto sistemą daug patogesnę – A juostos, kurios išspręstų situaciją stovint kamščiuose, tai leistų laikytis grafiko, leistų padidinti kokybę, būtų mažiau mašinų gatvėse, nereikėtų naujų aplinkkelių, tai leistų nukreipti pinigus į kitas sferas – švietimą, kultūrą. (…) Automobilių skatinti tikrai nereikia, reikia A juostų, reikia tvarkyti problemines vietas. Aš turiu galvoje apie magistralines gatves, apie aplinkkelių įrengimą. Kalbant apie kitų kandidatų siūlymus dėl Senamiesčio apmokestinimo, tai yra aplinkosauginė priemonė, bet ne problemos sprendimas dėl kamščių“, - laidoje kalbėjo G. Paluckas.

Tikina, kad bendrauja su dabartiniu meru

G. Palucko teigimu, tikrai ne visiems dabartinio mero sprendimams jis pritaria, bet, nepaisant to, dėl svarbiausių klausimų palaiko ryšį.

„Meras turi funkcijas demonstruoti lyderystę, kokios yra aktualijos, kokios yra esminės problemos. Šiandien mes matome tokius dalykus, kad spręskime darželių problemą šimto eurų išmokomis. Mano siūlymas šiuo atveju būtų kitoks – tuos 20 mln., kuriuos išleidome per 4 metus, nukreipkime į savivaldybės darželių tinklo plėtrą, į kitų darželių steigimą, į atlyginimų kėlimą. Čia yra lyderystės klausimas. Labai svarbi politinė kryptis. Kalbėdamas už save aš kalbu ir už visus socialdemokratus.

Gintautas Paluckas

Mes tikrai kalbamės su dabartiniu meru. Tikrai neparėmėme šios šimto eurų programos, balsavome prieš. Kitais klausimais mes taip pat kalbame, bet Taryba priima galutinius sprendimus. Vienas Taryboje nenoriu būti, noriu, kad būtų daug socialdemokratų“, - laidoje sakė G. Paluckas.

Nepaisant ankstesnių V. Andriukaičio bandymų dalyvauti Prezidento rinkimuose, G. Paluckas tikina, kad visiškai pasitiki socialdemokratų iškeltu kandidatu. V. P. Andriukaičio kandidatūrą į prezidentus iškėlė daugiau negu pusė – 40 – LSDP skyrių.

Arnas Mazėtis, Gintautas Paluckas

„Lapkričio 24 dieną mes paskelbėme mūsų kandidatą į prezidentus. Mūsų kandidatas yra Vytenis Andriukaitis. Visi, kas tik nori rinktis, yra laisvi tai daryti. Taip, pats Vytenis turi pateikti pareiškinius dokumentus iki vasario vidurio ir jis tai padarys. Čia jau pasitikėjimo klausimas, aš esu tikras, kad jis tuos dokumentus pateiks. Kandidatas mūsų yra vienas ir vienintelis, visi, kas pasiilgo kairiosios politikos, gali jį rinktis“, - laidoje sakė G. Paluckas.

Apie planą B

Socialdemokratas tikina, kad kol kas jokio plano B net nesvarsto.

„Tai butų nemenkas siurprizas ir nemenkas iššūkis, bet aš neturiu jokių abejonių, kad Vytenis Andriukaitis kandidatuos. Prie plano B mes artėsime tada, kai jo reikės. Dėl Vytenio aš neabejoju“, - tvirtai sakė G. Paluckas.

„Vytenis yra startavęs ir iš prastesnių pozicijų, net praktiškai be partijos palaikymo. Aš noriu pasakyti, kad Vytenio apsisprendimą labiausiai lemia jo užimamos pareigos, jo kolega vienas paskelbė, kad dalyvaus Slovakijos prezidento rinkimuose, taigi štai taip reglamentas ir nustato, kad kai paskelbi apie dalyvavimą prezidento rinkimuose, tu imi neapmokamas atostogas ir eini dalyvauti. Tai Vyteniui taikomas lygiai tas pats reglamentas. Kai jis pasakys, kad dalyvauja, turės imtis atitinkamų procedūrų“, - kalbėjo socialdemokratas.

