„Imigracija didėja, atvažiuoja mūsų piliečiai - vis daugiau ir daugiau. Galbūt pasekmės dėl „Brexito“. Mes labai džiaugiamės ir laukiame visų Lietuvos piliečių, dirbame, kad jie grįžtų“, - „Žinių radijui“ ketvirtadienį sakė E. Misiūnas.

Į žurnalisto klausimą, ar jis nesibaimina, kad kartu su grįžtančiais emigrantais į šalį grįš ir blogos reputacijos piliečiai, E. Misiūnas atsakė, jog valstybė yra pasirengusi priimti visus grįžtančius.

„Visi yra piliečiai ir kokie grįš, tokie grįš, tam mes ir pasiruošę. Pasiruošusi ir ministerija, pasiruošę mes, pasiruošusi policija ir kitos tarnybos. Jos visai kitokios nei buvo prieš dešimt metų. Ir tie patys žmonės, kurie pragyvenę 5, galbūt 10 metų užsienyje ir jų požiūriai tikriausiai bus kitokie į tvarką ir tolerancijos ribas. Aš manau, kad čia bėdų nebus, tegu grįžta, nes mes pasiruošę visokiems spektrams veiksmų (...). Piliečiai, welcome home Lithuania“, - angliškai lietuvius kviesdamas grįžti sakė ministras.

Misiūnas: aš su PAGD direktorius turi būti atleistas

Vidaus reikalų ministerijos (VRM) vadovas Eimutis Misiūnas nekeičia savo pozicijos ir teigia, kad Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) direktorius Kęstutis Lukošius turi būti atleistas. E. Misiūnas pripažino, kad apskritai gailisi pasiūlęs šį žmogų eiti šias pareigas.

Eimutis Misiūnas

„Aš galiuosi, kad esu pasiūlęs tą žmogų užimti tokias pareigas, nors iš gyvenimo aprašymo atrodė labai gražiai – jaunas, perspektyvus, iniciatyvus mokslų daktaras, verslininkas. Lyg sutarėme, kad kovosime prieš korupciją ir skaidrinsime sistemą, bet išėjo tas pats senas raugas“, – ketvirtadienį „Žinių radijui“ teigė E. Misiūnas.

Pasak ministro, Vyriausybės prioritetas yra kova su korupcija, todėl K. Lukošius turi būti atleistas.

„Kitą savaitę bus Vyriausybės posėdis ir svarstysime. Aš tikrai pasakiau, kad su tokiu vadovu negaliu dirbti ir laikausi pozicijos, kad jis turi būti atleistas (...) Šios Vyriausybės prioritetas yra kova su korupcija“, – teigė VRM vadovas.

Vidaus reikalų ministerijos (VRM) Korupcijos prevencijos ir vidaus tyrimų skyrius baigė tarnybinį patikrinimą dėl PAGD direktoriaus K. Lukošiaus veiksmų. Direktorių Vyriausybei siūloma atleisti iš pareigų, o patikrinimo metu surinkta medžiaga pateikta Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT).

Tarnybinis patikrinimas pradėtas praėjusių metų lapkričio viduryje siekiant įvertinti PAGD pareigūnų ir vadovo veiksmus dėl pratęstos sutarties su UAB „Iksada“ GTC dėl 5 automobilinių kopėčių nuomos.

PAGD už 10 metų senumo autokopėčių nuomą nusprendė mokėti pagal seną (2008 m.) sutartį už tą pačią (naujų kopėčių) nuomos kainą. Neteisėto (pagal VPT išvadas) sandorio vertė – beveik 2 mln. eurų.

Į tarnybinį patikrinimą įtrauktos ir Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) išvados, kuriose teigiama, kad K. Lukošius neturėjo teisės pratęsti kopėčių nuomos sutarties be konkurso ir taip pažeidė Viešųjų pirkimų įstatymą.

Atlikus tyrimą konstatuota, kad PAGD neturėjo teisės priimti papildomų kreditorinių įsipareigojimų ir taip pažeidė Biudžeto sandaros įstatymą.

Tarnybinį patikrinimą atlikę pareigūnai taip pat konstatuoja, kad direktoriaus paaiškinimai, neva sutartis pratęsiama siekiant užtikrinti visuomenės saugumą neturi realaus pagrindo: apie sutarties būsimą pasibaigimą buvo žinoma iš anksto, buvo pakankamai laiko organizuoti naujus viešuosius pirkimus ar bent jau atlikti rinkos analizę.

Atkreiptinas dėmesys, kad direktorius ne kartą buvo informuotas apie vadovams keliamus aukščiausius skaidrumo reikalavimus, taip pat vykstančius ikiteisminius tyrimus dėl galimos korupcijos vienos įmonės atžvilgiu.

Įvertinus padarytus įstatymų pažeidimus Vidaus reikalų ministerija tarnybinio patikrinimo išvadoje siūlo Vyriausybei atleisti PAGD direktorių K. Lukošių.

VRM ministro pasitikėjimo netekęs K. Lukošius atsisakė komentuoti siūlymą po tarnybinio patikrinimo atleisti jį iš pareigų, o pats atsistatydinti neketina.