„Keliolika komitetų savivaldos rinkimuose numerį „3“ galėjo ištraukti neatsitiktinai - yra pagrįstų abejonių, kad rezultatai buvo klastojami“, - prašyme Vyriausiajai rinkimų komisijai teigia Lietuvos socialdemokratų partija.

Rašte VRK nurodoma, kad dalyje savivaldybių galėjo būti padaryti pažeidimai.

„Daugelyje savivaldybių nežinoma, kurioje vietoje buvo surengtas numerių traukimas ir kas ten dalyvavo. Pavyzdžiui, Varėnoje apie tai nežinojo patys rinkimų komisijos nariai. Gal pas merą kabinete, gal dar kur traukė. Aiškėja, kad VRK nėra patvirtinusi numerių traukimo tvarkos. Panašu, kad kai kas pasirinko labiausiai trokštamą numerį“, - sako LSDP pirmininko pavaduotojas Justas Pankauskas.

Socialdemokratams kyla abejonių dėl skaidrus rinkimų komitetų numerių traukimo Anykščių, Birštono, Biržų, Druskininkų, Kazlų Rūdos, Pagėgių, Lazdijų, Skuodo, Širvintų, Ukmergės, Varėnos ir Vilkaviškio savivaldybėse.

Šiose savivaldybėse rinkimų komitetai ištraukė numerį „3“.

„Kai kuriose iš šių savivaldybių rinkimuose dalyvauja tik vienas rinkimų komitetas, kurio atstovai „ištraukė“ trečius numerius. Kai kurios iš šių savivaldybių yra valdomos merų, kurie šiuose rinkimuose dalyvauja rinkimų komitetų sąrašuose (Anykščių - Kęstutis Tubis, Druskininkų - Ričardas Malinauskas, Lazdijų - Artūras Margelis, Pagėgiuose - Virginijus Komskis, Širvintų - Živilė Pinskuvienė, Varėnos - Algis Kašėta) ir jų atstovai taip pat netikėtai „ištraukė“ numerį „3“, - rašoma socialdemokratų prašyme VRK.

Anot socialdemokratų, gavus informaciją iš skirtingų savivaldybių matyti, kad VRK rinkimų organizavimo skyrius nesugebėjo užtikrinti skaidrios ir sąžiningos rinkimų komitetų numerių traukimo procedūros, skirtingose savivaldybėse jis vyko chaotiškai, iš kai kurių savivaldybių gauta informacija, kad numeriai traukti nebuvo, jie tiesiog buvo pasitrinkti pagal pageidavimą.

Prašyme VRK teigiama, kad ne visi savivaldybių komisijų nariai buvo informuojami ir kviečiami į posėdžius, kuriuose buvo traukiami rinkimų numeriai - tokiu būdu buvo eliminuojama galimybė skaidriam numerių traukimui.

Artimiausiame VRK posėdyje prašoma savivaldybių komisijų sprendimus dėl rinkimų komitetų numerių traukimo dalyje savivaldybių anuliuoti ir organizuoti pakartotinį numerių traukimą Vilniuje, taip pat pateikti informaciją, ar VRK yra parengusi komitetų numerių traukimo tvarką.