Žinoma, Saulius Skvernelis dar turi daug laiko pasitaisyti. Jis turi galimybę ištaisyti savo, kaip politiko, įvaizdį. O Ingrida Šimonytė yra unikali politikė, kuri yra tarsi prie konservatorių, bet lyg ir ne, nepaisant to, kad ji dalyvavo tose naktinėse reformose, man patinka jos aštrumas, bet nepatinka konservatoriškos nuostatos.
G. Paluckas

„Visų pirma, kiekvienas laikotarpis yra skirtingas, skirtingi požiūriai, skirtingas visuomenės nusiteikimas. Jeigu mes manytume, kad logiška dalyvauti rinkimuose tik tada, jeigu aiškiai matai, kad laimės, tai kam tada tie kiti kandidatai? Nes juk neracionalu, tačiau partijos turi papildomų tikslų. Mes, socialdemokratai, turime viziją iki 2024 metų. Mums yra reikalingas žmogus, kuris kandidatuotų, kad išsakytų mūsų poziciją, kad mes gautume tribūną ir pasakytume tai, ką norime pasakyti. Čia yra politinis dalyvavimas rinkimuose ir jis turi aibę tikslų.

Dėl Vytenio sėkmės net neabejoju, jis surinks visus kairiuosius balsus, bet ar to užteks – pamatysime. Skaičiuoja tie, kurie yra komisijose. Mūsų kandidatas turi lygiai tokias pačias galimybes kaip ir visi kiti. Šiandien visos manipuliacijos, apklausos, reitingai – mums tai neįdomu. Mūsų kandidatas ateina su vizija, jeigu žmonės tuo patikės, tai jį ir išrinks“, - laidoje „DELFI diena“ sakė G. Paluckas.

Gintautas Paluckas

V. P. Andriukaitis buvo užsiregistravęs kandidatu dviejuose rinkimuose į prezidentus – 1997 ir 2002 metais. Jis ne vieną kadenciją ėjo Seimo nario pareigas.

Taip pat politikas prakalbo apie apie rinkimus į Europos Parlamentą.

„Vilija Blinkevičiūtė yra labai patyrusi politikė ir ji ves mūsų sąrašą Europos Parlamento rinkimuose. O štai čia socialdemokratai pasižymi tuo, kuo kitos partijos nelabai pasižymi – komandinio žaidimo principais, aš kaip partijos pirmininkas, V. Andriukaitis kaip kandidatas. O mūsų trio yra labai stiprus, tikimės, kad sulauksime palaikymo. (…) Mums B variantas yra nereikalingas, nes Vyteniu mes tiesiog neturime abejonių. Dėl rėmimo, tai mes matysime, kas bus antrame ture ir nuspręsime, esminis dalykas – rinkimės nuostatos, nes kol kas tai tik retorikos ekvilibristika, bet nėra aiškios vizijos, ką jie mato.

To kol kas niekas neturi, net Saulius Skvernelis. (…) Dėl Sauliaus Skvernelio, mes galime palyginti: ką jis sako, o ką daro, tai jo politika tikrai nėra kairioji. Mes matome didesnį centralizavimą, savivaldos mažinimą, atvirą nepagarbą lyčių politikai. (…) Žinoma, Saulius Skvernelis dar turi daug laiko pasitaisyti. Jis turi galimybę ištaisyti savo, kaip politiko, įvaizdį. O Ingrida Šimonytė yra unikali politikė, kuri yra tarsi prie konservatorių, bet lyg ir ne, nepaisant to, kad ji dalyvavo tose naktinėse reformose, man patinka jos aštrumas, bet nepatinka konservatoriškos nuostatos“, - apie kitus kandidatus į prezidento postą kalbėjo G. Paluckas.

Mums B variantas yra nereikalingas, nes Vyteniu mes tiesiog neturime abejonių. Dėl rėmimo, tai mes matysime, kas bus antrame ture ir nuspręsime, esminis dalykas – rinkimės nuostatos, nes kol kas tai tik retorikos ekvilibristika, bet nėra aiškios vizijos, ką jie mato.
G. Paluckas

Anot jo, Lietuvai reikia vienijančio prezidento.

„Dabar visuomenė yra suskaldyta į miestus ir regionus, tai padarė valdantieji, prezidentė daug laiko kovojo su oligarchais, matome dideles korupcines bylas, kurios pasirodė, bet dabar aš kalbu apie priešinimą miestų ir regionų, tai daroma sąmoningai, kai premjeras pasakė, kad Prezidentūroje turi krykštauti vaikai, tokios sąmoningos retotinės konstrukcijos – labai blogas signalas. Mes artėjame link blogosios politikos praktikos.

Vytenis Andriukaitis

Kalbant apie EP rinkimus tai mūsų kandidatai yra labai stiprūs. Tai yra Juozas Olekas, Algirdas Sysas, Vilija Blinkevičiūtė, bet taip pat turime ir kitų patyrusių kandidatų. Mes juos pristatysime vėliau“, - sakė G. Paluckas.

G. Paluckas negailėjo kritikos kai kuriems esamos valdžios sprendimams.

„Vaiko pinigų reforma įvyko nesklandžiai, bet tos problemos buvo išspręstos. Aš kalbu apie visas informacines sistemas, jų integravimą, dabar viskas yra išspręsta, galime tik džiaugtis, kad ekonominis augimas leidžia padidinti tas išmokas. Mes siūlėme vaiko pinigus iš karto nustatyti didesne suma, dabar kalba eina apie 70 eurų, mes siūlėme didesnį variantą. Aš manau, mes visa tai galėjome išspręsti daug anksčiau, bet tai yra visos visuomenės nuopelnas. (…) Vaiko pinigams mes pritariame, bet mokesčių reformai nepritariame iš esmės. Nes yra paliekama patiems visuomenės nariams apsirūpinti švietimu, sveikata, kultūra, o taip būti neturėtų“, - laidoje sakė G. Paluckas. (…)

„Kalbant apie mokytojus, mums tarsi paliekama vienintelė alternatyva, jeigu norime didesnių atlyginimų, turime atleisti mokytojus. O likusiems tada išmokėsime daugiau, bet yra kitų alternatyvų. Kam reikia atleidinėti mokytojus?

Priimtas sprendimas dėl pensijų yra socialiai neteisingas dalykas. Priverstinis įtraukimas žmonių, kuriems tai gal net visiškai yra nenaudinga, tai yra manipuliavimas ir apgavystė“, - laidoje „DELFI diena“ kalbėjo G. Paluckas.

Visą laidą galite pažiūrėti įraše:

Staigmenos reitinguose

DELFI primena, kad naujausiuose reitinguose buvo užfiksuotas netikėtumas. Premjeras Saulius Skvernelis kandidatų į prezidentus reitinguose aplenkė konservatorių iškeltą parlamentarę Ingridą Šimonytę ir pakilo į antrąją vietą

Sausio 11-20 dienomis atliktos apklausos duomenimis, už G. Nausėdą balsuotų 23,3 proc. (23,4 proc. gruodį), už S. Skvernelį – 16,9 proc. (10,6 proc. gruodį), už konservatorių iškeltą I. Šimonytę – 16 proc. (19,8 proc. gruodį) respondentų. S. Skvernelis apie kandidatavimą paskelbė vykstant visuomenės apklausai – jis tai pranešė sausio 17 dieną Šilutės rajone, Rusnėje, tad šis įvykis rezultatuose atsispindi tik iš dalies.

Primename, kad rinkimai į Lietuvos prezidento postą vyks 2019 m. gegužės 12 d.

DELFI primena, kad naujausiuose reitinguose buvo užfiksuotas netikėtumas. Premjeras Saulius Skvernelis kandidatų į prezidentus reitinguose aplenkė konservatorių iškeltą parlamentarę Ingridą Šimonytę ir pakilo į antrąją vietą

Sausio 11-20 dienomis atliktos apklausos duomenimis, už G. Nausėdą balsuotų 23,3 proc. (23,4 proc. gruodį), už S. Skvernelį – 16,9 proc. (10,6 proc. gruodį), už konservatorių iškeltą I. Šimonytę – 16 proc. (19,8 proc. gruodį) respondentų.

Saulius Skvernelis

S. Skvernelis apie kandidatavimą paskelbė vykstant visuomenės apklausai – jis tai pranešė sausio 17 dieną Šilutės rajone, Rusnėje, tad šis įvykis rezultatuose atsispindi tik iš dalies.

Primename, kad rinkimai į Lietuvos prezidento postą vyks 2019 m. gegužės 12 d.